12.7 C
Kastoria

  Εντυπωσιακή ζήτηση για το 10ετές ομόλογο – 3,5 δισ. άντλησε το δημόσιο, στο 4,35% το επιτόκιο

  Στο 4,35% διαμορφώθηκε το επιτόκιο, παρά το γεγονός ότι η αρχική εκτίμηση ανερχόταν στο 4,5% - Άνω των 22 δισ. ευρώ το ύψος των συνολικών προσφορών - Σταϊκούρας: Η έκδοση ήταν επιτυχής – Χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα

  spot_img

  Ισχυρή αποδείχθηκε η ζήτηση για το πρώτο ομόλογο του ελληνικού δημοσίου μέσα στο 2023, με τις συνολικές προσφορές των επενδυτών να ξεπερνούν τα 22 δισ. ευρώ.

  Το ελληνικό δημόσιο, μέσω της δημοπρασίας του 10ετούς τίτλου, άντλησε το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή άνω του στόχου των 2 έως 3 δισ. ευρώ.

  Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, το τελικό επιτόκιο καθορίστηκε κάτω του 4,35% (mid swap + 156 μονάδες βάσης), παρότι η αρχική εκτίμηση κυμαινόταν στο 4,5% (mid swap + 175 μονάδες βάσης). 

  Την έκδοση «έτρεξαν» οι τράπεζες Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Societe Generale.  

  «Χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να στηρίζουμε, γενναία, για όσο χρειαστεί, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» ήταν το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

  Με την εν λόγω δημοπρασία, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει την πρόσφατη μείωση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, λόγω της επιβράδυνσης του πληθωρισμού και της προοπτικής μικρότερων αυξήσεων στα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών.

  Αυτήν τη στιγμή, ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στις αγορές κυμαίνεται στο 4,2%, ενώ την Παρασκευή είχε υποχωρήσει ακόμη και στο 4%, απέχοντας παρασάγγας από τα υψηλά επίπεδα του Οκτωβρίου, όταν είχε ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 5%.  

  Tα spreads (απόκλιση σε σχέση με την απόδοση του γερμανικού ομολόγου), παράλληλα, καθορίζονται στις 204 μονάδες βάσης, Στα τέλη Οκτωβρίου, αντίθετα, ξεπερνούσαν τις 270 μ.β.  

  Ας σημειωθεί ότι οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2023 καθορίζονται στα 15,4 δισ. ευρώ, με τον ΟΔΔΗΧ να στοχεύει στην άντληση 7 δισ. ευρώ από τις αγορές (το 50% αντλήθηκε από τη σημερινή έκδοση)Τα υπόλοιπα χρήματα θα προέλθουν από άλλες πηγές (αποκρατικοποιήσεις κ.α.).

  Μην ξεχνάμε ότι η σημερινή δημοπρασία λαμβάνει χώρα σε μια σχετικά ευνοϊκή συγκυρία για τη χώρα, η οποία προσβλέπει στην άμεση ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης. Μάλιστα, εφόσον δεν μεσολαβούσαν οι εκλογές, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο εν λόγω στόχος θα είχε ήδη επιτευχθεί.

  Πηγήnewmoney.gr
  spot_img
  Παρόμοια αρθρα

  Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο

  Αύριο εκτός απροόπτου θα πραγματοποιήσει η Ελλάδα την πρώτη της έξοδο στις αγορές για...

  Τέλη κυκλοφορίας: Δίμηνη παράταση για την πληρωμή έως τέλος Φεβρουαρίου

  Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε τη δίμηνη παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών...

  Τράπεζες: Το πρόγραμμα στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών

  Πρόγραμμα επιδότησης ευάλωτων δανειοληπτών ανακοίνωσαν  οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σε συνέχεια των συναντήσεων που είχαν με...

  1η μεταμνημονιακή αξιολόγηση: Eκταμίευση δόσης και «μπόνους» ελάφρυνση του χρέους

  Ραλλού Αλεξοπούλου Την επόμενη Τρίτη, 22 του μηνός, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η 1η...

  Διαβάστε ακόμη

  Νέες μειώσεις 15% στα τιμολόγια του ρεύματος – Πόσα πληρώνουμε τον Απρίλιο ανά εταιρεία – Μηδενίζονται οι επιδοτήσεις

  Μεγάλες μειώσεις στα τιμολόγια λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Φεβρουάριο ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΗ...

  Έκπτωση φόρου 3% στην εφάπαξ καταβολή του φόρου – Τι θα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου Στη Βουλή κατατίθεται εντός της εβδομάδας, εκτός απροόπτου, το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο...

  Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις δράσεις ύψους €700 εκατ. για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

  Προκηρύχθηκε η Δέσμη Δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ», προϋπολογισμού 700.000.000 €, η οποία ενθαρρύνει επενδυτικά...

  ΕΝΦΙΑ: Ποια είναι τα συχνότερα λάθη – Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι κωδικοί οδηγούν σε έκπτωση φόρου

  Τέλος Απριλίου αναμένονται εφέτος τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Η πληρωμή θα είναι σε 10...