5.4 C
Kastoria

  Εργαστήριο Δικτύων και Προηγμένων Υπηρεσιών Παν. Δυτικής Μακεδονίας: Συμμετοχή του Εργαστηρίου TELNAS στην 86η ΔΕΘ

  spot_img
  spot_img

  Το περίπτερο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο θεματικό αφιέρωμα ACADEMIA στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης συμπεριελάμβανε και το Εργαστήριο Δικτύων και Προηγμένων Υπηρεσιών (TELNAS) με Διευθύντρια την Αν. Καθηγήτρια Λούτα Μαλαματή, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής.

  Έντονο ενδιαφέρον προσέλκυσε η παρουσίαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων των έργων ΑΥΓΕΙΑΣ «Έξυπνη πλατφόρμα διαδικτύου-των-πραγμάτων διαχείρισης και αξιοποίησης ανακυκλούμενου νερού βιολογικού καθαρισμού για άρδευση σε καλλιέργειες στη γεωργία ακριβείας» και AGRO-TOUR «Νέες τεχνολογίες και καινοτόμες προσεγγίσεις σε σχέση με την Αγροδιατροφή και τον Τουρισμό για την ενίσχυση της περιφερειακής αριστείας στη Δυτική Μακεδονία».

  Αναλυτικότερα, στο πλαίσια του ΑΥΓΕΙΑ, παρουσιάστηκαν οι λεπτομέρειες της αρχιτεκτονικής του οικοσυστήματος και της πιλοτικής του εφαρμογής σε αγρό στην περιοχή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Κοζάνης, ενώ είναι σε εξέλιξη η αποτίμηση χρήσης της  πρώτης έκδοσης του συστήματος στην καλλιέργεια του ηλίανθου. 

  Στο πλαίσιο του AGRO-TOUR και για το Πακέτο Εργασίας 2 που αφορά στη σχεδίαση και ανάπτυξη Ευφυούς Συστήματος Βελτιστοποίησης της Καλλιέργειας Φασολιού (VELOS), παρουσιάστηκαν λεπτομέρειες της αρχιτεκτονικής του συστήματος λήψης αποφάσεων για την πρόβλεψη εμφάνισης ασθενειών / εχθρών και εφαρμογή συστήματος ελεγχόμενης φυτοπροστασίας στην καλλιέργεια φασολιού, αλλά και το αυτόνομο ρομποτικό όχημα που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε για τη συλλογή δεδομένων από τους πειραματικούς αγρούς από το εργαστήριο Ρομποτικής, Ενσωματωμένων και Ολοκληρωμένων Συστημάτων.

  Έργο

  Εταίροι

  Στόχος

  Το έργο ΑΥΓΕΙΑΣ στοχεύει στη δημιουργία ενός έξυπνου οικοσυστήματος, το οποίο αξιοποιώντας τεχνολογίες Διαδικτύου των Πραγμάτων και τεχνολογίες δικτύων ευρείας περιοχής χαμηλής ισχύος για συλλογή δεδομένων πραγματικού χρόνου, συγκεντρώνοντας και αναλύοντας τα με αξιόπιστα ανοιχτά και άλλα δεδομένα (π.χ. μετεωρολογικά δεδομένα ή δεδομένα που αφορούν ποιότητα εδάφους), χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές μηχανικής μάθησης και πρόβλεψης, καθώς και μηχανισμούς υποστήριξης λήψης αποφάσεων, θα επιτρέπει και θα βελτιστοποιεί τη χρήση ανακτημένου νερού από την έξοδο μονάδων εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, με ασφαλή και αποδοτικό τρόπο, στη γεωργία ακριβείας.

  Χρηματοδότηση

  Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» (Β΄ κύκλος)

  Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014 – 2020

  Έργο

  ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2

  1. Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
   • Εργαστήριο Δικτύων και Προηγμένων Υπηρεσιών
   • Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών
   • Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων και Βελτιστοποίησης
  2. Τμήμα Γεωπονίας

  Στόχος

  Η πράξη AGRO-TOUR εστιάζει στους τομείς αγροδιατροφής και τουρισμού, συμπεριλαμβάνοντας δράσεις και ενέργειες που στοχεύουν στις προτεραιότητες της Στρατηγική Περιφερειακής Έξυπνης Εξειδίκευσης της περιφέρειας, και παράλληλα συνδράμουν στην ανάπτυξη σύγχρονων ερευνητικών υποδομών με στόχο την ενίσχυση της καινοτομικής ικανότητας και την προώθηση της αριστείας στην περιφέρεια. Το Πακέτο Εργασίας 2 με τίτλο «Ευφυές σύστημα βελτιστοποίησης καλλιέργειας φασολιού στα πλαίσια της Γεωργίας Ακριβείας», έχει ως στόχους: α) τη βελτιστοποίηση της χρήσης φυτοπροστασίας και μείωση του κόστους παραγωγής στην γεωργία, β) τη δημιουργία συστήματος υποστήριξης λήψης έξυπνων αποφάσεων που αφορούν στη χρήση φυτοφαρμάκων, καθώς και τον έλεγχο και χρονοπρογραμματισμό της άρδευσης και τέλος γ) τον διαρκή έλεγχο της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και της διαδικασίας της ιχνηλάτησης.

  Χρηματοδότηση

  ΕΥΔ ΕΠΑΝΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020, Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, Άξονας προτεραιότητας 03 «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας», Τίτλος Υποστήριξη της Περιφερειακής Αριστείας

  spot_img
  Παρόμοια αρθρα

  Το ΕΝΕΕΓΥΛ Καστοριάς με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία διοργανώνει εκδήλωση με θέμα “Ψυχοπαιδαγωγικές μορφές παρέμβασης με την βοήθεια των ζώων...

  Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Καστοριάς σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην...

  Εξόρμηση στη φύση της Καστοριάς: Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας – Ψαλίδα – Πανεπιστήμιο. Δηλώστε συμμετοχή!

  Το γραφείο διασύνδεσης τους Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας οργανώνει εξόρμηση στη φύση της Καστοριάς στις...

  Π.Ε. Καστοριάς: Διημερίδα Καινοτομίας στην Καστοριά. Δηλώσεις Συμμετοχής έως 22 Νοεμβρίου 2022

  Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς διοργανώνουν Διημερίδα Καινοτομίας στην Καστοριά, με σκοπό να φέρουν σε επαφή...

  Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο “Γεωγραφίες και γυναικοκτονίες: Η έμφυλη βία ως γενοκτονία”

  Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Νοεμβρίου το σεμινάριο “Γεωγραφίες και γυναικοκτονίες: Η...

  Διαβάστε ακόμη

  Μεγάλο ενδιαφέρον για τη Σήραγγα της Κλεισούρας και τα μεγάλα έργα της Εορδαίας

  Μεγάλη ήταν η προσέλευση των φορέων και των πολιτών της χωρικής ενότητας της Εορδαίας...

  Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 28-11-2022 έως 04-12-2022)

  Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 28 Νοεμβρίου έως 04 Δεκεμβρίου του έτους...

  Δρ. Βασίλης Γρηγορίου: 650 θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει η Advent στην Δυτική Μακεδονία

  Στις προοπτικές που διανοίγονται με τη χρησιμοποίηση του υδρογόνου ως ένα καύσιμο, που θα...

  Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022 η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Επιμελητηρίων Δυτικής Μακεδονίας

  Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Επιμελητηρίων Δυτικής Μακεδονίας που έγινε στην Καστοριά, την Τρίτη...