6.6 C
Kastoria

  Η Δυτική Μακεδονία ουραγός στο ΕΣΠΑ

  spot_img

  Η πρόσφατη δήλωση του ΓΓ Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, σε συνέντευξη τύπου, κατά την εδώ επίσκεψη του, ότι η Περιφέρεια μας είναι διαχρονικά «ουραγός» …. δηλαδή πάτος, στην αξιοποίηση των Κοινοτικών Κονδυλίων του ΕΣΠΑ, επιβεβαιώνει την τεκμηριωμένη κριτική που ασκήσαμε όλο αυτό το διάστημα στην Περιφερειακή Αρχή.

  Ωστόσο η ανάγνωση αυτής της δήλωσης δεν πρέπει να μείνει εκεί.

  Ακόμη περισσότερο, δεν πρέπει να μείνει στη γεμάτη ανακρίβειες, αμήχανη, απάντηση του Περιφερειάρχη, η οποία επικεντρώθηκε στη γνωστή συνταγή όσων αποτυγχάνουν. Το γνωστό δηλαδή «φταίνε οι άλλοι»… «οι προηγούμενοι» 

  Η ανάγνωση αυτής της δήλωσης είναι ότι πίσω από κάθε χαμένο ευρώ του ΕΣΠΑ, υπάρχει μια χαμένη ευκαιρία.

  Μια χαμένη ευκαιρία…

  • για Έργα και Επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς που θα οδηγούσαν σε διαρθρωτικές αλλαγές της Περιφερειακής μας Οικονομίας και θα βελτίωναν της ανταγωνιστικότητα των παραγωγικών μας κλάδων, απέναντι σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική πραγματικότητα.
  • για ρευστότητα και επιχορηγήσεις που θα γλύτωναν τις επιχειρήσεις μας από το λουκέτο και τα χρέη που τις πνίγουν
  • για μείωση του κόστους παραγωγής στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους μας που βλέπουν να αφανίζονται.
  • για γρήγορη και φθηνή πρόσβαση σε μεγάλες αγορές

  Με λίγα λόγια, μια χαμένη ευκαιρία για μια ανταγωνιστική και ισχυρή οικονομία,που από την ύφεση θα μας οδηγούσε στην ανάπτυξη, από την οποία θα προέκυπταν δουλειές, ευημερία και ευκαιρίες για να  μείνει ο κόσμος μας στον τόπο του.

  Η ανάγκη αυτή ήταν ακόμη πιο επιτακτική, μετά την καταβύθιση της οικονομίας μας, που προκάλεσε η χωρίς σχέδιο, βίαιη Απολιγνιτοποίηση, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική κρίση που προκάλεσε η Πανδημία. 

  Αντίβαρο στο μέγιστο αυτό έλλειμμα προφανώς δεν μπορούν να είναι μικρά και μεγάλα εμβαλωματικά έργα εξυπηρέτησης μικροπολιτικών συμφερόντων, επιχορηγήσεις σε αχρείαστα μικροέργα, πανάκριβες απευθείας αναθέσεις, φιέστες αυτοπροβολής σε άδειες αίθουσες και γενικά, όλα αυτά, που μπορεί να εξυπηρετούν την πολιτική επιβίωση της Περιφερειακής Αρχής, αλλά σίγουρα δεν προσφέρουν στο κοινό όφελος και στην περιφερειακή οικονομία.

  Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να εφαρμοσθεί μια στοχευμένη υπερσυγκέντρωση πόρων οικονομικών και ανθρώπινων, για την ανάταξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας μας.

  Οι αυξημένοι διαθέσιμοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, ανεβάζουν τον πήχη της διεκδίκησης, αλλά κυρίως τον πήχη ικανότητας αξιοποίησης των κονδυλίων για τις επόμενες Αυτοδιοικητικές Αρχές. 

  Η Δυτική Μακεδονία δεν έχει άλλα περιθώρια να είναι «ουραγός» στην αξιοποίηση κονδυλίων, γιατί το πληρώνει ακριβά με την φτώχεια,την ανεργία και την μετανάστευση των παιδιών της.

  Γεωργία Ζεμπιλιάδου

  Περιφερειακή Σύμβουλος 

  Επικεφαλής του Συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ

  spot_img


  Παρόμοια αρθρα

  Δ. Μακεδονία: Παρελήφθησαν οι πρώτες μελέτες αποκατάστασης των εδαφών της ΔΕΗ

  Η παροχή σύμφωνης γνώμης, δόθηκε από την Ειδική Γνωμοδοτική Επιτροπή, για παραλαβή των μελετών,...

  ΔΥΠΑ: Μέχρι 19/11 οι αιτήσεις ανέργων της Δ. Μακεδονίας για το πρόγραμμα εποχικής απασχόλησης στο Ηράκλειο

  Παρατείνεται έως την Κυριακή 19 Νοεμβρίου (στις 23:59) η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων ανέργων για συμμετοχή...

  Δ. Μακεδονία: Ημέρα κινητοποιήσεων για φθηνή ενέργεια και θέρμανση την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου

  Ημέρα αγωνιστικών κινητοποιήσεων για το αυξημένο κόστος στην ενέργεια και τη θέρμανση, είναι η Τετάρτη...

  Κοζάνη: Την Πέμπτη απολογούνται οι τρεις κατηγορούμενοι για την υπόθεση μαστροπείας της 37χρονης

  Προθεσμία για να απολογηθούν την Πέμπτη ζήτησαν και πήραν οι τρεις κατηγορούμενοι για την υπόθεση της...

  Διαβάστε ακόμη

  Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας: «Βγες από το κάδρο» – Εκστρατεία ευαισθητοποίησης με αφορμή την Ημέρα ΑμεΑ

  Το 17% των ατόμων αντιμετωπίζουν προβλήματα προσβασιμότητας στην περιοχή διαμονής τους Προβλήματα προσβασιμότητας αντιμετωπίζουν τα...

  Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Απονομή Διπλωμάτων Β’ Κύκλου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Προηγμένη Μηχανική Ενεργειακών Συστημάτων”, Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών

  Το Σάββατο 25/11, στις εγκαταστάσεις της Πολυτεχνειούπολης στη ΖΕΠ Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση Απονομής Διπλωμάτων...

  Δυτική Μακεδονία: Συλλήψεις για διακίνηση μεγάλης ποσότητας κάνναβης

  Τρία άτομα, δύο αλλοδαποί, ηλικίας 32 και 37 ετών και ένας ημεδαπός 36 ετών,...

  Δράσεις των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Δυτικής Μακεδονίας για την ενημέρωση των πολιτών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

  Διανεμήθηκαν σε πολίτες ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλευτικό περιεχόμενο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών...