16.7 C
Kastoria

  Ενημέρωση του Δημάρχου Αμυνταίου για τη τιμή της τηλεθέρμανσης

  spot_img

  Προσφάτως το ΔΣ της ΔΕΤΕΠΑ ψήφισε ομόφωνα, και εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή του Δήμου, όπως ορίζει ο νομός, μια μικρή αναπροσαρμογή της τιμής της τηλεθέρμανσης επιβεβλημένη λόγω της υπέρογκης ανατίμησης του ηλεκτρικού ρεύματος και των πρώτων υλών, ως απόρροια της μεγάλης ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε. Κάποιους βέβαια από ότι φαίνεται δεν τους έχει αγγίξει ή κάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται.

  Οι επιβαρύνσεις και οι πιέσεις που δέχεται η δημοτική επιχείρηση εξαιτίας των ανατιμήσεων των ενεργειακών αγαθών, έχουν συζητηθεί από τον Μάρτιο στο ΔΣ της ΔΕΤΕΠΑ, και είχαμε δεσμευτεί ότι η όποια επιβάρυνση απαιτηθεί θα είναι μικρή, καθώς θα επιδοτήσουμε τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης από άλλους πόρους, όπως και πράξαμε. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει από το καλοκαίρι για την ενίσχυση της τηλεθέρμανσης από τον τοπικό πόρο του Δήμου μας.

  Ενδεικτικά, μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα της ΔΕΤΕΠΑ, από 150.000€ ανά περίοδο έχει ξεπεράσει τις 600.000€! Αν συνυπολογίσουμε και την εκτίναξη του κόστους των πρώτων υλών, τα νούμερα είναι απογοητευτικά. Η αύξηση που αποφασίστηκε και εγκρίθηκε προφανώς ήταν η ελάχιστη συγκριτικά με την αναγκαία, αν λάβουμε υπόψη τις μεγάλες αυξήσεις του κόστους παραγωγής.

  Ενώ λοιπόν υπήρξε ομοφωνία στη λήψη των αποφάσεων, καθώς κανείς δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο το αγαθό της τηλεθέρμανσης, κάποιοι που προφανώς δεν φέρουν καμία ευθύνη, περίμεναν στη γωνία, να αδράξουν την ευκαιρία να λαϊκίσουν. Παραπληροφορούν τους Δημότες, δυσφημίζουν το αγαθό της τηλεθέρμανσης και δημιουργούν εντυπώσεις. Αν νομίζουν ότι κατά αυτόν τον τρόπο θίγουν τη Δημοτική αρχή ή ότι γίνονται αρεστοί πλανώνται πλάνην οικτράν. Αν ουδέποτε διοικήσουν, που δεν το νομίζω καθώς όπως φαίνεται τους διακρίνει πλήρη επιχειρηματική αναισθησία, θα έχουν όλη την ευχέρεια να βουλιάξουν την επιχείρηση, να λαϊκίσουν ασύστολα, και να ξαναεπαναναφερουν τον κόσμο στους λέβητες πετρελαίου. Για εμάς είναι επιλογή να διατηρήσουμε την τηλεθέρμανση ζωντανή και να διαφυλάξουμε την φθηνή τηλεθέρμανση του Δήμου μας στο 50% του αντίστοιχου κόστους του πετρελαίου και του αερίου.

  Η σύγκριση δε που επιχειρούν με τις άλλες τηλεθερμάνσεις της Δυτικής Μακεδονίας είναι εκ’ του πονηρού, εσφαλμένη και άτοπη, καθώς οι άλλες τηλεθερμάνσεις συνεχίζουν και τροφοδοτούνται με θερμό νερό από τη ΔΕΗ ΑΕ, όπως και εμείς έως το 2020. Ο ΑΗΣ Αμυνταίου έκλεισε πρώτος από όλους τους σταθμούς και η ΔΕΤΕΠΑ, ως γνωστόν, είναι η μοναδική επιχείρηση που αυτοπαράγει θερμική ενέργεια με καύση στερεών καυσίμων, και προφανώς έχει εντελώς διαφορετικά κοστολογικά δεδομένα.

  Αν έχουν άλλη φθηνότερη επιλογή, ας το αποδείξουν έμπρακτα και θα ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους. Έως τότε ας σταματήσουν τον ανούσιο λαϊκισμό και τη δημιουργία εντυπώσεων. Όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές μας, τις πράξεις μας ή την απραξία μας.

  Ο Δήμαρχος Αμυνταίου

  Άνθιμος Μπιτάκης

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Οκτώ χωριά της Εορδαίας συνδέονται στο δίκτυο τηλεθέρμανσης (βίντεο)

  Οκτώ χωριά της Εορδαίας συνδέονται στο δίκτυο τηλεθέρμανσης προκειμένου να υλοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα...

  Γρεβενά: Ενεργειακή αναβάθμιση Δημαρχείου μέσω τηλεθέρμανσης από γεωθερμία

  Ανόρυξη γεωτρήσεων στο Κέντρο Πολιτισμού για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου Γρεβενών μέσω τηλεθέρμανσης από...

  Δήμος Εορδαίας-ΔΕΤΗΠ: Έκπτωση στο κόστος τηλεθέρμανσης για πολίτες κοινωνικά ευάλωτων κατηγοριών, οι οποίοι πληρούν οικονομικά κριτήρια. Από την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022 ξεκινάει η...

  Ο Δήμος Εορδαίας καλεί τους πολίτες που πληρούν τα απαιτούμενα οικονομικά κριτήρια να καταθέσουν...

  Διαβάστε ακόμη

  Ο Σιατίστης Αθανάσιος στην Πανήγυρι των Πολιούχων του Αμυνταίου Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

  Έφθασε η Πανήγυρις των Πολιούχων του Αμυνταίου και της Ενορίας μας. Τους εορτασμούν ευλογούν...

  ΚΤΕΛ Καστοριάς: Επαναλειτουργεί η γραμμή Καστοριά – Αμύνταιο – Καστοριά

  ΚΤΕΛ Καστοριάς: Επαναλειτουργεί η γραμμή Καστοριά - Αμύνταιο - Καστοριά Από την Τετάρτη 15 Μαρτίου...

  Στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Ρώμης το Μουσικό Σχολείο Αμυνταίου

  Στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ στη Ρώμη της Ιταλίας θα βρεθεί το επόμενο διάστημα το...

  Μετά την Καστοριά πάει στο Αμύνταιο και στο Νυμφαίο ο Τάσος Δούσης με τις “Εικόνες” (βίντεο)

  Η εκπομπή «Εικόνες» ταξιδεύει στο Αμύνταιο, στον μοναδικό Δήμο της Ελλάδας με τέσσερις λίμνες...