8 C
Kastoria

  Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης στην Καστοριά

  Συνάντηση στην Π.Ε. Καστοριάς, παρουσία του Περιφερειάρχη

  spot_img

  Την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς επισκέφτηκε την Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, στο πλαίσιο της επίσημης  παρουσίασης των Αξόνων του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ) που πραγματοποίησε το πρωί της ίδιας ημέρας, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Κοζάνη.

  Στην Καστοριά, τον κ. Παπαθανάση συνόδευαν  ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας ΔΑΜ,  Πελοπίδας Καλλίρης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.» Ιωάννης Μπούκης, όπου  πραγματοποίησαν σύσκεψη στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δέσποινας Κοζατσάνη, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Υποδομών Θωμά Μάνου, της Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Καλλιόπης Τσιάγγου – Κυριακίδου, του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλου και του Περιφερειακού Συμβούλου της Αντιπολίτευσης Αποστόλου Τζιώτζη. Στη σύσκεψη παρέστησαν, επίσης, η  επικεφαλής του γραφείου Γ.Γ. Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου και Διευθυντές των αρμόδιων υπηρεσιών της Π.Ε. Καστοριάς.

  Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αναλύθηκε το Πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο όπως σημείωσε  ο αρμόδιος Διοικητής, από το 1,6 δις του συνόλου του προγράμματος, το 63% αφορά τη Δυτική Μακεδονία (1,026 δις)και θα κατανεμηθεί σε έξι (6) άξονες προτεραιότητας. Αξιοσημείωτος είναι ο άξονας που αφορά την ενίσχυση και προώθηση της επιχειρηματικότητας, όπου θα δοθεί το 51% των πόρων και θα αφορά είτε τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις, είτε νέες.   Σε αυτό το σημείο, τονίστηκε ότι η Καστοριά απολαμβάνει το ίδιο υψηλό ποσοστό μαζί με τα Γρεβενά, την Κοζάνη και τη Φλώρινα που προβλέπει το ΣΔΑΜ, και είναι μοναδική ευκαιρία τόσο για τις τοπικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη μοναδική βιομηχανική περιοχή που  οργανωμένα βρίσκεται στο Άργος Ορεστικό (ΒΙΠΑ), όσο και για τους υποψήφιους επενδυτές.

  Επίσης, ο δεύτερος άξονας προτεραιότητας, όπου θα δοθεί το 20,4%, αναφέρεται στη δίκαιη εργασιακή μετάβαση και ενδυνάμωση του ανθρωπίνου κεφαλαίου. Αυτό, όσον αφορά την Π.Ε. Καστοριάς μπορεί να κατευθυνθεί στην εκπαίδευση των στελεχών, είτε των υπαρχόντων, είτε νέων για τον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης καθώς, επίσης, και τον κλάδο του πρωτογενή τομέα.  Οι υπόλοιποι τρεις άξονες αναφέρονται στην ενεργειακή μετάβαση-κλιματική ουδετερότητα (15,4%), την αναπροσαρμογή χρήσεων γης-κυκλική οικονομία (3,8%) και τεχνική βοήθεια (4%).

  Ιδιαίτερη επισήμανση δόθηκε στο ότι  προστίθεται το συν 10% για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις των περιοχών της Δίκαιης Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία. Το ποσοστό προβλέπεται να δοθεί και σε όσες περιοχές απέχουν 30 χιλιόμετρα από την οριογραμμή των συνόρων. Ουσιαστικά αυτό για την Π.Ε. Καστοριάς, σημαίνει ότι αγγίζει και τους τρεις Δήμους της περιοχής, αφού όπως αναφέρθηκε, όταν μια περιοχή είναι εντός των προβλεπόμενων χιλιομέτρων, θα αφορά όχι μόνο εκείνη, αλλά και όλο τον Δήμο, άρα όλο το νομό Καστοριάς.

  Παράλληλα, στη συνάντηση αναλύθηκαν τα θέματα που αφορούν τον αναπτυξιακό νόμο και τις ευκαιρίες που δίνονται στις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τα υψηλά ποσοστά που δίνει ο νόμος σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, συμπεριλαμβανομένης και της Καστοριάς.

  Από όλα τα παραπάνω διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι και η Καστοριά, ισότιμα όπως και όλες οι περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, μετέχουν σε όλα τα πλεονεκτήματα που προβλέπει το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

   Από την πλευρά της, η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κα. Κοζατσάνη έθεσε στον Αναπληρωτή Υπουργό το ζήτημα της επιδότησης των συνδέσεων του φυσικού αερίου, καθώς επίσης και τις προβλέψεις επιδότησης της μετατροπής των καυστήρων σε φυσικού αερίου. Η απάντηση του κ. Παπαθανάση ήταν ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα διερευνηθεί τρόπος αντιμετώπισης του.

  spot_img

  Παρόμοια αρθρα

  Δέσμευση του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση για στήριξη σε σημαντικά έργα στην Π.Ε. Γρεβενών

  Τρία σημαντικά ζητήματα μεταξύ άλλων, έθεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης στον Αναπληρωτή...

  Ν. Παπαθανάσης: Τα επιμελητήρια αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης με ουσιαστική προσφορά στην επιχειρηματική κοινότητα

  "Τα επιμελητήρια αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης, με ουσιαστική προσφορά στην επιχειρηματική κοινότητα" τόνισε ο αναπληρωτής...

  Διαβάστε ακόμη

  Ολυμπία Τελιγιορίδου: “Εκτός άμεσης επιχορήγησης η συντριπτική πλειοψηφία των γουνοποιητικών επιχειρήσεων”

  Εξαιρέθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των γουνοποιητικών επιχειρήσεων από την χρηματοδότηση στο πλαίσιο της Πρόσκλησης...

  Δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: “είμαι ένα βιβλίο, διάβασε με” στην Παπαδοπούλειο βιβλιοθήκη Πενταβρύσου Καστοριάς

  Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου το Σάββατο 1 Απριλίου 2023 στον κάτω...

  Παγκόσμια ημέρα Αυτισμού: Προβολή ντοκιμαντέρ “Ο Χαρακτήρας του Αυτιστικού Ατόμου στον Κινηματογράφο” την Κυριακή 2 Απριλίου

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με τίτλο "Ο Χαρακτήρας του...

  3ο Modus Vivo – Ανθρώπων Ιστορίες από το 10ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς αύριο Σάββατο 1 Απριλίου

  Το 10ο Πειραματικό Σχολείο Καστοριάς διοργανώνει το τρίτο κατά σειρά Modus Vivo - Ανθρώπων...