Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
16.6 C
Kastoria

    Ενημέρωση του Δημάρχου Αμυνταίου για τη τιμή της τηλεθέρμανσης

    spot_img

    Προσφάτως το ΔΣ της ΔΕΤΕΠΑ ψήφισε ομόφωνα, και εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή του Δήμου, όπως ορίζει ο νομός, μια μικρή αναπροσαρμογή της τιμής της τηλεθέρμανσης επιβεβλημένη λόγω της υπέρογκης ανατίμησης του ηλεκτρικού ρεύματος και των πρώτων υλών, ως απόρροια της μεγάλης ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε. Κάποιους βέβαια από ότι φαίνεται δεν τους έχει αγγίξει ή κάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται.

    Οι επιβαρύνσεις και οι πιέσεις που δέχεται η δημοτική επιχείρηση εξαιτίας των ανατιμήσεων των ενεργειακών αγαθών, έχουν συζητηθεί από τον Μάρτιο στο ΔΣ της ΔΕΤΕΠΑ, και είχαμε δεσμευτεί ότι η όποια επιβάρυνση απαιτηθεί θα είναι μικρή, καθώς θα επιδοτήσουμε τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης από άλλους πόρους, όπως και πράξαμε. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει από το καλοκαίρι για την ενίσχυση της τηλεθέρμανσης από τον τοπικό πόρο του Δήμου μας.

    Ενδεικτικά, μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα της ΔΕΤΕΠΑ, από 150.000€ ανά περίοδο έχει ξεπεράσει τις 600.000€! Αν συνυπολογίσουμε και την εκτίναξη του κόστους των πρώτων υλών, τα νούμερα είναι απογοητευτικά. Η αύξηση που αποφασίστηκε και εγκρίθηκε προφανώς ήταν η ελάχιστη συγκριτικά με την αναγκαία, αν λάβουμε υπόψη τις μεγάλες αυξήσεις του κόστους παραγωγής.

    Ενώ λοιπόν υπήρξε ομοφωνία στη λήψη των αποφάσεων, καθώς κανείς δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο το αγαθό της τηλεθέρμανσης, κάποιοι που προφανώς δεν φέρουν καμία ευθύνη, περίμεναν στη γωνία, να αδράξουν την ευκαιρία να λαϊκίσουν. Παραπληροφορούν τους Δημότες, δυσφημίζουν το αγαθό της τηλεθέρμανσης και δημιουργούν εντυπώσεις. Αν νομίζουν ότι κατά αυτόν τον τρόπο θίγουν τη Δημοτική αρχή ή ότι γίνονται αρεστοί πλανώνται πλάνην οικτράν. Αν ουδέποτε διοικήσουν, που δεν το νομίζω καθώς όπως φαίνεται τους διακρίνει πλήρη επιχειρηματική αναισθησία, θα έχουν όλη την ευχέρεια να βουλιάξουν την επιχείρηση, να λαϊκίσουν ασύστολα, και να ξαναεπαναναφερουν τον κόσμο στους λέβητες πετρελαίου. Για εμάς είναι επιλογή να διατηρήσουμε την τηλεθέρμανση ζωντανή και να διαφυλάξουμε την φθηνή τηλεθέρμανση του Δήμου μας στο 50% του αντίστοιχου κόστους του πετρελαίου και του αερίου.

    Η σύγκριση δε που επιχειρούν με τις άλλες τηλεθερμάνσεις της Δυτικής Μακεδονίας είναι εκ’ του πονηρού, εσφαλμένη και άτοπη, καθώς οι άλλες τηλεθερμάνσεις συνεχίζουν και τροφοδοτούνται με θερμό νερό από τη ΔΕΗ ΑΕ, όπως και εμείς έως το 2020. Ο ΑΗΣ Αμυνταίου έκλεισε πρώτος από όλους τους σταθμούς και η ΔΕΤΕΠΑ, ως γνωστόν, είναι η μοναδική επιχείρηση που αυτοπαράγει θερμική ενέργεια με καύση στερεών καυσίμων, και προφανώς έχει εντελώς διαφορετικά κοστολογικά δεδομένα.

    Αν έχουν άλλη φθηνότερη επιλογή, ας το αποδείξουν έμπρακτα και θα ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους. Έως τότε ας σταματήσουν τον ανούσιο λαϊκισμό και τη δημιουργία εντυπώσεων. Όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές μας, τις πράξεις μας ή την απραξία μας.

    Ο Δήμαρχος Αμυνταίου

    Άνθιμος Μπιτάκης

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή νέας μονάδας ΣΗΘΥΑ από τη ΔΕΗ για την τηλεθέρμανση Δυτικής Μακεδονίας

    Τον δρόμο για την κατασκευή της... πολύπαθης μονάδας ΣΗΘΥΑ της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία,...

    Πτολεμαΐδα: Αύξηση 57% στην τιμή της τηλεθέρμανσης

    Αύξηση της τάξης του 57% στην τιμή της μονάδας θερμικής ενέργειας για τους καταναλωτές,...

    Kοζάνη: Έναρξη λειτουργίας Τηλεθέρμανσης

    Από τις 10 το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει η έναρξη λειτουργίας της τηλεθέρμανσης στην...

    Επίσκεψη Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη στο Δημαρχείο Αμυνταίου

    Ο Δήμαρχος Αμυνταίου, Άνθιμος Μπιτάκης, υποδέχτηκε το πρωί της Παρασκευής 13 Οκτωβρίου 2023 ,...

    Διαβάστε ακόμη

    Αμύνταιο: Έντονες οι αντιδράσεις των κατοίκων για τα φωτοβολταϊκά πάρκα

    Στην εγκατάσταση του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου, στα παλιά ορυχεία Αμυνταίου, αντιδρούν κάτοικοι και φορείς, υπογραμμίζοντας ότι...

    Τέσσερα ζαρκαδάκια στον “ΑΡΚΤΟΥΡΟ”

    Τέσσερα νεαρά ζαρκάδια που βρέθηκαν ορφανά σε διαφορετικές περιοχές την προηγούμενη χρονιά, φιλοξενεί στο...

    Αμύνταιο: Το πρώτο φεστιβάλ του ξινόμαυρου κρασιού (βίντεο)

    Αμύνταιο: Το πρώτο φεστιβάλ του ξινόμαυρου κρασιού https://youtu.be/t-zq0YvrxHo

    Αμύνταιο 2023: “Η Γη του Ξινόμαυρου” στις 18 – 19 Νοεμβρίου

    Αμύνταιο 2023: "Η Γη του Ξινόμαυρου" στις 18 - 19 Νοεμβρίου Η 1η Νοεμβρίου έχει...