14.4 C
Kastoria

    Επιστροφή στα θρανία: Ντροπαλά παιδιά – ο ρόλος του εκπαιδευτικού

    spot_img

    Γράφει η Δρ. Μόσχου Δ. Καλλιόπη, M.sc. P.HD., Εκπαιδευτική Σύμβουλος

    Επιστροφή στα θρανία: Ντροπαλά παιδιά – ο ρόλος του εκπαιδευτικού

    Τα  σχολεία ανοίγουν και τα παιδιά καλούνται να βιώσουν ένα νέο ξεκίνημα. Κάθε μαθητής έχει ένα ξεχωριστό τρόπο, για να διαχειριστεί αυτή την νέα κατάσταση, με βάση την προσωπικότητα του. Μάλιστα, όταν στο προσκήνιο έρχεται η ντροπαλότητα σαν χαρακτηριστικό, η προσαρμογή δυσχεραίνεται. Πολλές φορές, το παιδί με αυτό το χαρακτηριστικό περνά απαρατήρητο, με αποτέλεσμα να μην γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της σημασίας που πρέπει να δοθεί. Μια δραστική παρέμβαση θα ήταν ικανή να προστατέψει από μια δυσλειτουργική ένταξη στη μαθητική κοινότητα ή ακόμη και να προλάβει μια καθοδική πορεία στην πρόοδό του.

    Πώς όμως ανιχνεύεται ένας ντροπαλός χαρακτήρας; Το κύριο γνώρισμα της ντροπαλότητας είναι αδιαμφισβήτητα το άγχος. Η επαφή με ένα καινούριο περιβάλλον, υλικό και ανθρώπινο, μακριά από την ασφάλεια του ήδη γνώριμου, σε αυτή την περίπτωση ατόμων, προκαλεί αίσθημα αμηχανίας και ανασφάλειας που αφορά την προβαλλόμενη εικόνα στον περίγυρο. Αυτή η συστολή δικαιολογείται αν συνυπολογίσει κανείς κάποια βαθύτερα χαραγμένα βιώματα του ίδιου του παιδιού σχετικά με προηγούμενες εμπειρίες στο σχολείο και το οικογενειακό του περιβάλλον. Επίσης η αντιμετώπιση των γονέων και η σειρά γέννησής του αποτελούν κι εκείνα στοιχεία που επηρεάζουν άμεσα την άποψή του για την εαυτό του και μετέπειτα την εκδήλωση της συμπεριφοράς του.

    Σε αυτές τις περιπτώσεις, αξιοσημείωτο φαίνεται πως ο ίδιος ο εκπαιδευτικός μπορεί να σταθεί αρωγός ως συντονιστής της τάξης. Καθίσταται το πλέον κατάλληλο πρόσωπο που διαθέτει τις γνώσεις αλλά και το χρέος να δράσει ευεργετικά στην ψυχοσύνθεση ενός συνεσταλμένου παιδιού και να του εμπνεύσει το κίνητρο να αντικρίσει την πραγματικότητα με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Λαμβάνοντας  τα παραπάνω υπόψη,  το απαιτητικό αυτό έργο θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν μερικές συμβουλές, για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί:

    • να  πλησιάσουν ένα ντροπαλό παιδί με ήπιο τρόπο χρησιμοποιώντας διακριτά στοιχεία της γλώσσας του σώματος , όπως ένα χαμόγελο , ώστε να του μεταφέρουν το μήνυμα πως δεν απειλείται και να του εμφυσήσουν αισθήματα ασφάλειας.
    • να αναγνωρίσουν τις δυνατότητες και τα ταλέντα του και να του δώσουν ευκαιρίες να τα αναδείξει μέσα από καθήκοντα που θα του ανατεθούν, προκειμένου να ενισχυθεί ο αυτοσεβασμός του και να ανακαλύψει την δυνατή πλευρά του εαυτού του.
    • να κάνουν σαφή την ιδέα ότι τα λάθη και οι αποτυχημένες προσπάθειες είναι συνθήκες θεμιτές και ως ένα σημείο απαραίτητες, καθώς στο τέλος περισσότερο διδάσκουν παρά βλάπτουν. Κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς και κανείς από αυτούς δεν θεωρείται σωστός η λανθασμένος. Η επικριτική στάση απέναντι σε μία παιδική  προσωπικότητα είναι σίγουρο πως δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
    • να επικροτούν, συνεπώς ,τη δράση του, όποτε είναι άξια επαίνου, ισχυροποιώντας την προθυμία του να εξελίσσεται συνεχώς και μάλιστα να παρακινούν και τους συνομήλικους του να πράττουν αναλόγως. Αυτό είναι δυνατό να επιτευχθεί μέσα από την διοργάνωση ομαδικών  δραστηριοτήτων, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές θα ανακαλύπτουν κοινά βιώματα και χαρακτηριστικά κι επομένως θα αναπτυχθεί φυσικά η επικοινωνία, η αλληλοκατανόηση και εν τέλει θα επέλθει η αποδοχή. 
    • τέλος, να υποδείξουν την αρμόζουσα  ψυχραιμία, να μιλήσουνε ανοιχτά στους γονείς και να τους ενθαρρύνουνε να αντιμετωπίσουν κατά πρόσωπο το θέμα με τη στήριξη ενός ειδικού σε περίπτωση που το ντροπαλό παιδί δεν εμφανίσει σταδιακά σημάδια αλλαγής.   
    spot_img








    Παρόμοια αρθρα

    Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτ. Εκπ. Καστοριάς: επίσκεψη σχολικής συμβούλου στο Δημοτικό Σχολείο Μεσοποταμίας με θέμα την ατομική αξιολόγηση

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα, ημέρα Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 επίσκεψη της σχολικής συμβούλου 1ης & 3ης ομάδας...

    Κοπή βασιλόπιτας του συλλόγου “Φίλοι Εικαστικών Τεχνών Καστοριάς” (φωτορεπορτάζ)

    Την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου και ώρα 4:30 Το Δ.Σ. του συλλόγου "Φίλοι Εικαστικών Τεχνών...

    Παιδί και Αυτοεκτίμηση: Ένα ζωτικό έργο – Μικρές συμβουλές

    Δρ. Μόσχου Δ. Καλλιόπη, M.sc. P.HD., Εκπαιδευτική Σύμβουλος Η αυτοεκτίμηση και ο αυτοσεβασμός είναι αρετές...

    Τα σχολεία στο Δήμο Νεστορίου θα ξεκινήσουν μια ώρα μετά την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Φεβ

    Κατόπιν αποφάσεως του Δημάρχου, η έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία α' βάθμιας και β'...

    Διαβάστε ακόμη

    Επιλογή Διευθυντών Σχολείων: Tο χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Παιδείας

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Παιδείας που ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο Γ.Γ. του...

    Σχολεία: Παρατείνονται μέχρι Μάρτιο 2023 μέτρα και διαγνωστικοί έλεγχοι Covid

    Τροπολογία με την οποία παρατείνονται μέχρι το τέλος Μαρτίου 2023 οι διαγνωστικοί έλεγχοι και οι ρυθμίσεις...

    Επιλογές Διευθυντών Σχολείων: Διευκρινίσεις αλλά και σημαντικές δυσκολίες και μπλοκαρίσματα

    Σημαντικές δυσκολίες αντιμετωπίζουν αρκετές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (ιδιαίτερα της Αττικής και Θεσσαλονίκης) με την έκδοση...

    Αυξήσεις στους μισθούς εκπαιδευτικών «τάζει» η κυβέρνηση – Υποσχέσεις και στους πανεπιστημιακούς από το υπουργείο Παιδείας

    Νικολίτσα Τρίγκα - Εκπαιδευτικό Ρεπορτάζ Με το βλέμμα στραμμένο προς τις εκλογές ξεκίνησαν και οι κυβερνητικές υποσχέσεις για αυξήσεις στις αποδοχές...