Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
14.3 C
Kastoria

  Αυξάνεται το επίδομα ανεργίας

  Και έρχεται μπόνους 300 ευρώ - Όλες οι αλλαγές

  spot_img
  spot_img

  Σημαντικές θα είναι οι αλλαγές στο ύψος των επιδομάτων ανεργίας και στον τρόπο χορήγησής τους από το Φθινόπωρο. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, Σπύρος Πρωτοψάλτης διευκρίνισε ότι:

  Θεσπίζεται το επίδομα εργασίας. Αυτό θα αντιστοιχεί στο 50% του επιδόματος ανεργίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που θα βρίσκουν δουλειά. Αυτοί θα συνεχίζουν να λαμβάνουν το μισό επίδομα ανεργίας συγχρόνως με τον μισθό τους μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της περιόδου καταβολής του επιδόματος.

  Μπόνους ύψους 300 ευρώ

  Θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης μέσω της οποίας θα καθιερωθεί μπόνους ύψους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους (άνω των 5 ετών) προκειμένου να επανενταχθούν ενεργότερα στην αγορά εργασίας. Το επίδομα αυτό θα δίνεται εφάπαξ στους παραπάνω που θα συναινέσουν να καταρτιστεί Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα  λαμβάνουν κάποια από τις παροχές.  Ενώ η παροχή αυτή χορηγείται μόνο μία φορά.

  Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης

  Με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης εξειδικεύεται η συνεργασία μεταξύ του αναζητούντος εργασία και της ΔΥΠΑ αλλά και ο τρόπος ένταξης του αναζητούντος εργασία στην αγορά εργασίας. Η εγγραφή στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ γίνεται με αίτηση του ανέργου που αναζητά εργασία.

  Για την παραμονή στο Ψηφιακό Μητρώο Ανέργων και τη διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών που  θα συνδέονται με αυτό, θα μπει ως «κόφτης»  το εισοδηματικό κριτήριο των 20.000 ευρώ και θα είναι με προσαύξηση όπως  ισχύει και με το επίδομα θέρμανσης.

  ΔΥΠΑ: Τι αλλάζει στα μητρώα

  Σε εφαρμογή θα τεθεί η διαγραφή συγκεκριμένων κατηγοριών ανέργων από τα μητρώα της ΔΥΠΑ. Αυτό ισχύει για όσους θα είναι σε αυτά για το διάστημα 6 μηνών έως και 2 χρόνια και μόνο εάν  αρνηθούν εργασία ή συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης.

  Αναλυτικά:

  • Εάν ο αναζητών εργασία αρνηθεί τρεις προσφερόμενες θέσεις εργασίας, που είναι σύμφωνες με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του αναζητούντος εργασία που έχουν αποτυπωθεί σ’ αυτό, διακόπτεται η καταβολή παροχών και ο αναζητών εργασία διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για 2 έτη.
  • Εάν ο αναζητών εργασία δεν συμμετέχει σε δράση συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης που του υποδεικνύεται από τη ΔΥΠΑ, διακόπτεται η καταβολή παροχών και ο αναζητών εργασία διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για 6 μήνες.

  Αναμένεται να υπάρξουν κι άλλες αλλαγές που, σύμφωνα με τον  διοικητής της ΔΥΠΑ, “στόχο έχουν να μετατρέψουν τον πρώην ΟΑΕΔ από «επιδοματικό οργανισμό» σε μια «σύγχρονη υπηρεσία απασχόλησης».

  Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν προσληφθεί 540 εργασιακοί σύμβουλοι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης,  προκειμένου να καθοδηγήσουν τους ανέργους  για να ξαναβρεθούν στο χώρο της απασχόλησης.

  Αυτός είναι και ο λόγος που η διοίκηση της ΔΥΠΑ απευθύνει κάλεσμα δια στόματος του διοικητή της στους ανέργους να προσέλθουν με ατομικά σχέδια, και να συναντηθούν με εργασιακό σύμβουλο, τονίζοντας ότι το επίδομα αποτελεί ανακούφιση αλλά δεν τους βοηθά να σταθούν στα πόδια τους.

  Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι εκτός των άλλων το επίδομα ανεργίας από το Μάϊο του 2023 θα αυξηθεί από τα 407,25 ευρώ στα 461,82 ευρώ, καθώς τότε θα υπάρξει και η αύξηση του κατώτατου μισθού από 713 ευρώ που είναι σήμερα στα 751 ευρώ.

  Πηγήworkenter.gr

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Τα 6 «ανοιχτά» προγράμματα της ΔΥΠΑ με επιχορήγηση έως 16.800 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας

  Η ΔΥΠΑ ενημερώνει ότι αυτό το χρονικό διάστημα υλοποιούνται 5 προγράμματα επιδότησης της εργασίας...

  ΛΑΡΚΟ: Σε προγράμματα απασχόλησης οι εργαζόμενοι – Έληξαν στις 12 Μαΐου οι συμβάσεις τους

  Δεύτερη επαγγελματική ευκαιρία στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐου παρέχει...

  Συνάντηση εργασίας Μαρίας Αντωνίου με τον διοικητή της ΔΥΠΑ

  Συνάντηση εργασίας με το Διοικητή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) Σπύρο Πρωτοψάλτη πραγματοποίησε στην...

  Προσεχώς νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ με voucher 400 ευρώ

  Νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ με voucher 400 ευρώ Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews θα αφορά την κατάρτιση 25.000...

  Διαβάστε ακόμη

  Παράθυρο για σύνταξη πριν από τα 62 για 90.000 ασφαλισμένους

  Περίπου 90.000 ασφαλισμένοι έχουν την ευκαιρία να συνταξιοδοτηθούν φέτος νωρίτερα από την κανονική ηλικία...

  Αυγενάκης: Νομοσχέδιο φραγμός σε παράνομες δράσεις στην αγορά – Ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο για προστασία ΠΟΠ/ΠΓΕ και ΕΠΙΠ προϊόντων – Φρένο στις παράνομες ελληνοποιήσεις

  Αυγενάκης: Νομοσχέδιο φραγμός σε παράνομες δράσεις στην αγορά- Ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο για προστασία...

  «Ηλεκτροπληξία» από τα τιμολόγια ρεύματος: Εκτινάσσονται οι χρεώσεις έως και 70% τον Ιούνιο

  Έκρηξη αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος που φτάνει το 70% έφερε η εκτίναξη κατά 35% της τιμής της...

  ΔΕΗ blue – Visa: Νέα συνεργασία με σημαντικά προνόμια για τους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων

  ΔΕΗ blue – Visa: Νέα συνεργασία με σημαντικά προνόμια για τους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων Επιστροφή με άμεση πίστωση...