Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
7.9 C
Kastoria

    Αναρτήθηκαν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

    Στην πλατφόρμα ο λογαριασμός για τον φόρο ακινήτων. Σε δέκα μηνιαίες δόσεις η καταβολή, αναμένονται έσοδα €2,25 δισ. Τι μπορούν να κάνουν οι φορολογούμενοι, αν εντοπίσουν λάθη.

    spot_img

    Ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των φετινών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙA στο Taxisnet με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να βλέπουν τα τέλη που καλούνται να πληρώσουν.

    Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, ενόψει της έκδοσης των εκκαθαριστών του ΕΝΦΙΑ επιστροφές φόρου θα πραγματοποιηθούν ξανά την Παρασκευή 28/4 σε όσες δηλώσεις υποβληθούν μέχρι την Τετάρτη 26/4. Επιστροφές από δηλώσεις, που θα υποβληθούν από την Πέμπτη και μετά, θα συμψηφιστούν με οφειλές από ΕΝΦΙΑ.

    Επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν σε έως δέκα μηνιαίες δόσεις, συνολικό φόρο ακινήτων 2,25 δισ. ευρώ και εάν δεν έχουν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση, το εκκαθαριστικό θα είναι ακριβώς το ίδιο με το περυσινό.

    Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Μαΐου και η τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024 ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν παρέχεται η παραμικρή έκπτωση. Η έκπτωση 3% ισχύει μόνο για εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης.

    Τα εκκαθαριστικά αναρτώνται σταδιακά στο taxisnet και στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι διαπιστώσουν λάθη στην αποτύπωση της περιουσίας τους, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διορθώσεις. Μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών θα ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα του Ε9 2023 για τροποποιητικές δηλώσεις, οι οποίες μπορούν να υποβληθούν έως 30 Ιουνίου.

    Εκπτώσεις – απαλλαγές

    Δυσάρεστη έκπληξη περιμένει αυτούς που είδαν τις αποδοχές τους να αυξάνονται πάνω από τις 9.000 ευρώ πέρυσι. Κέρδισαν υψηλότερα εισοδήματα αλλά χάνουν την έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ.

    Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% δικαιούνται όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρούν αθροιστικά τα παρακάτω κριτήρια:

    • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
    • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

    Πλήρη απαλλαγή δικαιούνται τρίτεκνοι και πολύτεκνοι αλλά και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, εφόσον καλύπτουν, επίσης σωρευτικά, τα παρακάτω κριτήρια:

    • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
    • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

    Πλήρης απαλλαγή έχει χορηγηθεί και σε ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές περιοχές, περιοχές υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργές, μεταφερόμενους οικισμούς και κοινότητες καθώς και δικαιώματα επί ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης και διατηρητέα κτίσματα.

    Πηγήeuro2day.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    ΕΝΦΙΑ: Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

    Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων...

    Σε 8 δόσεις και με έκπτωση 3% η πληρωμή του φόρου

    Με το άρθρο 4 της τροπολογίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου,...

    Ακίνητα: Τελευταία μέρα για διορθώσεις στο Ε9 – Έως τα μέσα Απριλίου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

    Τέλος χρόνου σήμερα για διορθώσεις στο Ε9, από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν αλλαγές στην...

    Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πώς κερδίζουν εκπτώσεις φόρου οι φορολογούμενοι

    Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2024, που θα αφορά τα εισοδήματα που...

    Διαβάστε ακόμη

    Πρωτογενές πλεόνασμα – έκπληξη: Στο 1,9% του ΑΕΠ και μείωση του χρέους το 2023

    Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της...

    Εγνατία: Από 28% έως 32% οι αναπροσαρμογές στα διόδια

    Στην αναπροσαρμογή των διοδίων της Εγνατίας Οδού από 28% έως 32% προχωρεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,...

    Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

    Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του...

    Ποια επιδόματα αυξάνονται με κατώτατο μισθό στα 830€ – Ανεβαίνει και το κόστος πλασματικών ετών

    Του Κώστα Κατίκου Αυξήσεις μαζί με τον νέο κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο...