Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
4 C
Kastoria

    Εκλογές 2023: Τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης – Πόσο πιθανές είναι οι δεύτερες κάλπες

    spot_img

    Τα τελικά αποτελέσματα στο 50% των εκλογικών αποτελεσμάτων επιβεβαιώνει την αρχική εκτίμηση ότι η πρωτιά της ΝΔ είναι καθαρή και ευρεία, ενώ η νέα Βουλή σύμφωνα με την εκτίμηση του Υπουργείου Εσωτερικών το πιθανότερο είναι να προκύψει πεντακομματική. Παρά την αρχική εκτίμηση φαίνεται ότι δεν καταφέρνουν να μπουν στη Βουλή το ΜΕΡΑ25, η »Πλεύσης Ελευθερίας» , καθώς και το κόμμα «Νίκη».

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις του εκλογικού νόμου, όσο λιγότερα κόμματα μπουν στη Βουλή τόσο ευνοείται κυρίως το πρώτο κόμμα.

    Η ορατή κυβερνητική πιθανότητα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του exit poll, αλλά και την ενσωμάτωση των επίσημων αποτελεσμάτων είναι αυτή συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ Αν αθροιστούν τα ποσοστά τους μπορεί να φτάσουν στο 52% ενώ στη χαμηλότερη πρόβλεψη περιορίζονται στο 46%. Και στις δύο προβλέψεις ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι εφικτός. Μια κυβέρνηση των δύο κομμάτων μπορεί να δώσει κυβέρνηση με στήριξη 156- 161 βουλευτών.

    Οι πρώτες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ δεν δείχνουν πάντως ιδιαίτερη διάθεση για κυβέρνηση συνεργασίας, αν και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τίποτα. Η διερευνητική εντολή όπως και οι αποφάσεις βρίσκονται στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πειρασμός πάντως με μια τόσο καθαρή νίκη να πάει σε δεύτερες εκλογές για να έχει μια δυνατή αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι ισχυρός.

    Το άλλο σενάριο για σχηματισμό κυβέρνηση από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25, ίσως και «Πλεύσης» παραμένει στη σφαίρα του σεναρίου. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να διαχειριστεί ένα πολύ κακό αποτέλεσμα, αν βέβαια επιβεβαιωθεί από τα επίσημα αποτελέσματα, που τον φέρνει πίσω και από τα αποτελέσματα του 2019.

    Είναι βέβαιο ότι τα μέχρι στιγμής αποτέλεσμα εκτός του ότι κάνουν απολύτο κυρίαρχο πολιτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναδιαττάσσουν το πολιτικό σκηνικό.

    Πηγήcnn.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Πρωτογενές πλεόνασμα – έκπληξη: Στο 1,9% του ΑΕΠ και μείωση του χρέους το 2023

    Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της...

    Τα ψηφοδέλτια των εκλογών για το νέο Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς

    Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς σας καλεί στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Τρίτη 23 Απριλίου...

    Ολυμπία Τελιγιορίδου: “Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη η εμπιστοσύνη σας”

    Ευχαριστώ από καρδιάς όλους και όλες που συμμετείχαν στην καινοτόμα εκλογική διαδικασία για την...

    Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς

    Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς, αντιπροσώπων για το 21ο...

    Διαβάστε ακόμη

    Η ΕΜΥ αναβαθμίζει την κακοκαιρία με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Στη Θεσσαλία ο Κικίλιας

    Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ που εκδόθηκε στις 18-04-2024/1230 αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων...

    Θεσσαλονίκη: Αναστέλλονται προσωρινά τα έργα κατασκευής του flyover

    Με προσωρινή διαταγή της προέδρου του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαργαρίτας Γκορτολίδου σταματούν προσωρινά τα έργα...

    ΕΣΕΕ: Το συνέδριο Future of Retail 2024 στις 5 – 6 Απριλίου

    Future of Retail 2024 της ΕΣΕΕ: Μοναδική συνεδριακή εμπειρία με συνάντηση των «αστέρων» του παγκόσμιου Λιανικού Εμπορίου και του ελληνικού επιχειρείν στην Αθήνα στις 5 - 6 Απριλίου Τα mega-trends, οι μετασχηματισμοί, οι προβληματισμοί και οι προτάσεις...

    Φθιώτιδος Συμεών για ΛΑΡΚΟ: “Ναι, ρε. Μου πέφτει λόγος γιατί οι εργαζόμενοι είναι παιδιά μου” (βίντεο)

    Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, με αφορμή την ομιλία του στο STAR FORUM 2024 για το...