Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
20.8 C
Kastoria

  Έρευνες στα Γρεβενά για φυσικές αποθήκες διοξειδίου του άνθρακα!

  spot_img
  spot_img

  Έρευνες στα Γρεβενά αρχίζει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων προκειμένου να εντοπίσει υπόγειες γεωλογικές κοιλότητες που μπορούν να μετατραπούν σε «αποθήκες» διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΔΕΥ προχωρά στην επανεπεξεργασία σεισμικών δεδομένων που είχαν ληφθεί κατά την προετοιμασία των προηγούμενων γύρων παραχωρήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων, προκειμένου να εντοπίσει τις υπόγειες «αποθήκες» CO2. Πρώτη υποψήφια περιοχή με τις κατάλληλες γεωλογικές δομές είναι τα Γρεβενά. Κι θα εστιάσει την έρευνα της σε πρώτο στάδιο η ΕΔΕΥ.

  Παράλληλα η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να προχωρήσει στη διενέργεια διαγωνισμού που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2022 ώστε να αναθέσει σε εξειδικευμένη εταιρεία έργο για την παροχή υπηρεσιών επεξεργασίας σεισμικών δεδομένων. Το ύψος της σύμβασης εκτιμάται σε 230.000 ευρώ.

  Το ενδιαφέρον βιομηχανιών για την αποθήκευση CO2 είναι μεγάλο στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και του περιορισμού του ανθρακικού τους αποτυπώματος. Η αποθήκευση CO2 είναι μια τεχνολογία μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, καθώς επιτρέπει τη μείωση των εκπομπών CO2 και πρόκειται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

  Το σχέδιο περιλαμβάνει μια διαδικασία τριών σταδίων:

  1. δέσμευση CO2 από βιομηχανικές δραστηριότητες όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η παραγωγή τσιμέντου, χάλυβα και αλουμινίου, πετροχημικών, κ.α.,
  2. μεταφορά του δεσμευμένου CO2 μέσω πλοίου ή αγωγού σε καθορισμένη περιοχή αποθήκευσης και
  3. τη μόνιμη αποθήκευση του CO2 σε συγκεκριμένους γεωλογικούς σχηματισμούς. Οι τεχνολογίες CCS μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν την απομάκρυνση του υπάρχοντος CO2 από την ατμόσφαιρα.

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Στον Πεντάλοφο και το Επταχώρι βρέθηκαν από την ΕΚΕΤΑ κατάλληλες τοποθεσίες για αποθήκευση CO2

  Στις περιοχές Πενταλόφου και Επταχωρίου της Δυτικής Μακεδονίας εντοπίζονται στο υπέδαφος – σε βάθος μεγαλύτερο των...

  Διαβάστε ακόμη

  Γρεβενά: Ξεκινά το Φεστιβάλ του Άγιου Πατρικίου

  Το Φεστιβάλ του Άγιου Πατρικίου προστάτη της Ιρλανδίας θα πραγματοποιηθεί και φέτος στα Γρεβενά,...

  Σύσκεψη εργασίας Δημάρχου Γρεβενών με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας (φωτογραφίες και video)

  Ευρεία σύσκεψη εργασίας στο Δημαρχείο Γρεβενών παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας.  Ευρεία σύσκεψη εργασίας υπό...

  Γρεβενά: Στο Σωφρονιστικό Κατάστημα ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

  Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος επισκέφθηκε και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Γρεβενών Στα Γρεβενά ο Υφυπουργός Προστασίας του...

  Αναβαθμίζονται οι εγκαταστάσεις στο χιονοδρομικό της Βασιλίτσας (βίντεο)

  Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την Αναβάθμιση των Εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας Την προγραμματική σύμβαση...