7.8 C
Kastoria

    Αλ. Τσίπρας: Αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή και εκλογές σε 21 μέρες

    Θα απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή. Κλιμακώνει πίεση σε ΠΑΣΟΚ. Τι είπε για κυβέρνηση μειοψηφίας.

    spot_img
    spot_img

    Της Νίκης Ζορμπά 

    Η μίνι συνέντευξη Τύπου και οι ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα από το Ζάππειο, όπως είχε περιγραφεί, κινήθηκαν γύρω από την υπόθεση των υποκλοπών για την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ ξεκάθαρο ότι σκοπεύει να κλιμακώσει.

    Κατ’ αρχάς ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει από ψηφοφορίες στη Βουλή, με μοναδική εξαίρεση εάν υπάρχει νομοθέτημα για τον αποκλεισμό Κασιδιάρη, ζητώντας παράλληλα την άμεση διάλυσή της προκειμένου να διενεργηθούν εκλογές σε 21 μέρες. 

    “Αυτή η κυβέρνηση για εμάς είναι ηθικά και πολιτικά έκπτωτη και δεν μπορεί να παραμείνει ούτε στιγμή να αποφασίζει για κρίσιμα ζητήματα. Ζητάμε άμεση διάλυση της Βουλής όπως ορίζει το Σύνταγμα εντός 3 εβδομάδων. Να απαντήσει ο λαός και όχι οι εκβιαζόμενοι βουλευτές της ΝΔ ή με την εκτροπή ή με τη δημοκρατία”, είπε.

    “Ποτέ μια κυβερνητική πλειοψηφία δεν ήταν τόσο συνδεδεμένη με τη διαφθορά”, είπε ο Αλ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι “το κύκλωμα των υποκλοπών που στήθηκε με ευθύνη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ένα δίκτυο που ήθελε να καλύψει τα ίχνη της διαφθοράς”.

    Από κει και πέρα ο κ. Τσίπρας επανέλαβε όλα όσα καταλόγισε στην κυβέρνηση κατά τη συζήτηση στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για καθεστώς Μητσοτάκη και κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για κατάχρηση της δημοσίας εξουσίας. 

    Ο κ. Μητσοτάκης είναι “καταχραστής της δημοκρατικής εξουσίας που του παραχώρησε ο ελληνικός λαός, καταχραστής αμετανόητος όπως έδειξε από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκαν οι παρακολουθήσεις”.

    Στο ίδιο πλαίσιο, υπάρχουν δυο απαντήσεις του Αλέξη Τσίπρα οι οποίες είναι ενδεικτικές του πώς θα κινηθεί προεκλογικά στο πεδίο των θεσμών και της διαφάνειας. 

    Πρώτον, είπε ότι η πολιτική και η οικονομική ζωή του τόπου για την επόμενη 5ετία θα είναι σε ομηρεία λόγω των παρακολουθήσεων και πως το δίλημμα είναι δημοκρατία ή εκτροπή. Η δεύτερη αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μάλλον είναι τροχιοδεικτική για τη συνέχεια της κόντρας με τη Χαρίλαου Τρικούπη και το ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν θεωρεί κανέναν εκβιαζόμενο αλλά είναι προφανές ότι υπάρχει απόπειρα εκβιασμού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, είπε χαρακτηρίζοντας επαμφοτερίζουσες τις θέσεις του όμορου κόμματος και κλιμακώνοντας την πίεση προς τον Νίκο Ανδρουλάκη: σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση με αυτούς  που σε έθεσαν σε ομηρία δεν γίνεται. Όπερ σημαίνει ότι ο ξαφνικός πόλεμος που ξέσπασε χθες μεταξύ του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δηλώσεις της Π. Τσαπανίδου όχι μόνον δεν αποκλιμακώνεται αλλά ενόψει του προεκλογικού πρέσινγκ που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ θα γράψουν και νέα θερμά επεισόδια. Πάντως, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να κλείσει σενάρια που άνοιξαν τις τελευταίες ημέρες ότι εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση μειοψηφίας, λέγοντας ότι εμείς θέλουμε κυβέρνηση νικητών. 

    ΑΔΑΕ 

    Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι κινήθηκε θεσμικά στο θέμα των υποκλοπών υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Όπως είπε, η αξιωματική αντιπολίτευση από την αρχή ζήτησε απαντήσεις από όλους τους αρμόδιους θεσμούς και η “επιμονή” αυτή ήταν που οδήγησε στις “αποδείξεις” που έλαβε από την αρμόδια Αρχή, την ΑΔΑΕ. Σε αυτό το πλαίσιο έβαλε και την πρόταση δυσπιστίας, παρόλο που όπως είπε, δεν αναμενόταν να υπερψηφιστεί. Επίσης, ανέφερε πως αντίστοιχα η απόφαση για αποχή από τις ψηφοφορίες για το νομοθετικό έργο εφόσον υπάρξουν, είναι μια πράξη “ισχυρού συμβολισμού” γιατί η κυβέρνηση αυτή “δεν δικαιούται να συνεχίσει”. “Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι ο κριτής” σημείωσε, τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός οφείλει να προκηρύξει άμεσα εκλογές έτσι ώστε να διεξαχθούν εντός του Φλεβάρη προκειμένου “να αποκατασταθεί η δημοκρατική τάξη”.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του ξένου Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε πως απευθύνεται στη δημοκρατική κοινή γνώμη, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, καθώς υπάρχει παραβίαση και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. “Η δημοκρατία κακοποιείται βάναυσα”, τόνισε ενώ αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχει ήδη κάνει απευθυνόμενος στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως στην επίτροπο Αξιών και Διαφάνειας Βιέρα Γιούροβα και στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Σημείωσε, δε, ότι θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα τις παρεμβάσεις προκειμένου να διεθνοποιήσει το ζήτημα, ωστόσο, το σημαντικό, είπε, είναι “να αποφανθεί ο ελληνικός λαός”. Συνεχίζοντας, παρέπεμψε και στις προτάσεις που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για θέματα όπως την αποκατάσταση του κράτους δικαίου, τον πλουραλισμό στην ενημέρωση αλλά και την ίδια την ΕΥΠ.

    Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε και για την αύξηση των επισυνδέσων την περίοδο που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως ο λόγος ήταν η προσφυγική κρίση και οι επισυνδέσεις είχαν σκοπό την εθνική ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε μία περίοδο που είχαν γίνει επιθέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες. Όπως εξήγησε, οι ελληνικές αρχές έκαναν το καθήκον τους και ενημέρωναν για κάθε υποψία παραβατικής συμπεριφοράς. Επίσης, είπε, τότε έγιναν σοβαρές προσπάθειες για την αντιμετώπιση του “οργανωμένου εγκλήματος εντός της Αστυνομίας”. “Επί ΣΥΡΙΖΑ η ΕΥΠ παρακολουθούσε την Greek Mafia, από το 2019 και μετά την ΕΥΠ τη διοικούσε η Greek Mafia”, υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας τη φράση που είπε στη Βουλή.

    Τα ονόματα στην επιστολή Ράμμου 

    “Γίναμε όλοι μάρτυρες στη Βουλή μια σκηνής θεάτρου του παραλόγου, αντί ο κ. Μητσοτάκης να δώσει εξηγήσεις για τις αποδείξεις των παρακολουθήσεων, προσπάθησε με φτηνό αντιπερισπασμό να μου πει ότι δεν υπήρχαν ονόματα στην επιστολή Ράμμου”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

    Τόνισε ότι στην ΑΔΑΕ απευθύνθηκε στις 7 Δεκεμβρίου, μετά την επίσκεψη του στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τον οποίο είχε ζητήσει έρευνα στους παρόχους, και πως το ίδιο ζήτησε από την ανεξάρτητη Αρχή. “Ο μεν κ. Ντογιάκος παρέπεμψε αυτή την έρευνα στις καλένδες”, είπε, προσθέτοντας ότι ο κ. Ράμμος και η ανεξάρτητη Αρχή τού ζήτησαν περαιτέρω διευκρινίσεις, να στείλει αίτημα πιο συγκεκριμένα για ποιους ακριβώς ζητά στοιχεία, -δεδομένου, όπως είπε, ότι ήταν πολύ μεγάλο το σύνολο όλων όσοι είχαν αναφερθεί σε δημοσιεύματα ότι παρακολουθήθηκαν-, για να είναι εφικτό πρακτικά να διεξαχθούν οι έρευνες στους παρόχους. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι επέλεξε να ζητήσει για έξι πρόσωπα, αποστέλλοντας ως προς αυτό συμπληρωματική επιστολή, και σημείωσε ότι στην απαντητική επιστολή του ο κ. Ράμμος αναφέροντας ότι απαντά στην επιστολή του κ. Τσίπρα για τα έξι πρόσωπα είπε ότι και για τα έξι υπάρχουν ευρήματα.

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι επέλεξε να ζητήσει στοιχεία για τα έξι συγκεκριμένα πρόσωπα με κριτήριο τη θεσμική τους ιδιότητα, δηλαδή για πέντε ανώτατους αξιωματικούς μεταξύ των οποίων και δύο επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων, και του υπουργού κ. Χατζηδάκη. “Είναι δυνατόν να έρχεται στη Βουλή ο πρωθυπουργός και να προσπαθεί να ευτελίσει τη συζήτηση αρνούμενος ότι υπάρχουν ονόματα;”, σχολίασε. Τόνισε ότι ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ τον ενημέρωσε τηρώντας τη διαδικασία του απορρήτου που ορίζει ο νόμος και πως “από κει και πέρα ήταν δική μου ευθύνη στο Κοινοβούλιο να μάθει την αλήθεια ο λαός”.

    Ο κ. Τσίπρας κληθείς να διευκρινίσει αναφορές του ότι οι υποκλοπές έγιναν για να ελεγχθεί η ροή του χρήματος, τόνισε ότι “η απάντηση μας είναι ότι θεωρούμε ότι είναι πολύ πιθανό -τις απαντήσεις οφείλει να τις δώσει η κυβέρνηση- οι παρακολουθήσεις αυτές να έγιναν για τη ροή του χρήματος”. Σημείωσε ότι στα ερωτήματα που έθεσε και “έμειναν αναπάντητα”, με σαφήνεια εκτίμησε ότι οι πέντε ανώτατοι αξιωματικοί δεν παρακολουθούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας. “Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, αν ο κ. Φλώρος ήταν ύποπτος για κατασκοπεία και είχαν βρεθεί στοιχεία που αφορούν κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να του ανανεωθεί η θητεία για ακόμη έναν χρόνο;”, σχολίασε, τονίζοντας “προφανώς δεν τους παρακολουθούσαν για κατασκοπεία” και πως “είναι ντροπή να αιωρούνται τέτοια ερωτήματα πάνω από άξιους αξιωματικούς των ΕΔ”. Έθεσε συνεπώς το ερώτημα “ποιος και γιατί ήθελε να τους έχει στο χέρι” σε μια κρίσιμη περίοδο και σε μια περίοδο “που η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε εξοπλιστικά προγράμματα 15 δισ. ευρώ. Προσέθεσε ότι ο μεν κ. Λάγιος μόλις υπέγραψε τα Rafale “ξαφνικά βρέθηκε μια θέση γι’ αυτόν στο εξωτερικό, που δεν υπήρχε, ο δε κ. Αλεξόπουλος που τον αντικατέστησε, κι αυτός ετέθη υπό παρακολούθηση ενδεχομένως γιατί ήταν ενοχλητικές οι παρεμβάσεις του προς τη γαλλική εταιρεία…”.

    Πηγήcapital.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Ομιλία Μαρίας Αντωνίου στη Βουλή για την Πρόταση Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

    Από την ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής, στη διάρκεια της συζήτησης επί της...

    Σημαντικές συναντήσεις Μαρίας Αντωνίου στη Βουλή

    Η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, με την ιδιότητας της Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής...

    Ομιλία της Μαρίας Αντωνίου στην Ολομέλεια της Βουλής (βίντεο)

    Η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου πραγματοποίησε ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια...

    Ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για ομόφυλα ζευγάρια

    Αρχίζει σήμερα στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων...

    Διαβάστε ακόμη

    Μαρία Νάτσιου: Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής για το 15ο Συνέδριο της ΝΔ

    Μαρία Νάτσιου: Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος & Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο...

    Μαρία Νάτσιου στο «Μανιφέστο»: Χρειαζόμαστε πολίτες ενεργούς με ενσυναίσθηση και υπευθυνότητα

    Συνέντευξη στην εφημερίδα τοΜανιφέστο και τον δημοσιογράφο Θεοδοση Παπανδρέου έδωσε η Μαρία Νάτσιου. Διαβάστε τη...

    Το ΕΛΚ με ψήφισμά του καλεί την ΕΕ να εφαρμόσει άμεσα τις προτάσεις της Ελλάδος για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα

    Να αναλάβει άμεσες και μεσοπρόθεσμες δράσεις για τη στήριξη των αγροτών και της αγροτικής...

    Αυγενάκης: Στις Βρυξέλλες η φωνή των Ελλήνων αγροτών ήταν η φωνή της Ελλάδας – Πριν από τις ευρωεκλογές οι αλλαγές στην ΚΑΠ

    Η φωνή των αγροτών μας ήταν και φωνή της Ελλάδας και στο Συμβούλιο Υπουργών...