3.7 C
Kastoria

    Φορολογικές δηλώσεις: 3 στους 4 έχουν ήδη λάβει επιστροφή φόρου – Τι ισχύει για συμψηφισμό ΕΝΦΙΑ

    Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι επιστροφές φόρου για όλους εκείνους τους φορολογούμενους που έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση και το εκκαθαριστικό τους είναι πιστωτικό.

    spot_img

    Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, από όσους έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση και δικαιούνται επιστροφή, στην συντριπτική τους πλειονότητα την έχουν ήδη λάβει. Συγκεκριμένα οι τρεις στους τέσσερις φορολογούμενους ήδη έχουν δει το ποσό της επιστροφής φόρου στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

    Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή που πέρασε τρεις πληρωμές, στο διάστημα που είναι η ανοικτή η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή από τις 31 Μαρτίου 2023.

    Η επόμενη πληρωμή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Απριλίου και όπως διευκρινίζεται από την ΑΑΔΕ, θα αφορά όλες εκείνες τις δηλώσεις που θα υποβληθούν έως και την προσεχή Τετάρτη 26 Απριλίου και το εκκαθαριστικό που θα προκύψει είναι πιστωτικό.

    Εν συνεχεία, όπως διευκρινίζεται από την ΑΑΔΕ, για όσες δηλώσεις υποβληθούν από την Πέμπτη 28 Απριλίου και μετά και τα εκκαθαριστικά είναι πιστωτικά τότε θα προηγείται συμψηφισμός με οφειλές από ΕΝΦΙΑ.

    Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ, η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο, 29 και 30 Απριλίου.

    Να σημειωθεί ότι όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν χρέη σε ΑΑΔΕ ή ΕΦΚΑ και περιμένουν επιστροφή φόρου από την δήλωση φόρου εισοδήματος και δεν θέλουν να συμψηφιστεί αυτή με τον ΕΝΦΙΑ, τότε έχουν τις εξής επιλογές:

    1. Να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι την Τετάρτη 26/4 ή

    2. να αναμείνουν την έκδοση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ και εν συνεχεία να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση.

    Αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τους 44.217 φορολογούμενους με επιστροφή φόρου, έχουν πληρωθεί 33.998 οι οποίοι έχουν λάβει συνολικά το ποσό των 9,656 εκατ. ευρώ.

    Οι υπόλοιποι 10.219 φορολογούμενοι θα λάβουν εντός της εβδομάδας ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από την ΑΑΔΕ με το οποίο θα πληροφορούνται ότι το ποσό της επιστροφής φόρου εισοδήματος που δικαιούνται θα συμψηφιστεί με άλλες φορολογικές οφειλές. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται περαιτέρω έλεγχος προκειμένου η ΑΑΔΕ να προχωρήσει στην επιστροφή των ποσών.

    Εντός των επομένων ημερών η ΑΑΔΕ θα αποστείλει ειδοποιήσεις μέσω emails, σε περίπου 200.000 οφειλέτες της Εφορίας οι οποίοι έχασαν τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων και των 72 δόσεων. Με τα ηλεκτρονικά μηνύματα οι οφειλέτες θα καλούνται να επανενταχθούν στα ευνοϊκά σχήματα των ρυθμίσεων προκειμένου να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

    Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 67 ημέρες πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, εκπνέει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2023, έχουν υποβληθεί 236.856 δηλώσεις.

    Η εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών δείχνει ότι:

    • Το 55,49% των δηλώσεων είναι μηδενικές. Αυτό σημαίνει ότι οι 131.431 φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο.
    • Το 25,66% των δηλώσεων είναι χρεωστικές. Συνολικά, οι 60.777 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν συνολικά 45,32 εκατ. ευρώ με το μέσο φόρο να διαμορφώνεται στα 746 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο φόρος εισοδήματος εξοφλείται είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 31 Ιουλίου 2023 είτε σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.
    • Το 18,85% των δηλώσεων είναι πιστωτικές. Οι 44.647 φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου θα λάβουν συνολικά το ποσό 19,15 εκατ. ευρώ ή 429 ευρώ ο καθένας.

    Στον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ για τις επιστροφές φόρου εισοδήματος προβλέπονται τα εξής:

    • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
    • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ. Ο πρώτος κεντρικός συμψηφισμός θα τρέξει τις επόμενες ημέρες.
    • Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.
    • Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.
    Πηγήnewsit.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Έρχονται κίνητρα για φορολογούμενους, επιχειρηματικότητα, καινοτομία και προσλήψεις σε ΔΕΚΟ

    Με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα...

    ΕΝΦΙΑ: Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

    Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων...

    ΑΑΔΕ: Χωρίς επιστροφή φόρου 185.000 φορολογούμενοι λόγω… ΙΒΑΝ

    Η ΑΑΔΕ αναζητά 185.000 φορολογούμενους. Όχι για να τους ελέγξει αλλά για να τους...

    Ακίνητα: Τελευταία μέρα για διορθώσεις στο Ε9 – Έως τα μέσα Απριλίου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

    Τέλος χρόνου σήμερα για διορθώσεις στο Ε9, από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν αλλαγές στην...

    Διαβάστε ακόμη

    Εγνατία: Από 28% έως 32% οι αναπροσαρμογές στα διόδια

    Στην αναπροσαρμογή των διοδίων της Εγνατίας Οδού από 28% έως 32% προχωρεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,...

    Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

    Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του...

    Ποια επιδόματα αυξάνονται με κατώτατο μισθό στα 830€ – Ανεβαίνει και το κόστος πλασματικών ετών

    Του Κώστα Κατίκου Αυξήσεις μαζί με τον νέο κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο...

    Έρχονται κίνητρα για φορολογούμενους, επιχειρηματικότητα, καινοτομία και προσλήψεις σε ΔΕΚΟ

    Με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα...