Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
7.8 C
Kastoria

    Debate με καρφιά και πινγκ πονγκ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών

    spot_img

    Της Νίκης Ζορμπά

    Debate μεταξύ έξι πολιτικών αρχηγών οκτώ χρόνια μετά και λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου. Πραγματοποιήθηκε σε ασφυκτικό περιβάλλον λόγω των κανόνων και της “σφιχτής” διαδικασίας, διαψεύδοντας όμως τον φόβο και ορισμένων από τους συμμετέχοντες πως θα εξελιχθεί σε μια μονότονη διαδικασία παράλληλων μονολόγων. 

    Πινγκ πονγκ για τέσσερις

    Δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις και οι επιφυλάξεις. Αντιθέτως, οι πολιτικοί αρχηγοί επιδόθηκαν -και χωρίς να ευνοεί η διαδικασία των δημοσιογραφικών ερωτήσεων- σε διάλογο μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας καρφιά, ειρωνείες ακόμη και πολιτικά φλερτ (έστω και αν δεν ευοδώθηκαν). 

    Καταρχάς δεν υπήρξαν εκπλήξεις, πέραν της εξαγγελίας του πρωθυπουργού για επέκταση του market pass στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. 

    Άπαντες παρέμειναν στις εκπεφρασμένες τους θέσεις και τα εκλογικά τους διακυβεύματα, χαράσσοντας πάντως τις μεταξύ τους διαχωριστικές γραμμές, μέσα από διάλογο που επιδίωξαν και επέβαλαν μέσω αναφορών (ακόμη και αν δεν εντάσσονταν στην ερώτηση που καλούνταν να απαντήσουν) μεταξύ τους. 

    Μητσοτάκης – Τσίπρας για εξοπλιστικά και μείωση ΦΠΑ

    Η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τα εξοπλιστικά προγράμματα προκάλεσε τον σχολιασμό του πρωθυπουργού. 

    “Θα τιμήσουμε τις συμφωνίες αλλά θα διεκδικήσουμε τη δυνατότητα στη βάση αυτών των συμβάσεων να φέρουμε έργο στην εθνική αμυντική βιομηχανία”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρωθυπουργό να σχολιάζει πως  χαίρεται που ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα συνεχιστούν τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία όμως όπως τόνισε  “δεν επιδέχονται καμίας διαπραγμάτευσης”.

    “Διάλογο” χωρίς εξάρσεις είχαν ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το κόστος της μείωσης ΦΠΑ που περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

    Επικαλούμενος τον Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως περί τα 4 δισ. ετησίως κοστολογούνται τα μέτρα του Αλέξη Τσίπρα για τη μείωση ΦΠΑ . “Πού θα τα βρει ο κ. Τσίπρας;” ρώτησε ο πρωθυπουργός.

    “4,5 δισ. είναι τα υπερέσοδα,  εμείς αυτά θα τα καταργήσουμε και θα πάρει ανάσα ο πολίτης”, η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. 

    “Εκρήξεις” για τις υποκλοπές

    Ανέβηκαν οι τόνοι στην τηλεμαχία όταν κλήθηκε να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα των υποκλοπών, ερωτηθείς για το εάν σκέφτηκε να παραιτηθεί: Όχι, δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ για τις υποκλοπές, ζήτησα άμεση διαλεύκανση και ανέλαβα να διορθώσω μία σειρά από αστοχίες που επέτρεψαν στην ΕΥΠ να παρακολουθεί ανθρώπους χωρίς τις απαραίτητες διαδικασίες” είπε, ξεκαθαρίζοντας σε κοφτό τόνο:

    Ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε ποτέ να παρακολουθείται”. 

    Ο πρωθυπουργός πάντως, δεν άφησε ασχολίαστη τη θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τις υποκλοπές πως έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη: Χαίρομαι που ο κ. Ανδρουλάκης είπε πως έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη καθώς στα χέρια της βρίσκεται η υπόθεση.

    Στο σημείο αυτό “εξερράγη” ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: κάθομαι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της αντιπολίτευσης. Αδιανόητα πράγματα οι εξηγήσεις του πρωθυπουργού. Πώς θα συνεργαστώ με κάποιον που μπορεί να είναι επικίνδυνος για τη χώρα. Ποιος ο λόγος της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. Ας μας εξηγήσει επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης. 

    Ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε ιδιαιτέρως αιχμηρή απάντηση στον πρωθυπουργό:  Κίνδυνο δεν αποτελούσα για τη Δημοκρατία αλλά για τη Ν.Δ για αυτό και παρακολουθήθηκα κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών.  Αυτοί που έστησαν το παρακράτος να πάνε φυλακή, ζήτησε σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Debate με καρφιά και πινγκ πονγκ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών

    Το φλερτ Τσίπρα και η “πόρτα” από Ανδρουλάκη- Κουτσούμπα

    Να “πιαστεί “από μια …διευκρίνιση που έδωσε ο γραμματέας του ΚΚΕ σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. επιχείρησε να πιαστεί ο Α. Τσίπρας αλλά δεν βρήκε – αναμενόμενο- ανταπόκριση το άνοιγμά του. 

    Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι είναι ίδιοι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας. Έχουν κοινά προγράμματα και κοινές στρατηγικές, είπε ο γραμματέας του ΚΚΕ και δεν το άφησε ασχολίαστο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ:

    Καταγράφω αυτό που είπε ο κ. Κουτσούμπας ότι δεν είναι όλοι ίδιοι”, είπε. Ακολούθησε το “καμιά ανοχή” του γγ του ΚΚΕ, επανήλθε ο κ. Τσίπρας: “Η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα καταργηθεί από μια προοδευτική κυβέρνηση, οι δέκα σχολές που είπε ότι υπάρχουν στο μηχανογραφικό είναι οι πράσινες σχολές για την ελεύθερη πρόσβαση. Ήταν νόμος δικός μας, τώρα θα εφαρμόσουμε αυτό που ίσχυε τόσα χρόνια στη χώρα και ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και το κατήργησε για να βάλει φραγμό στις λαϊκές οικογένειες,  ξανασκεφτείτε το εάν θα στηρίξετε κε Κουτσούμπα”. 

    Η παραίνεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε έκδηλο εκνευρισμό στον Δ. Κουτσούμπα. Σε άλλη θεματική ( Ενέργεια) ο γραμματέας του ΚΚΕ κάλεσε τον κ. Τσίπρα  “να μην ξύνεται ο κ. Τσίπρας, γιατί πολύ ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη σε αυτή την προεκλογική περίοδο για την μούφα προοδευτική κυβέρνησή του”.

    Το άδειασμα Ανδρουλάκη για το …βουλκανιζατέρ

    Άνοιγμα και στον Νίκο Ανδρουλάκη έκανε ο Αλέξης Τσίπρας πιστός στη στρατηγική του να κρατήσει ζωντανό -σε προγραμματική βάση- το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ για να συγκροτηθεί προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή.

    Έσπευσε στο πλαίσιο αυτό να δηλώσει τη συμφωνία του με μια αποστροφή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να μη γίνονται κομματικοί διορισμοί.  “Συμφωνώ με αυτό που είπε να μην διορίζουμε κομματικά παιδιά”, είπε …συναινετικά, ο κ. Τσίπρας για να του βάλει “πάγο” λίγο μετά, ο Ν. Ανδρουλάκης:

    “Μου έστειλε ένας σύντροφος ότι χαίρεται που συμφωνεί ο κ. Τσίπρας γιατί έτσι θα γλυτώσουν και από ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ που έκανε αντιπρόεδρο νοσοκομείου στη Σαντορίνη”, σχολίασε δηκτικά, υπενθυμίζοντας την υπόθεση του διορισμού ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ σε θέση αντιπροέδρου νοσοκομείου από τον Παύλο Πολάκη.

    Σε ό,τι αφορά το πολιτικό δια ταύτα, το debate δεν μετακίνησε κανέναν από τις εκπεφρασμένες θέσεις και στρατηγικές του: Ανέδειξε αντιθέτως, το γιατί ο Κ. Μητσοτάκης επιμένει στην αυτοδυναμία, ο Ν. Ανδρουλάκης στον διμέτωπο και ο Α. Τσίπρας στη δυνατότητα συγκλίσεων αλλά …μετά το άνοιγμα της κάλπης. 

    Πηγήcapital.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Τα ψηφοδέλτια των εκλογών για το νέο Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς

    Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς σας καλεί στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Τρίτη 23 Απριλίου...

    Ολυμπία Τελιγιορίδου: “Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη η εμπιστοσύνη σας”

    Ευχαριστώ από καρδιάς όλους και όλες που συμμετείχαν στην καινοτόμα εκλογική διαδικασία για την...

    Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς

    Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς, αντιπροσώπων για το 21ο...

    Δήμος Άργους Ορεστικού: Πρόσκληση για τον καθορισμό των χώρων που διατίθενται κατά την προεκλογική περίοδο 

    Πρόσκληση σε κοινή σύσκεψη για τον καθορισμό του τρόπου χρήσης των χώρων που διατίθενται...

    Διαβάστε ακόμη

    Ολυμπία Τελιγιορίδου: Η αγροτική πολιτική στο πλαίσιο της ΕΕ χρειάζεται σοβαρό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο

    Το άρθρο της Ολυμπίας Τελιγιορίδου στη Ναυτεμπορική Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ξεκάθαρο πως έχει καθοριστικές...

    ΣΥΡΙΖΑ: Οι πρώτοι υποψήφιοι για τις Ευρωεκλογές – Ποιοι είναι από Δυτική Μακεδονία

    Τους πρώτους υποψηφίους για τις προκριματικές εκλογές της 14ης Απριλίου, παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο...

    Μαρία Νάτσιου: Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής για το 15ο Συνέδριο της ΝΔ

    Μαρία Νάτσιου: Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος & Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο...

    Μαρία Νάτσιου στο «Μανιφέστο»: Χρειαζόμαστε πολίτες ενεργούς με ενσυναίσθηση και υπευθυνότητα

    Συνέντευξη στην εφημερίδα τοΜανιφέστο και τον δημοσιογράφο Θεοδοση Παπανδρέου έδωσε η Μαρία Νάτσιου. Διαβάστε τη...