12 C
Kastoria

    ΕΛΜΕ Καστοριάς: Μέτρα οικονομικής στήριξης των εκπαιδευτικών

    spot_img
    spot_img

    Η μισθολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών για περισσότερα από 10 χρόνια σε συνδυασμό με τον πρωτοφανή πληθωρισμό που καταγράφεται πλέον στη χώρα μας, εκτινάσσει στα ύψη το κόστος των ενοικίων, των λογαριασμών, των μετακινήσεων αλλά και των βασικών ειδών οδηγεί στην αδυναμία των εκπαιδευτικών να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις βασικές  ανάγκες των οικογενειών τους.

    Συνάδελφοι νεοεισερχόμενοι στην εκπαίδευση λαμβάνουν μισθό μόλις 737€, μισθός κατώτερος ακόμα και από τον ιδιωτικό τομέα, που δεν αρκεί για την κάλυψη ούτε των παγίων εξόδων στέγασής τους. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, ιδιαίτερα νεοδιόριστοι/ες και αναπληρωτές/τριες, υπηρετούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να διατηρούν δύο σπίτια ή να ξοδεύουν τεράστια ποσά για την μετακίνησή τους. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί που καλύπτουν ωράριο σε πολλά σχολεία πληρώνουν χιλιάδες ευρώ ετησίως για καύσιμα, η τιμή των οποίων έχει πλέον εκτοξευθεί.

    Με δεδομένες τις συνθήκες αυτές, το 20ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ αποφάσισε την άμεση διεκδίκηση οικονομικών αιτημάτων, μεταξύ των οποίων:

    1. Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών μέσω υπογραφής συλλογικών συμβάσεων.
    2. Άμεσο μισθολογικό ξεπάγωμα της διετίας 2016-17.
    3. Άμεση αύξηση μισθών ίση –κατ’ελάχιστο- με τον ρυθμό του πληθωρισμού και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
    4. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις που έφεραν τα μνημόνια.
    5. Άρση των μισθολογικών ανισοτήτων με οικονομική ενίσχυση των νέων συναδέλφων.
    6. Αύξηση των αποζημιώσεων για την κάλυψη των οδοιπορικών για εκπαιδευτικούς που μετακινούνται για να συμπληρώσουν το ωράριό τους ή να ανταποκριθούν σε άλλες υποχρεώσεις (επιτηρήσεις πανελλαδικών εξετάσεων, βαθμολογικά κέντρα κλπ).

    Ακόμα πιο οξυμένα οικονομικά προβλήματα  αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε τουριστικές περιοχές. Σε κάποια δημοφιλή τουριστικά νησιά είτε η προσφορά στέγης είναι μηδαμινή, είτε οι εκπαιδευτικοί καλούνται να καταβάλουν ενοίκια που ξεπερνούν το ήμισυ του μηνιαίου μισθού τους. Η εξασφάλιση των στοιχειωδών συνθηκών για την αξιοπρεπή διαβίωση των εκπαιδευτικών πρέπει να αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας. Με τα δεδομένα αυτά το 20ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ αποφάσισε: «Τόσο το Υπουργείο Παιδείας όσο και οι τοπικές αρχές, οφείλουν να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται άλλωστε στο άρθρο 32 του Ν.4483/2017 για τη στέγαση των εκπαιδευτικών έτσι ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί απερίσπαστοι/ες να επικεντρωθούν στο λειτούργημά τους. Να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν πολιτικές στέγασης των εκπαιδευτικών -αντίστοιχες με πολιτικές που υλοποιούνται για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων- ώστε σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που οριοθετούν τις ακραίες δυσκολίες εξεύρεσης αξιοπρεπούς στέγασης να στηριχτεί πραγματικά η αξιοπρέπεια του κόσμου της εκπαίδευσης. Να διαμορφωθούν πολιτικές ενίσχυσης για όσους/ες εκπαιδευτικούς καλούνται να μείνουν εκτός πρώτης κατοικίας με την καταβολή επιδόματος ενοικίου».

    Ωστόσο, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ικανοποιεί τα αυτονόητα αιτήματα του εκπαιδευτικού κλάδου αλλά το Υπουργείο Εσωτερικών, με ανακοίνωση – οδηγία προς τους Δήμους καταργεί το χρηματικό επίδομα στέγασης – σίτισης που δινόταν σε Δημοσίους υπαλλήλους, ανάμεσα στους οποίους και σε αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικούς, ορίζοντας ότι από δω και στο εξής το επίδομα αυτό θα πρέπει να παρέχεται μόνο σε είδος.

    • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την απαράδεκτη οδηγία για κατάργηση του χρηματικού επιδόματος στέγασης/σίτισης προς τους δημοσίους υπαλλήλους και να επεκταθεί το συγκεκριμένο επίδομα και στους μόνιμους εκπαιδευτικούς.
    • Να θεσμοθετηθεί πάγια έκπτωση σε εισιτήρια για όσους/ες  μετακινούνται εκτός τόπου κατοικίας τους και όχι μόνο για την ανάληψη υπηρεσίας στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Αύριο η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς με θέμα την απεργία – αποχή από την ατομική αξιολόγηση

    Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, σε συνέχεια των αποφάσεων της προηγούμενης Γ.Σ. Προέδρων των Ε.Λ.Μ.Ε. και ενόψει...

    ΕΛΜΕ Καστοριάς: Επιστημονική εκδήλωση με θέμα την Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ν. Καστοριάς...

    ΕΛΜΕ Καστοριάς: Απεργία την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου

    Τετάρτη 28 Φλεβάρη: Όλες/Όλοι στην απεργία - Όλες/Όλοι στους δρόμους Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,  Ένας χρόνος συμπληρώνεται στις...

    Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Εκδήλωση από Σύλλογο Εκπαιδευτικών και ΕΛΜΕ

    Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Καστοριάς συνδιοργανώνει με την ΕΛΜΕ Καστοριάς επιστημονική εκδήλωση...

    Διαβάστε ακόμη

    Κλειστό το Σπήλαιο του Δράκου

    Από τον Δήμο Καστοριάς γνωστοποιείται ότι το Σπήλαιο του Δράκου, θα παραμείνει κλειστό σήμερα...

    Καρναβάλι Μεσοποταμίας: Κόσμος, κέφι και υπέροχες στιγμές! (φωτογραφίες)

    Με πολύ κέφι, ζωντάνια και χορό, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή της Αποκριάς η παρέλαση των...

    Ναυτικός Όμιλος Μαυροχωρίου: Ολοκληρώθηκε και ο 2ος Αγώνας Αξιολόγησης της Εθνικής Ομάδας

    Με τις καλύτερες ευνοϊκες καιρικές συνθήκες, ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο 16-17/3, η δεύτερη και τελευταία...

    Καρναβάλι Μεσοποταμίας: Το μουσικό σχήμα «Glitter & Gold Party Band» την Κυριακή της Αποκριάς στη Μεσοποταμία!

    Καρναβάλι Μεσοποταμίας: Το μουσικό σχήμα «Glitter & Gold Party Band» την Κυριακή της Αποκριάς...