Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
20.6 C
Kastoria

  Αύξηση των οφειλετών του ΕΦΚΑ κατά εκατοντάδες χιλιάδες σε ένα χρόνο!

  Τα στοιχεία καταδεικνύουν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν έγκαιρα τις ασφαλιστικές τους εισφορές

  spot_img
  spot_img

  Αύξηση των οφειλετών του ΕΦΚΑ κατά εκατοντάδες χιλιάδες σε ένα χρόνο, καθώς και των χρεών σχεδόν κατά 7 δισ. ευρώ, αποκαλύπτει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

  Τα στοιχεία καταδεικνύουν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες, οι οποίοι δεν μπορούν να αποπληρώσουν έγκαιρα τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς τον ΕΦΚΑ.

  Επίσης, έφταιξε το γεγονός ότι η πάγια ρύθμιση που σε ισχύ, έως πρότινος προέβλεπε μόνο 12 δόσεις ενώ πλέον οι δόσεις αυξήθηκαν σε 24, με τους επιτελείς του ΕΦΚΑ και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, να προσδοκούν σε ένταξη των ληξιπρόθεσμων στη ρύθμιση και στη μείωση του στοκ των απλήρωτων.

  Συνολικά, τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2022 έφτασαν στα 45,5 δισ. ευρώ, δηλαδή παρουσίασαν αύξηση κατά 2,04 δισ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

  Σημειώνεται πως, οι συνολικές οφειλές περιλαμβάνουν τις κύριες οφειλές ύψους 28,4 δισ. ευρώκαι τα πρόσθετα τέλη ύψους 17,1 δισ. ευρώ.

  Έκρηξη των οφειλετών

  Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο που αναδεικνύει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, είναι η εκρηκτική αύξηση του αριθμού των επαγγελματιών που έχουν αρρύθμιστα χρέη προς τον ΕΦΚΑ.

  Σε ετήσια βάση, αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των μητρώων των οφειλετών (επαγγελματίες και επιχειρήσεις) αυξήθηκαν κατά 269.124, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των μητρώων με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία να διαμορφώνεται στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2022 σε 2.362.410 μητρώα.

  Πρόκειται για ρεκόρ οφειλετών που φανερώνει την οικονομική δυσπραγία που επικρατεί στην αγορά, με το κλίμα να επιβαρύνεται περαιτέρω με τις ανατιμήσεις της ενέργειας, την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, καθώς και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

  Η αύξηση του αριθμού των μητρώων των οφειλετών παρουσιάζεται σε όλες τις κατηγορίες οφειλής, με την μεγαλύτερη να σημειώνεται στις οφειλές μεταξύ 10.000 και 100.000 ευρώ, που προστέθηκαν επιπλέον 167.447 μητρώα οφειλετών.

  Αύξηση σημειώνεται σε όλες τις κατηγορίες κύριας οφειλής με τη μεγαλύτερη, κατά 1,7 δισ. ευρώ, να εντοπίζεται στο εύρος οφειλής μεταξύ 10.000 και 100.000 ευρώ, στην οποία συσσωρεύεται το 44% των οφειλών.

  Επίσης, αυξήθηκαν οι μεγαλοοφειλέτες, που χρωστάνε ποσά άνω του 1.000.000 ευρώ έκαστος.Ο αριθμός τους ανήλθε σε 2.547 από 2.149, αυξανόμενος κατά 398 μητρώα.

  efka_xrei

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  ΚΕΦίΜ: Δουλέψαμε 177 ημέρες το 2023 για να πληρώσουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές

  Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας ήρθε την 28η Ιουνίου, επτά ημέρες νωρίτερα σε σύγκριση με...

  Mε… αλγόριθμο θα γίνονται οι ρυθμίσεις για χρέη στην Εφορία

  Εξατομικευμένες ρυθμίσεις για χρέη στην Εφορία σχεδιάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ), κομμένες και ραμμένες...

  O e-ΕΦΚΑ «σπάει» τον κώδικα της γραφειοκρατίας: Βραβείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης 2022 στην κατηγορία «Καλύτερη Εφαρμοσμένη Ιδέα»

  Την κορυφαία διάκριση και το βραβείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης 2022 στην κατηγορία «Καλύτερη Εφαρμοσμένη Ιδέα» απέσπασε...

  Ληξιπρόθεσμα χρέη προς Δημόσιο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει το 77,7% των χρεών

  Οι λίγοι οφείλουν τα πολλά και οι πολλοί τα λίγα, σύμφωνα με την «ακτινογραφία» των...

  Διαβάστε ακόμη

  Λεωνίδας Οικονομίδης: Οι Διευθυντές των σχολείων είναι υπεύθυνοι για την υγεία και ασφάλεια των μαθητών

  Ο Διευθυντής-η Διευθύντρια του σχολείου, είναι υπεύθυνος/υπεύθυνη για την υγεία και ασφάλεια των μαθητών/μαθητριών Η...

  Μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

  Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε μήνυμά της για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των...

  Μαζική τροφική δηλητηρίαση για μαθητές στη Λαμία – Τα σχολικά γεύματα τους έστειλαν στο νοσοκομείο

  Με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης πήγαν στο Νοσοκομείο Λαμίας το βράδυ της Πέμπτης 16 Μαΐου...

  Α.Δ.Ε.Δ.Υ.: Απεργία στις 21 Μαΐου

  Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ στην 24ωρη  πανυπαλληλική απεργία  της 21ης του Μάη Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., μετά...