17.1 C
Kastoria

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Υδρογόνου υπέγραψαν κοινές δράσεις για την προώθηση του Υδρογόνου

  spot_img

  Η Επιτροπή και βασικοί ενδιαφερόμενοι φορείς υπέγραψαν την 1η Μαρτίου κοινή δήλωση, στην οποία τονίζεται η σημασία των συνεχών προσπαθειών έρευνας και καινοτομίας για το ανανεώσιμο υδρογόνο. Με τη δήλωση αυτή, η Επιτροπή, ο ευρωπαϊκός κλάδος του υδρογόνου, η επιστημονική κοινότητα και οι ευρωπαϊκές περιφέρειες, δεσμεύονται να εντείνουν και να επιταχύνουν τις κοινές δράσεις τους για την έρευνα, την ανάπτυξη, την επίδειξη και τη διάδοση των κοιλάδων υδρογόνου.

  Σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για το υδρογόνο τα εν λόγω κέντρα παραγωγής ενέργειας που συμβάλλουν στους στόχους του σχεδίου REPowerEU και του βιομηχανικού σχεδίου της Πράσινης Συμφωνίας, συνδέουν την παραγωγή, τη μεταφορά υδρογόνου και διάφορες εφαρμογές αιχμής —από την καθαρή κινητικότητα έως τις βιομηχανικές πρώτες ύλες— δημιουργώντας πλήρως λειτουργικές και βιώσιμες ομάδες προσφοράς και ζήτησης και προωθώντας την ανάπτυξη του ανανεώσιμου υδρογόνου και τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.

  Με την κοινή δήλωση απευθύνεται επίσης έκκληση για βιώσιμες επενδύσεις, ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των πηγών χρηματοδότησης, ανταλλαγή γνώσεων, προώθηση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης σε δεξιότητες και δημιουργία περιφερειακών δικτύων υδρογόνου και διασυνδέσεων των κοιλάδων υδρογόνου.

  Η κοινή δήλωση υπογράφτηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Η εκδήλωση έφερε σε επαφή πάνω από 300 κορυφαίους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου του υδρογόνου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στο Autoworld των Βρυξελλών, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου με την Επίτροπο Γκαμπριέλ, την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Σύμπραξης για το Καθαρό Υδρογόνο Μελίσσα Βερύκιου, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Hydrogen Europe Γιώργο Χατζημαρκάκη και τον Πρόεδρο του Hydrogen Europe Research Λουίτζι Κρέμα.

  Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Κασαπίδης. Υπενθυμίζεται ότι η Δυτική Μακεδονία είναι η πρώτη Ελληνική Περιφέρεια που έγινε Μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου.

  Χάρη στη μακροχρόνια στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας για το υδρογόνο, η ΕΕ έχει καταστεί παγκόσμια πρωτοπόρος σε βασικές τεχνολογίες υδρογόνου, ιδίως στις ηλεκτρολυτικές κυψέλες, τους σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου και τις κυψέλες καυσίμου σε κλίμακα μεγαβάτ. Το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» στηρίζει την κοινή επιχείρηση «Καθαρό υδρογόνο» (CHJU) με 1 δισ. ευρώ, το οποίο συμπληρώνεται με ίσο ποσό από τη βιομηχανία και τους ερευνητικούς εταίρους.

  Στο πλαίσιο του REPowerEU, η Επιτροπή διέθεσε επιπλέον 200 εκατ. ευρώ στην CHJU για την επιτάχυνση της δημιουργίας κοιλάδων υδρογόνου. Η Επιτροπή πρόσφατα χορήγησε και περίπου 4 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Erasmus+ για μια μακροπρόθεσμη σύμπραξη μεταξύ της βιομηχανίας και της εκπαίδευσης, με σκοπό την ανάπτυξη προηγμένων δεξιοτήτων για την οικονομία του υδρογόνου.

  Και άλλα προγράμματα της ΕΕ προσφέρουν ευκαιρίες για επενδύσεις στις κοιλάδες υδρογόνου, όπως ο Mηχανισμός Aνάκαμψης και Aνθεκτικότητας, τα ταμεία της πολιτικής συνοχής στο πλαίσιο των σχετικών προτεραιοτήτων έξυπνης εξειδίκευσης και ο Μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη».

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Γιώργος Κασαπίδης: Πιο δυνατή και πιο ασφαλής από πριν η γέφυρα Σερβίων

  Με την τέλεση του καθιερωμένου Αγιασμού για σημαντικά γεγονότα, δώσαμε σήμερα στην κυκλοφορία για...

  Κασαπίδης: Ανοίγει η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων μόνο για τα επιβατικά ΙΧ (βίντεο)

  Ανοίγει μόνο για τα ΙΧ επιβατικά οχήματα η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων από αύριο Σάββατο 3...

  Υπογραφή έργου 3,5 εκ.€ για επεξεργασία λυμάτων στη Σιάτιστα

  Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στη Σιάτιστα, προϋπολογισμού 3.548.387,10€. Υπεγράφη, παρουσία του Δημάρχου Βοΐου κ. Χρήστου Ζευκλή,...

  Ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης της κατάπτωσης τεραστίων βράχων στο δρόμο προς τη Δεσκάτη στη θέση Σκάλα

  Μετά από μια δεκαετία, το επικίνδυνο πέρασμα του κεντρικού δρόμου προς Δεσκάτη (τη δεύτερη...

  Διαβάστε ακόμη

  Μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας στην Οδική Ασφάλεια

  Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας δημοσιεύει συνολικά στατιστικά στοιχεία που αφορούν σε...

  Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Ιδρύθηκε η πρώτη ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. στην Ελλάδα από φοιτητές του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (βίντεο)

  Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Ιδρύθηκε η πρώτη ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. στην Ελλάδα από φοιτητές του Τμήματος Λογιστικής...

  “ΕΛΠΙΔΑ” – Γιώργος Χριστοφορίδης: Ασυδοσίας συνέχεια … Οι απευθείας αναθέσεις … κοστίζουν!

  Στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας της Τρίτης 30-5-2023 προτείνεται από...

  Ημερίδες με θέμα «Ασφαλής Πολίτης» θα πραγματοποιηθούν σε Καστοριά, Γρεβενά, Φλώρινα και Κοζάνη

  Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας  συνδιοργανώνει με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας ημερίδες για...