7 C
Kastoria

    Αύξηση μισθών κατά 10,5% για 2 χρόνια σε όλους τους ξενοδοχοϋπάλληλους

    Υπεγράφη σήμερα η νέα κλαδική σύμβαση για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία. Όπως είχε γράψει το Dnews υπεγράφη αύξηση και στις 4 κατηγορίες που προβλέπονται στην ΣΣΕ συνολικά για τα 2 έτη 10,5%, 5,5% από 1η Ιανουαρίου 2023 και 5% από 1η Ιανουαρίου 2024.

    spot_img
    spot_img

    Παράλληλα προβλέπεται επιμήκυνση του χρονικού ορίου απασχόλησης ημερών ανάπαυσης στα εποχικά ξενοδοχεία με πρόσθετη αμοιβή και ασφάλιση από 15 Μαΐου έως 15 Οκτωβρίου, απαραίτητη προϋπόθεση η επαναπρόσληψη του προσωπικού από τις 15 Μαΐου και όχι από 10 Ιουνίου.

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον επισιτισμό- τουρισμό υπέγραψε σήμερα την νέα ΚΣΕΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων που καθορίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας για τα επόμενα 2 έτη.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση συμφωνήθηκαν τα εξής:

    • Αύξηση και στις 4 κατηγορίες που προβλέπονται στην ΣΣΕ συνολικά για τα 2 έτη 10,5%, 5,5% από 1η Ιανουαρίου 2023 και 5% από 1η Ιανουαρίου 2024. Ουσιαστικά αποκαθιστούμε τις μισθολογικές απώλειες από την εποχή των μνημονίων.
    • Ένταξη των εργαζομένων από γραφεία ευρέσεως εργασίας (εργολαβικά) στους όρους αμοιβής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
    • Ένταξη 2 νέων ειδικοτήτων στην σύμβαση, αυτή του αποθηκάριου στην κατηγορία Α΄ και αυτή του “κόπτη κρεάτων” στην κατηγόρια Β.
    • Διατήρηση όλων των θεσμικών όρων και επιδομάτων που προβλέπονται από παλαιότερες συλλογικές ρυθμίσεις.
    • Επιμήκυνση του χρονικού ορίου απασχόλησης ημερών ανάπαυσης στα εποχικά ξενοδοχεία με πρόσθετη αμοιβή και ασφάλιση από 15 Μαΐου έως 15 Οκτωβρίου, απαραίτητη προϋπόθεση η επαναπρόσληψη του προσωπικού από τις 15 Μαΐου και όχι από 10 Ιουνίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει 1 μήνας παραπάνω εργασία, 1 μήνας παραπάνω εισόδημα και ένσημα για τους εποχικά εργαζόμενους.
    • Τέλος οι εργαζόμενοι στα μικρά ξενοδοχεία έως 20 δωμάτια και κατηγορίας έως 3 αστέρια θα αμείβονται στα επίπεδα των εργαζομένων στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. 

    «Η παράμετρος αυτή κρίνεται στο τέλος θετική καθώς σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό. Ξεκαθαρίζεται πως δεν προβλέπετε στην συλλογική σύμβαση εργασίας ούτε μία ώρα εργασίας χωρίς αμοιβή.

    Οι κοινωνικοί εταίροι με αίσθημα ευθύνης το έργο τους το ολοκλήρωσαν. Τώρα είναι η σειρά την Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας να κηρύξει ΑΜΕΣΑ την ΚΣΣΕ ως γενικώς υποχρεωτική ώστε να μην περάσει ούτε 1 ημέρα χωρίς ρυθμισμένους τους όρους αμοιβής και εργασίας» αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕΕΤ.

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Όλοι οι νέοι μισθοί στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

    Σε τρεις φάσεις θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις μισθών το 2024, οι οποίες θα φθάσουν στο...

    Δημόσιο: Αυτοί είναι οι «πρωταθλητές» στις αυξήσεις 2023-2024 – Κέρδη 1 ή 2 μισθούς και άνω (πίνακες)

    Νεοδιόριστοι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και όσοι υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης στο δημόσιο, είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των μέτρων...

    Κωστής Χατζηδάκης: Μέση αύξηση 1.292 ευρώ για τους μισθούς στο Δημόσιο το 2024

    Ονομαστικές αυξήσεις έως και 10% ή μέχρι και ένα μισθό επιπλέον, φέρνει το 2024 για τους...

    Σημαντική αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων

    Σημαντική αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 15% προκαλεί η πρόσφατη αύξηση του...

    Διαβάστε ακόμη

    Εγνατία: Από 28% έως 32% οι αναπροσαρμογές στα διόδια

    Στην αναπροσαρμογή των διοδίων της Εγνατίας Οδού από 28% έως 32% προχωρεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,...

    Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

    Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του...

    Ποια επιδόματα αυξάνονται με κατώτατο μισθό στα 830€ – Ανεβαίνει και το κόστος πλασματικών ετών

    Του Κώστα Κατίκου Αυξήσεις μαζί με τον νέο κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο...

    Έρχονται κίνητρα για φορολογούμενους, επιχειρηματικότητα, καινοτομία και προσλήψεις σε ΔΕΚΟ

    Με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα...