16 C
Kastoria
spot_img

  Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων από την Π.Ε. Καστοριάς  σε Συνεργασία με την Οργάνωση Ποντίων Ν. Καστοριάς

  spot_img
  spot_img

  Κορυφώνονται σήμερα, 19 Μαΐου, οι επετειακές εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, που υλοποιούνται σε συνεργασία με την Οργάνωση Ποντίων Ν. Καστοριάς.

  Φέτος, συμπληρώνονται 104 χρόνια από τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή. Γεγονότα, που διήρκεσαν από το 1916 έως το 1923 και είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων, σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

  Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις ξεκίνησαν στην πόλη της Καστοριάς,  το Σάββατο  13 Μαΐου, με Κεντρική Ομιλία από τoν κ. Παναγιώτη Μωυσιάδη  με θέμα: « Ποντιακή γενοκτονία από  τους αγώνες για την αναγνώριση στην αναίρεση και τον κατευνασμό», στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (παράρτημα Καστοριάς). Την εκδήλωση πλαισίωσε η Χορωδία Βυζαντινής και Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς. Την Κυριακή 14 Μαΐου, παρουσιάστηκε Ποντιακό θέατρο στην αίθουσα της Ευξείνου Λέσχης Άργους Ορεστικού.

  Χθες, Πέμπτη  18 Μαΐου, φωταγωγήθηκε το Διοικητήριο της Π.Ε. Καστοριάς και προβλήθηκε το σύμβολο της Γενοκτονίας (G). Ακολούθησε συμβολική Λαμπαδηδρομία, από το Διοικητήριο προς το μνημείο και κατέληξε στο Δημαρχείο της πόλης, με τη συμμετοχή ποντιακών σωματείων και πολιτών, όπου φωταγωγήθηκε και εκεί το κτίριο, και προβλήθηκε το σύμβολο της Γενοκτονίας.

  Την Παρασκευή  19 Μαΐου, τελέστηκε  Όρθρος, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο στον Ι.Μ. Ναό Καστοριάς, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ. Καλλινίκου. Ενδιαφέρουσα ομιλία  για το ιστορικό της Ημέρας πραγματοποίησε εκ μέρους των Ποντιακών Σωματείων Ν. Καστοριάς, o  κ. Γιάννης Αμαραντίδης. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε  Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Ηρώων, στην Πλατεία Μακεδονομάχων, κατάθεση στεφάνων και Ανάγνωση Ψηφίσματος Διαμαρτυρίας, στη μνήμη  όλων των Ποντίων που χάθηκαν κατά την περίοδο των διωγμών.

  Οι εκδηλώσεις μνήμης θα συνεχιστούν στις 20 Μαΐου με Ομιλία στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πενταβρύσου με κεντρικό ομιλητή τον κ. Θεοφάνη Μαλκίδη με θέμα: «Η ατιμώρητη Γενοκτονία και ο αγώνας αναγνώρισης» και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 27 Μαΐου  με τοποθέτηση αναθηματικής πλάκας στην Κορομηλιά με τις οικογένειες που πρωτοήρθαν από τον Πόντο και αφηγήσεις από τα μέλη του συλλόγου.

  γενοκτονία_2023
  γενοκτονία_2023
  γενοκτονία_2023
  γενοκτονία_2023
  γενοκτονία_2023
  γενοκτονία_2023
  γενοκτονία_2023

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img


  Παρόμοια αρθρα

  Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ενημέρωσης για την πορεία δράσεων του επιχειρησιακού προγράμματος ΤΕΒΑ

  Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ενημέρωσης για την πορεία δράσεων του επιχειρησιακού προγράμματος ΤΕΒΑ ΠΔΜ,...

  Πραγματοποιήθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία οι διήμερες εκδηλώσεις μνήμης της Οργάνωσης Ποντίων Καστοριάς

  16/09/2023 - Πρώτη μέρα των διήμερων εκδηλώσεων...Μια πλούσια και εποικοδομητική παρουσίαση... Πραγματοποιήθηκαν με πολύ μεγάλη...

  Με κάθε επισημότητα οι Εκδηλώσεις Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Π.Ε. Καστοριάς

  Με κάθε επισημότητα ολοκληρώθηκαν  την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 στην Π.Ε. Καστοριάς, οι εκδηλώσεις εθνικής...

  Συγκινητική ήταν η Ανταπόκριση των Πολιτών της Π.Ε. Καστοριάς στο Κάλεσμα Συγκέντρωσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας προς τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

  Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, ανταποκρινόμενοι άμεσα στο κάλεσμα...

  Διαβάστε ακόμη

  Συνάντηση Αντωνίου με Γεωργιάδη για τον κλάδο της γούνας

  Από τη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και εξαίρετο φίλο Άδωνι...

  Ολυμπία Τελιγιορίδου: “Αντίπαλός μας είναι η ΝΔ”

  Η εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να έχει χαρακτηριστικά πολεμικής σύρραξης και...

  Εισηγήτρια σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού η Μαρία Αντωνίου

  Εισηγήτρια στο Σχέδιο Νόμου: “Κύρωση τροποποιήσεων του Καταστατικού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και των...

  Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ενημέρωσης για την πορεία δράσεων του επιχειρησιακού προγράμματος ΤΕΒΑ

  Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ενημέρωσης για την πορεία δράσεων του επιχειρησιακού προγράμματος ΤΕΒΑ ΠΔΜ,...