22.2 C
Kastoria
spot_img

  Αύξηση των οφειλετών του ΕΦΚΑ κατά εκατοντάδες χιλιάδες σε ένα χρόνο!

  Τα στοιχεία καταδεικνύουν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν έγκαιρα τις ασφαλιστικές τους εισφορές

  spot_img
  spot_img
  spot_img

  Αύξηση των οφειλετών του ΕΦΚΑ κατά εκατοντάδες χιλιάδες σε ένα χρόνο, καθώς και των χρεών σχεδόν κατά 7 δισ. ευρώ, αποκαλύπτει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

  Τα στοιχεία καταδεικνύουν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες, οι οποίοι δεν μπορούν να αποπληρώσουν έγκαιρα τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς τον ΕΦΚΑ.

  Επίσης, έφταιξε το γεγονός ότι η πάγια ρύθμιση που σε ισχύ, έως πρότινος προέβλεπε μόνο 12 δόσεις ενώ πλέον οι δόσεις αυξήθηκαν σε 24, με τους επιτελείς του ΕΦΚΑ και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, να προσδοκούν σε ένταξη των ληξιπρόθεσμων στη ρύθμιση και στη μείωση του στοκ των απλήρωτων.

  Συνολικά, τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2022 έφτασαν στα 45,5 δισ. ευρώ, δηλαδή παρουσίασαν αύξηση κατά 2,04 δισ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

  Σημειώνεται πως, οι συνολικές οφειλές περιλαμβάνουν τις κύριες οφειλές ύψους 28,4 δισ. ευρώκαι τα πρόσθετα τέλη ύψους 17,1 δισ. ευρώ.

  Έκρηξη των οφειλετών

  Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο που αναδεικνύει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, είναι η εκρηκτική αύξηση του αριθμού των επαγγελματιών που έχουν αρρύθμιστα χρέη προς τον ΕΦΚΑ.

  Σε ετήσια βάση, αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των μητρώων των οφειλετών (επαγγελματίες και επιχειρήσεις) αυξήθηκαν κατά 269.124, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των μητρώων με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία να διαμορφώνεται στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2022 σε 2.362.410 μητρώα.

  Πρόκειται για ρεκόρ οφειλετών που φανερώνει την οικονομική δυσπραγία που επικρατεί στην αγορά, με το κλίμα να επιβαρύνεται περαιτέρω με τις ανατιμήσεις της ενέργειας, την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, καθώς και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

  Η αύξηση του αριθμού των μητρώων των οφειλετών παρουσιάζεται σε όλες τις κατηγορίες οφειλής, με την μεγαλύτερη να σημειώνεται στις οφειλές μεταξύ 10.000 και 100.000 ευρώ, που προστέθηκαν επιπλέον 167.447 μητρώα οφειλετών.

  Αύξηση σημειώνεται σε όλες τις κατηγορίες κύριας οφειλής με τη μεγαλύτερη, κατά 1,7 δισ. ευρώ, να εντοπίζεται στο εύρος οφειλής μεταξύ 10.000 και 100.000 ευρώ, στην οποία συσσωρεύεται το 44% των οφειλών.

  Επίσης, αυξήθηκαν οι μεγαλοοφειλέτες, που χρωστάνε ποσά άνω του 1.000.000 ευρώ έκαστος.Ο αριθμός τους ανήλθε σε 2.547 από 2.149, αυξανόμενος κατά 398 μητρώα.

  efka_xrei

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img

  Παρόμοια αρθρα

  Ληξιπρόθεσμα χρέη προς Δημόσιο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει το 77,7% των χρεών

  Οι λίγοι οφείλουν τα πολλά και οι πολλοί τα λίγα, σύμφωνα με την «ακτινογραφία» των...

  Ξεκινούν κατασχέσεις σε όσους δεν εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις της εφορίας

  Μπαράζ κατασχέσεων αναμένεται να εξαπολύσει το φθινόπωρο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να πιέσει...

  Δεν «τραβάνε» οι ρυθμίσεις: 1 στους 4 «άφησε» με το καλημέρα τις 72 έως 120 δόσεις

  Παρά τις προσδοκίες και κόντρα στα προγνωστικά, το νέο σχήμα με τις 72 δόσεις για τα χρέη της ενεργειακής...

  Πόσοι χρωστούν πόσα στα ταμεία

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη Κατά 15% αυξήθηκαν οι οφειλέτες στα ταμεία την περίοδο 2019 – 2022,...

  Διαβάστε ακόμη

  Ο καιρός με την Ε. Κατιρτζόγλου: Βελτιωμένος αλλά άστατος μέχρι την Κυριακή

  Στον απόηχο της κακοκαιρίας Elias κάποιες βροχές χαμηλότερης έντασης θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν μέχρι...

  Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Καταιγίδες και χαλάζι σε 7 περιοχές

  Στην επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για την κακοκαιρία Elias που σαρώνει τη χώρα προχώρησε...

  ΕΦΕΤ: Γιατί ανακάλεσε γνωστά μπισκότα (pic)

  Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για...

  Πρώτα ανεπίσημα (και ανεπιβεβαίωτα) αποτελέσματα: Πρώτος ο Κασσελάκης σε όλα τα εκλογικά τμήματα

  Είναι τα πρώτα αποτελέσματα και είναι ανεπίσημα. Είναι από δημοσιογράφους του ΣΥΡΙΖΑ που γράφουν στα social...