14.6 C
Kastoria

    Φόροι: Επιστροφές «εξπρές» από την ΑΑΔΕ

    spot_img
    spot_img

    Αλλάζει πρόσωπο η εφορία όσον αφορά στο μείζον ζήτημα των επιστρεφόμενων φόρων, ανταμείβοντας τους συνεπείς φορολογούμενους, με επιστροφή των χρημάτων τους, μέσα σε μια εβδομάδα. 

    Η επιτάχυνση στις επιστροφές φόρου και γενικότερα ο περιορισμός του χρόνου αναμονής για τους φορολογούμενους, ξεκίνησε από το πρώτο τρίμηνο του 2023. Επεστράφησαν φόροι 1,721 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών, καθώς καταγράφηκε υπέρβαση 27% έναντι του στόχου που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό (1,354 δισ. ευρώ).  

    Η επιτάχυνση στις επιστροφές αφορά κυρίως τον ΦΠΑ ενώ από τον Μάιο, αναμένεται περαιτέρω μείωση του χρόνου επιστροφής των φόρων καθώς με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή μειώνεται από 90 σε 45 ημέρες το χρονικό περιθώριο εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου στις περιπτώσεις ηλεκτρονικών τιμολογίων. 

    Τα χρήματα τους πήραν ήδη πίσω και οι φορολογούμενοι με πιστωτικό εκκαθαριστικό που υπέβαλλαν με το άνοιγμα της εφαρμογής τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. 

    Από τις αρχές Απριλίου, έχουν γίνει ήδη δύο πληρωμές, στο πλαίσιο της απόφασης της ΑΑΔΕ, να επιστρέφει μέσα σε μια εβδομάδα από την υποβολή της δήλωσης το φόρο εισοδήματος σε φορολογούμενους χωρίς φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας. 

    Από τις 110.267 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί προέκυψαν23.659 πιστωτικά σημειώματα. Τρεις στους τέσσερις φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό (76,86%) ή συνολικά 18.184 φορολογούμενοι έλαβαν ήδη στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς 5,2 εκατ. ευρώ. Και το μοντέλο αυτό θα συνεχιστεί σε εβδομαδιαία βάση έως το τέλος της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.   

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο σχέδιο επιστροφών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπει :  

    *Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση. 

    *Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ. Μετά το Πάσχα, αναμένεται να τρέξει ο πρώτος τέτοιου είδους κεντρικός συμψηφισμός. 

    *Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή. 

    *Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%. 

    Ρεπορτάζ Κώστας Τσάβαλος

    Πηγήertnews.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    ΕΝΦΙΑ: Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

    Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων...

    ΑΑΔΕ: Χωρίς επιστροφή φόρου 185.000 φορολογούμενοι λόγω… ΙΒΑΝ

    Η ΑΑΔΕ αναζητά 185.000 φορολογούμενους. Όχι για να τους ελέγξει αλλά για να τους...

    Στα κινητά το myAADEApp: Πώς λειτουργεί

    myAADEApp, ένα φορολογικό ημερολόγιο και ξυπνητήρι, στο οποίο οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση...

    Ακίνητα: Τελευταία μέρα για διορθώσεις στο Ε9 – Έως τα μέσα Απριλίου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

    Τέλος χρόνου σήμερα για διορθώσεις στο Ε9, από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν αλλαγές στην...

    Διαβάστε ακόμη

    Ποια επιδόματα αυξάνονται με κατώτατο μισθό στα 830€ – Ανεβαίνει και το κόστος πλασματικών ετών

    Του Κώστα Κατίκου Αυξήσεις μαζί με τον νέο κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο...

    Έρχονται κίνητρα για φορολογούμενους, επιχειρηματικότητα, καινοτομία και προσλήψεις σε ΔΕΚΟ

    Με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα...

    ΕΝΦΙΑ: Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

    Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων...

    Έως τις 15 Απριλίου η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»

    Έως τις 15 Απριλίου 2024, στις 18:00 μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι...