9.3 C
Kastoria

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Υδρογόνου υπέγραψαν κοινές δράσεις για την προώθηση του Υδρογόνου

  spot_img

  Η Επιτροπή και βασικοί ενδιαφερόμενοι φορείς υπέγραψαν την 1η Μαρτίου κοινή δήλωση, στην οποία τονίζεται η σημασία των συνεχών προσπαθειών έρευνας και καινοτομίας για το ανανεώσιμο υδρογόνο. Με τη δήλωση αυτή, η Επιτροπή, ο ευρωπαϊκός κλάδος του υδρογόνου, η επιστημονική κοινότητα και οι ευρωπαϊκές περιφέρειες, δεσμεύονται να εντείνουν και να επιταχύνουν τις κοινές δράσεις τους για την έρευνα, την ανάπτυξη, την επίδειξη και τη διάδοση των κοιλάδων υδρογόνου.

  Σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για το υδρογόνο τα εν λόγω κέντρα παραγωγής ενέργειας που συμβάλλουν στους στόχους του σχεδίου REPowerEU και του βιομηχανικού σχεδίου της Πράσινης Συμφωνίας, συνδέουν την παραγωγή, τη μεταφορά υδρογόνου και διάφορες εφαρμογές αιχμής —από την καθαρή κινητικότητα έως τις βιομηχανικές πρώτες ύλες— δημιουργώντας πλήρως λειτουργικές και βιώσιμες ομάδες προσφοράς και ζήτησης και προωθώντας την ανάπτυξη του ανανεώσιμου υδρογόνου και τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.

  Με την κοινή δήλωση απευθύνεται επίσης έκκληση για βιώσιμες επενδύσεις, ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των πηγών χρηματοδότησης, ανταλλαγή γνώσεων, προώθηση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης σε δεξιότητες και δημιουργία περιφερειακών δικτύων υδρογόνου και διασυνδέσεων των κοιλάδων υδρογόνου.

  Η κοινή δήλωση υπογράφτηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Η εκδήλωση έφερε σε επαφή πάνω από 300 κορυφαίους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου του υδρογόνου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στο Autoworld των Βρυξελλών, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου με την Επίτροπο Γκαμπριέλ, την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Σύμπραξης για το Καθαρό Υδρογόνο Μελίσσα Βερύκιου, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Hydrogen Europe Γιώργο Χατζημαρκάκη και τον Πρόεδρο του Hydrogen Europe Research Λουίτζι Κρέμα.

  Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Κασαπίδης. Υπενθυμίζεται ότι η Δυτική Μακεδονία είναι η πρώτη Ελληνική Περιφέρεια που έγινε Μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου.

  Χάρη στη μακροχρόνια στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας για το υδρογόνο, η ΕΕ έχει καταστεί παγκόσμια πρωτοπόρος σε βασικές τεχνολογίες υδρογόνου, ιδίως στις ηλεκτρολυτικές κυψέλες, τους σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου και τις κυψέλες καυσίμου σε κλίμακα μεγαβάτ. Το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» στηρίζει την κοινή επιχείρηση «Καθαρό υδρογόνο» (CHJU) με 1 δισ. ευρώ, το οποίο συμπληρώνεται με ίσο ποσό από τη βιομηχανία και τους ερευνητικούς εταίρους.

  Στο πλαίσιο του REPowerEU, η Επιτροπή διέθεσε επιπλέον 200 εκατ. ευρώ στην CHJU για την επιτάχυνση της δημιουργίας κοιλάδων υδρογόνου. Η Επιτροπή πρόσφατα χορήγησε και περίπου 4 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Erasmus+ για μια μακροπρόθεσμη σύμπραξη μεταξύ της βιομηχανίας και της εκπαίδευσης, με σκοπό την ανάπτυξη προηγμένων δεξιοτήτων για την οικονομία του υδρογόνου.

  Και άλλα προγράμματα της ΕΕ προσφέρουν ευκαιρίες για επενδύσεις στις κοιλάδες υδρογόνου, όπως ο Mηχανισμός Aνάκαμψης και Aνθεκτικότητας, τα ταμεία της πολιτικής συνοχής στο πλαίσιο των σχετικών προτεραιοτήτων έξυπνης εξειδίκευσης και ο Μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη».

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Κοζάνη: Aπολιγνιτοποίηση και πράσινη μετάβαση – Eκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

  Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας «Στην Πράσινη...

  Εκδήλωση : «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας»

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας «Αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Δίκαιη...

  Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη με τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΔΜ

  Με τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΔΜ συναντήθηκε χθες στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Δυτικής...

  Έγκριση Υπηρεσίας καθαρισμού Πρανών-Τάφρων-Τεχνικών και Οδοστρωμάτων προϋπ. 150.000,00€ από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

  Την έγκριση των όρων διακήρυξης και διενέργειας ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την «Υπηρεσία καθαρισμού...

  Διαβάστε ακόμη

  Συνελήφθησαν -3- ημεδαποί, σε περιοχές των Γρεβενών, της Καστοριάς και της Φλώρινας, κατά το τελευταίο επταήμερο, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

  Στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων κατά το τελευταίο επταήμερο, πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις -3- ατόμων, από...

  Κλείνουν για τέσσερις ώρες τη Δευτέρα τα σύνορα στη Νίκη Φλώρινας – Κλειστό το τελωνείο στην Καστοριά

  Με το κλείσιμο το συνόρων της χώρας μας προς τη Βόρεια Μακεδονία για όλους για τέσσερις...

  Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας: Προσοχή στις τηλεφωνικές απάτες

  Επιτήδειοι πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε πολίτες, προσποιούμενοι άλλοτε τους γιατρούς και άλλοτε τους...

  Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Στην τελική ευθεία η κατασκευή φοιτητικών εστιών, 750 κλινών

  Οι κλίνες θα δημιουργηθούν στις πόλεις Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Πτολεμαΐδα - Ποιες εταιρείες...