23.3 C
Kastoria

  Απόφοιτοι ΑΕΙ το 38% των αιτούντων στα προγράμματα κατάρτισης

  Ξεπέρασαν τις 115.000 οι αιτήσεις ανέργων για συμμετοχή στο πρόγραμμα κατάρτισης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ – τ. ΟΑΕΔ), με την πλειονότητα των ενδιαφερομένων να είναι γυναίκες και το ενδιαφέρον να στρέφεται σε επιστημονικά επαγγέλματα

  spot_img

  Ξεπέρασαν τις 115.000 οι αιτήσεις ανέργων για συμμετοχή στο πρόγραμμα κατάρτισης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ – τ. ΟΑΕΔ), με την πλειονότητα των ενδιαφερομένων να είναι γυναίκες και το ενδιαφέρον να στρέφεται σε επιστημονικά επαγγέλματα, όπως μηχανικοί, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες στους τομείς της υγείας και της διοίκησης επιχειρήσεων, αλλά και σε δραστηριότητες που προφανώς συνδέονται με την προηγούμενη απασχόλησή τους, για παράδειγμα υπάλληλοι γραφείου, πωλητές, τεχνικοί και ειδικευμένοι τεχνίτες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το πρόγραμμα αναμένεται να «κλείσει» το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς ήδη για τις συνολικά 120.000 θέσεις έχουν υποβληθεί πάνω από 115.000 αιτήσεις από ενδιαφερομένους ανέργους. Ενδεικτικό του ισχυρού ενδιαφέροντος που δείχνουν οι άνεργοι στο νέου τύπου πρόγραμμα ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων της ΔΥΠΑ είναι ότι οι πρώτες 80.000 θέσεις καλύφθηκαν πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, να επεκταθεί κατά 40.000 θέσεις εργασίας. Οπως μάλιστα δηλώνει στην «Κ» ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, το επίπεδο συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι πολύ ικανοποιητικό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων από όλη τη χώρα.

  Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Κ», το 75% των συμμετεχόντων είναι γυναίκες, ποσοστό που ξεπερνάει κατά πολύ την αναλογία ανδρών – γυναικών στις λίστες εγγεγραμμένων ανέργων της ΔΥΠΑ (34,75% των εγγεγραμμένων ανέργων που αναζητούν εργασία είναι άνδρες και το 65,25% γυναίκες).

  Απόφοιτοι ΑΕΙ το 38% των αιτούντων στα προγράμματα κατάρτισης-1

  Μάλιστα, σχεδόν οι μισοί βρίσκονται σε άκρως παραγωγική ηλικία, μεταξύ 30 και 45 ετών (ποσοστό 47% επί του συνόλου των αιτούντων) και ακολουθούν 46-55 ετών (23%) και οι νέοι έως 29 ετών (21%), κάτι που δείχνει ότι πρόκειται για άτομα που αποδέχονται την ανάγκη για αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους μέσω της κατάρτισής τους σε νέες καινοτόμους δράσεις και πρακτικές, ώστε να επιτευχθεί ευκολότερα η επαγγελματική επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

  Ενα σημαντικό ποσοστό άλλωστε των συμμετεχόντων προέρχεται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση (38%), παρότι κατά κύριο λόγο ανάγκη για κατάρτιση –όπως δείχνουν και τα στοιχεία– έχουν περισσότερο οι άνεργοι που προέρχονται από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ετσι, από το σύνολο των 115.000 ανέργων της ΔΥΠΑ που έχουν υποβάλει ήδη αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα, το 53% προέρχεται από τη δεύτερη βαθμίδα εκπαίδευσης, ενώ υπέρ της κατάρτισης σε πράσινες και νέες τεχνολογίες δηλώνει και ένα 8% προερχόμενο από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερο «ζεστοί» για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα αυτά είναι όσοι έχουν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας για σύντομο χρονικό διάστημα (έξι μήνες) θεωρώντας ότι μέσω της κατάρτισης θα διεκδικήσουν ευκολότερα μια καλύτερη θέση εργασίας στο άμεσο μέλλον, αλλά και αυτοί που είναι άνεργοι για διάστημα πάνω από δύο χρόνια, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί στην πράξη τις συνεχώς εξελισσόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας.

  Ενδιαφέρον παρουσιάζουν μάλιστα και τα στοιχεία αναφορικά με το επάγγελμα που επιζητούν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, αφού πρόκειται κυρίως για μηχανικούς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες στους τομείς υγείας και διοίκησης επιχειρήσεων σε ποσοστό 26% και ακολουθούν υπάλληλοι γραφείου σε ποσοστό 25%, απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλήσεων σε ποσοστό 22% και σημαντικά χαμηλότερα ειδικευμένοι τεχνίτες, τεχνικοί και ανειδίκευτοι εργάτες.

  Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση των ποιοτικών στοιχείων και των μετρήσιμων αποτελεσμάτων της κατάρτισης στην αγορά εργασίας, καθώς κεντρικός στόχος της ΔΥΠΑ είναι η ταχύτερη δυνατή ένταξη ή επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας και η αναβάθμιση δεξιοτήτων, που σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ στο πλαίσιο της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης της οικονομίας.

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Ο Χαράλαμπος Καραταγλίδης μιλά για το μεγάλο πρόγραμμα κατάρτισης των 3,3 εκ. €

  Για το μεγάλο πρόγραμμα κατάρτισης των 3,3 εκ. Ευρώ καθώς και άλλα θέματα των...

  Κοινωνικός Τουρισμός: Άνοιξε η πλατφόρμα – Ποια ΑΦΜ κάνουν αίτηση σήμερα, ποιοι οι δικαιούχοι πρόσθετης μοριοδότησης

  Ενεργοποιήθηκε στις 10:00 σήμερα Τρίτη 30 Μαΐου 2023 η πλατφόρμα για την υποβολή ηλεκτρονικών...

  Από Δευτέρα οι αιτήσεις για το Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα της ΔΥΠΑ – 70.000 επιταγές για παιδιά 6 έως 16 ετών

  Τη Δευτέρα, 22 Μαΐου και ώρα 10:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή...

  Σήμερα ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες και επιχορήγηση 14.800 ευρώ

  Σήμερα, Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 και ώρα 13:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων γιατον...

  Διαβάστε ακόμη

  Ο καιρός με τον Σάκη Αρναούτογλου: Με αρκετή ηλιοφάνεια το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

  Με αρκετή ηλιοφάνεια θα κυλήσει το Σάββατο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ μπόρες και καταιγίδες αναμένονται κυρίως...

  Εκλογές: Η ψήφος των νέων το 2019 και το 2023

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συγκριτική καταγραφή των εκλογικών αποτελεσμάτων στη νέα γενιά, όπως προκύπτουν από τα...

  Έπεσε και σήμερα η Τράπεζα Θεμάτων για τις εξετάσεις στα Λύκεια – Νέα επίθεση χάκερ – Στον αέρα οι εξετάσεις

  Νέα προβλήματα δημιουργήθηκαν σήμερα στα σχολεία, καθώς η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων αντιμετωπίζει εκ νέου...

  ΕΛΜΕ Καστοριάς για την κατάρρευση της πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων

  Σήμερα το πρωί κατέρρευσε η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων, με αποτέλεσμα τα σχολεία όλης...