Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
14.3 C
Kastoria

  Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς: Για την απόφαση μετατροπής του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς σε Πρότυπο

  spot_img
  spot_img

  Η Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς καταγγέλλει την αυταρχική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς σε Πρότυπο καθώς και τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις στο σύνολο των ενεργειών του για την επιβολή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του. Η απόφαση του Υπουργείου δεν έχει λάβει υπόψη την αντίθετη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς για την μετατροπή του σχολείου σε Πρότυπο. Επιπλέον, δεν έχει προηγηθεί εκτενής διάλογος μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας και κυρίως μεταξύ αυτών που επηρεάζονται άμεσα (μαθητές 9ου και 10ου Δημοτικού Σχολείου) από την υλοποίηση μίας τέτοιας πρότασης, προκειμένου να γίνουν γνωστές οι προεκτάσεις και οι συνέπειες μίας τέτοιας απόφασης.

  Το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε αιφνιδιαστικά στην έκδοση της απόφασης για την μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς σε Πρότυπο Γυμνάσιο. Μία απόφαση που αφορά τη λειτουργία του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς ως Πρότυπο Γυμνάσιο από τον Σεπτέμβριο του 2024 και που εκδόθηκε ένα χρόνο νωρίτερα. Η κ. Κεραμέως στη λήξη της θητείας της μας αποχαιρετά, προωθώντας αυταρχικά, όπως συνηθίζει άλλωστε, την κάλπικη αριστεία των πρότυπων σχολείων σε βάρος του σχολείου της γειτονιάς. Ταυτόχρονα, αγνοεί επιδεκτικά αποφάσεις του ΣτΕ που ακυρώνουν και ανατρέπουν αποφάσεις μετατροπής Γυμνασίων της Αθήνας σε Πειραματικά στη  λογική ότι στερείται το δικαίωμα στο σχολείο της γειτονιάς. Η κ. Κεραμέως χρησιμοποιεί κατά το δοκούν και μόνο στη βάση της εφαρμογής αντιεκπαιδευτικών και αντιεργατικών πολιτικών τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Φυσικά στη χώρα που κυβερνούν οι άριστοι έννοιες όπως δικαιοσύνη, ισότητα, ισονομία, ίσες ευκαιρίες, ακούγονται σαν ένας δυστοπικός εφιάλτης στα αυτιά τους. 

  Η Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς με παλαιότερες ανακοινώσεις της (Σχολεία για την ελίτ και σχολεία… για την πλέμπαΣχετικά με τα πειραματικά και πρότυπα σχολείαΕπιπτώσεις λειτουργίας Πρότυπου ΛυκείουΓια την προσπάθεια μετατροπής Γυμνασίου της πόλης της Καστοριάς σε Πρότυπο.) έχει εκφράσει σε όλους τους τόνους τη θέση της για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Οφείλουμε όμως, για άλλη μία φορά, και χωρίς να αναφερθούμε στο αμιγώς υπηρεσιακό κομμάτι που αφορά αποκλειστικά του εκπαιδευτικούς, να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

  • το Πρότυπο Γυμνάσιο θα αντλήσει τους μαθητές τους (44 μαθητές) από όλα τα Δημοτικά σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (και όχι μόνο) συντελώντας έτσι σε μία ποσοτική και ποιοτική αφαίμαξη των υπόλοιπων Γυμνασίων, στα οποία και δημιουργεί μία σειρά παιδαγωγικών και όχι μόνο προβλημάτων.
  • οι μαθητές του 9ου και κατά ένα ποσοστό του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς που αποτελούν τη δεξαμενή μαθητών του 1ου Γυμνασίου θα αναγκαστούν να φοιτήσουν σε άλλο Γυμνάσιο μακριά από το σχολείο της γειτονιάς τους. Δηλαδή, οι μαθητές που θα πήγαιναν στο 1ο Γυμνάσιο Καστοριάς, εφόσον δεν επιθυμούν να φοιτήσουν στο Πρότυπο Γυμνάσιο ή εφόσον επιθυμούν δεν πετύχουν στις εξετάσεις εισαγωγής στο Πρότυπο Γυμνάσιο, θα πρέπει να εγγραφούν σε άλλο Γυμνάσιο που θα οριστεί με τροποποίηση της χωροταξικής κατανομής.
  • Η τροποποίηση της χωροταξικής κατανομής θα επηρεάσει και τα υπόλοιπα Γυμνάσια της περιοχής στη λογική της ισοκατανομής των μαθητών. 
  • οι μαθητές προκειμένου να εισαχθούν στο πρότυπο Γυμνάσιο μπαίνουν από νωρίς, και στην συγκεκριμένη περίπτωση από το Δημοτικό, σε μία εξουθενωτική διαδικασία (φροντιστήρια, εξαντλητικά προγράμματα), που τους στερεί τα παιδικά – εφηβικά τους χρόνια.
  • Το Πρότυπο Γυμνάσιο θα αποτελεί την αποκλειστική δεξαμενή μαθητών του Πρότυπου Λυκείου και μόνο οι κενές θέσεις (μαθητές που δεν επιθυμούν να συνεχίσουν) θα πληρούνται με μαθητές άλλων Γυμνασίων και μετά από εξετάσεις.
  • τα πρότυπα σχολεία οδηγούν αυταπόδεικτα σε κατηγοριοποίηση μαθητών, σχολείων και εκπαιδευτικών. Οξύνουν τις εκπαιδευτικές ανισότητες, υποβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο και ανοίγουν το δρόμο για την επιλογή του σχολείου από τους γονείς.   

  Η Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς, έχοντας σαν ένα από τα βασικά της προτάγματα την δημόσια δωρεάν παιδεία των ίσων ευκαιριών, της ίσης πρόσβασης και της ίδιας γνώσης για όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς, δηλώνει την κατηγορηματική της αντίθεση στην μετατροπή οποιουδήποτε σχολείου σε πρότυπο.

  Καλούμε τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών των εμπλεκόμενων και όχι μόνο σχολείων σε μία εκ βαθέων συζήτηση προκειμένου να τους γίνουν γνωστές οι προεκτάσεις και οι συνέπειες της απόφασης μετατροπής του 1ουΓυμνασίου Καστοριάς σε Πρότυπο.

  Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους, την τοπική κοινωνία, εργαζόμενους, άνεργους, φοιτητές και μαθητές, όλοι μαζί να αποτελέσουμε ανάχωμα στην προσπάθεια άλωσης του δημόσιου σχολείου.

  Όχι σε σχολεία “αριστείας” και σχολεία της αγοράς,

  που συνθλίβουν προσωπικότητες και αξίες!

  Ναι στο Σχολείο που προάγει τη γνώση, τη Δημοκρατία, την Αλληλεγγύη και την αγάπη για τη ζωή!

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Α.Δ.Ε.Δ.Υ.: Απεργία στις 21 Μαΐου

  Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ στην 24ωρη  πανυπαλληλική απεργία  της 21ης του Μάη Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., μετά...

  Αποτελέσματα Εκλογών Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς

  (Ανεπίσημα) Αποτελέσματα Εκλογών Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς, 24ης Απριλίου 2024. Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς  Σύνολο Ψηφισάντων: 137,...

  Τα ψηφοδέλτια των εκλογών για το νέο Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς

  Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς σας καλεί στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Τρίτη 23 Απριλίου...

  Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς

  Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς, αντιπροσώπων για το 21ο...

  Διαβάστε ακόμη

  Γιορτή Βουνού: Φαγητό, κέφι και μουσική την Κυριακή 16 Ιουνίου

  Ανοιχτή πρόσκληση στην Γιορτή Βουνού. Έρχεται μια ωραία βραδιά με φαγητό, κέφι και μουσική! Οι νέοι...

  Γιορτή λήξης του 1ου δημοτικού σχολείου Καστοριάς: “Στον απόηχο της δόξας” (φωτογραφίες)

  Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Ιουνίου στην πλατεία Ομονοίας η γιορτή λήξης του 1ου δημοτικού...

  Αλλαγή δρομολογίων το 3ήμερο του Αγίου Πνεύματος

  Τροποποίηση Δρομολογίων Για την Κυριακή 23 Ιουνίου 2024   ΚΑΣΤΟΡΙΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 08:00 – 11:00 – 14:00 – 17:30 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΚΑΣΤΟΡΙΑ 11:30 –...

  Εικόνες ντροπής: Έκλεψαν κάδους απορριμμάτων μετά την εμποροπανήγυρη στο Δισπηλιό

  Απαράδεκτες και ανεπίτρεπτες τακτικές, μετά τη λήξη της εμποροπανήγυρης στην Δ.Κ. Δισπηλιού Με εικόνες ντροπής...