15.5 C
Kastoria

  Αυξάνεται το επίδομα ανεργίας

  Και έρχεται μπόνους 300 ευρώ - Όλες οι αλλαγές

  spot_img

  Σημαντικές θα είναι οι αλλαγές στο ύψος των επιδομάτων ανεργίας και στον τρόπο χορήγησής τους από το Φθινόπωρο. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, Σπύρος Πρωτοψάλτης διευκρίνισε ότι:

  Θεσπίζεται το επίδομα εργασίας. Αυτό θα αντιστοιχεί στο 50% του επιδόματος ανεργίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που θα βρίσκουν δουλειά. Αυτοί θα συνεχίζουν να λαμβάνουν το μισό επίδομα ανεργίας συγχρόνως με τον μισθό τους μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της περιόδου καταβολής του επιδόματος.

  Μπόνους ύψους 300 ευρώ

  Θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης μέσω της οποίας θα καθιερωθεί μπόνους ύψους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους (άνω των 5 ετών) προκειμένου να επανενταχθούν ενεργότερα στην αγορά εργασίας. Το επίδομα αυτό θα δίνεται εφάπαξ στους παραπάνω που θα συναινέσουν να καταρτιστεί Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα  λαμβάνουν κάποια από τις παροχές.  Ενώ η παροχή αυτή χορηγείται μόνο μία φορά.

  Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης

  Με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης εξειδικεύεται η συνεργασία μεταξύ του αναζητούντος εργασία και της ΔΥΠΑ αλλά και ο τρόπος ένταξης του αναζητούντος εργασία στην αγορά εργασίας. Η εγγραφή στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ γίνεται με αίτηση του ανέργου που αναζητά εργασία.

  Για την παραμονή στο Ψηφιακό Μητρώο Ανέργων και τη διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών που  θα συνδέονται με αυτό, θα μπει ως «κόφτης»  το εισοδηματικό κριτήριο των 20.000 ευρώ και θα είναι με προσαύξηση όπως  ισχύει και με το επίδομα θέρμανσης.

  ΔΥΠΑ: Τι αλλάζει στα μητρώα

  Σε εφαρμογή θα τεθεί η διαγραφή συγκεκριμένων κατηγοριών ανέργων από τα μητρώα της ΔΥΠΑ. Αυτό ισχύει για όσους θα είναι σε αυτά για το διάστημα 6 μηνών έως και 2 χρόνια και μόνο εάν  αρνηθούν εργασία ή συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης.

  Αναλυτικά:

  • Εάν ο αναζητών εργασία αρνηθεί τρεις προσφερόμενες θέσεις εργασίας, που είναι σύμφωνες με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του αναζητούντος εργασία που έχουν αποτυπωθεί σ’ αυτό, διακόπτεται η καταβολή παροχών και ο αναζητών εργασία διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για 2 έτη.
  • Εάν ο αναζητών εργασία δεν συμμετέχει σε δράση συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης που του υποδεικνύεται από τη ΔΥΠΑ, διακόπτεται η καταβολή παροχών και ο αναζητών εργασία διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για 6 μήνες.

  Αναμένεται να υπάρξουν κι άλλες αλλαγές που, σύμφωνα με τον  διοικητής της ΔΥΠΑ, “στόχο έχουν να μετατρέψουν τον πρώην ΟΑΕΔ από «επιδοματικό οργανισμό» σε μια «σύγχρονη υπηρεσία απασχόλησης».

  Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν προσληφθεί 540 εργασιακοί σύμβουλοι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης,  προκειμένου να καθοδηγήσουν τους ανέργους  για να ξαναβρεθούν στο χώρο της απασχόλησης.

  Αυτός είναι και ο λόγος που η διοίκηση της ΔΥΠΑ απευθύνει κάλεσμα δια στόματος του διοικητή της στους ανέργους να προσέλθουν με ατομικά σχέδια, και να συναντηθούν με εργασιακό σύμβουλο, τονίζοντας ότι το επίδομα αποτελεί ανακούφιση αλλά δεν τους βοηθά να σταθούν στα πόδια τους.

  Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι εκτός των άλλων το επίδομα ανεργίας από το Μάϊο του 2023 θα αυξηθεί από τα 407,25 ευρώ στα 461,82 ευρώ, καθώς τότε θα υπάρξει και η αύξηση του κατώτατου μισθού από 713 ευρώ που είναι σήμερα στα 751 ευρώ.

  Πηγήworkenter.gr
  spot_img
  Παρόμοια αρθρα

  Τα SOS για τα νέα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για τους νέους

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη Πράσινο φως στην παροχή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων μέσω ΔΥΠΑ δόθηκε μετά την έκδοση...

  ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,6% η ανεργία τον Δεκέμβριο του 2022

  Στο 11,6% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας τον Δεκέμβριο του 2022, παραμένοντας αμετάβλητο από το...

  Πόσο θα αυξηθούν τα επιδόματα ανεργίας με το νέο κατώτατο μισθό

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη Νέα αύξηση – την τρίτη κατά τα τελευταία 2 ½ χρόνια –...

  Εργατικό Κέντρο Καστοριάς: Προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων κι ανέργων από τη ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ)

  Βρίσκονται σε εξέλιξη υποβολής αιτήσεων δύο προγράμματα από τη ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων...

  Διαβάστε ακόμη

  Νέες μειώσεις 15% στα τιμολόγια του ρεύματος – Πόσα πληρώνουμε τον Απρίλιο ανά εταιρεία – Μηδενίζονται οι επιδοτήσεις

  Μεγάλες μειώσεις στα τιμολόγια λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Φεβρουάριο ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΗ...

  Έκπτωση φόρου 3% στην εφάπαξ καταβολή του φόρου – Τι θα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου Στη Βουλή κατατίθεται εντός της εβδομάδας, εκτός απροόπτου, το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο...

  Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις δράσεις ύψους €700 εκατ. για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

  Προκηρύχθηκε η Δέσμη Δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ», προϋπολογισμού 700.000.000 €, η οποία ενθαρρύνει επενδυτικά...

  ΕΝΦΙΑ: Ποια είναι τα συχνότερα λάθη – Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι κωδικοί οδηγούν σε έκπτωση φόρου

  Τέλος Απριλίου αναμένονται εφέτος τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Η πληρωμή θα είναι σε 10...