8.3 C
Kastoria

    Φωτογραφικό οδοιπορικό του Kastoria News στο πλατό της ταινίας “Ψυχή βαθιά”

    spot_img

    Το Kastoria News βρέθηκε στο χώρο που γυρίστηκε το 2009 η ταινία του Παντελή Βούλγαρη “Ψυχή Βαθιά”.

    Η ταινία του Παντελή Βούλγαρη (είχε αναλάβει τη σκηνοθεσία αλλά έγραψε και το σενάριο) πραγματεύεται τη σκληρή πραγματικότητα του εμφυλίου πολέμου. Εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες του 1949, στον Γράμμο και στο Βίτσι. Εκεί ακριβώς όπου εκτυλίχθηκε η φρίκη του εμφυλίου πολέμου μεταξύ του Εθνικού και του Δημοκρατικού Στρατού.

    Περπατώντας στο χώρο του πλατό, όμως ουσιαστικά στα χώματα που έχουν βαφτεί με αίμα ελληνικό, μπορέσαμε για ακόμη μια φορά να συνειδητοποιήσουμε ότι η ιστορία είναι η ταυτότητά μας.

    Ο Παντελής Βούλγαρης ανέτρεξε, για την έρευνα που έκανε, σε επίσημα ντοκουμέντα, επιστημονικές μελέτες, γραπτές και προφορικές μαρτυρίες, που συχνά απέδιδαν απροσδόκητα αποτελέσματα, αφορμές για στοχασμό και αναστοχασμό πάνω στα γεγονότα.

    Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο δημιουργός: «Από νέος ήθελα να κάνω μια ταινία γι’ αυτό το δύσκολο και οδυνηρό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας μας. Δεν είμαι πολιτικός, ούτε ιστορικός, είμαι καλλιτέχνης και στην ταινία καταθέτω αυτό που μου αναλογεί, αυτό πού μέσα μου, επιμένει να με συγκλονίζει. 
    Σε κάθε πόλεμο σκληραίνουν οι άνθρωποι, τα πρόσωπα σκοτεινιάζουν. Στον Εμφύλιο η διάσταση είναι πιο δραματική, γιατί καμία εξήγηση δεν πείθει απόλυτα, δεν παρηγορεί. 
    Η εμφύλια αναμέτρηση είναι η πιο τραγική εκδοχή πολέμου. Αφήνει για χρόνια ανοιχτές πληγές. Καμία πλευρά δεν μπορεί να είναι υπερήφανη, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι όλα ήταν καλά καμωμένα.»


    Το making of της ταινίας


    Φωτογραφίες

    Μερικές πληροφορίες από wikipedia και in.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Διαβάστε ακόμη

    Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ» για το διάστημα 19-21 Απριλίου 2024

    Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ» για το διάστημα 19-21 Απριλίου 2024 Ο Δήμος Καστοριάς ενημερώνει ότι...

    Από την ημερίδα για το Digital Marketing του Φοιτητικού Συλλόγου Καστοριάς

    Φωτογραφικό υλικό απ την ημερίδα του Φοιτητικού συλλόγου

    Απαγόρευση Αλιείας στη Λίμνη της Καστοριάς, στα Λιμνοφράγματα και στον Αλιάκμονα ποταμό και τους παραποτάμους του

    Απαγόρευση Αλιείας στη Λίμνη της Καστοριάς, στα Λιμνοφράγματα και στον Αλιάκμονα ποταμό και τους παραποτάμους...

    Η Ρόζα Εσκενάζυ στην Κοζάνη

    «ΡΟΖΑ ΕΣΚΕΝΑΖΥ» – Η Βασίλισσα του Ρεμπέτικου Του Παναγιώτη Μέντη  Σκηνοθεσία Αντώνης Λουδάρος «Ρόζα» η Παυλίνα Χαρέλα ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ...