Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
11.7 C
Kastoria

    Η Τουρκία αναβάλλει επ’ αόριστον τις συζητήσεις με Σουηδία και Φινλανδία για το ΝΑΤΟ

    Η απόφαση ελήφθη μετά από αίτημα της Τουρκίας, στον απόηχο των πρόσφατων απειλών του Ερντογάν.

    spot_img

    Οι τριμερείς συναντήσεις του μηχανισμού μεταξύ Τουρκίας, Σουηδία, Φινλανδίας για τη διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων, που θα επιτρέψουν την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, αναβάλλεται επ΄ αόριστον, παρά την πρόσφατη προειδοποίηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Όπως έγινε γνωστό η απόφαση ελήφθη μετά από αίτημα της Τουρκίας. Η επόμενη συνάντηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο.

    Η προσπάθεια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τη μία να εμφανιστεί σκληρός και να ωθήσει σε συσπείρωση παλαιών και προσέλκυση νέων ψηφοφόρων εν’ όψει των εκλογών, εμφανιζόμενος ως ο ηγέτης που δεν υποκύπτει σε κανέναν και από την άλλη να δείξει στον μουσουλμανικό κόσμο ότι η Τουρκία είναι η μητέρα χώρα που υπερασπίζεται το Ισλάμ πάσει θυσία την ώρα που άλλες χώρες όπως η ανταγωνίστρια Σαουδική Αραβία δεν το κάνει, βρήκε το πάτημά της στην κίνηση του Σουηδού ακροδεξιού Ράζμους Πάλουνταν να κάψει ένα αντίγραφο του Κορανίου. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης υπερτονίζουν το γεγονός ότι οι πιο έντονες πολιτικές αντιδράσεις για το περιστατικό ήρθαν από την Τουρκία.

    Πιστός στη στρατηγική της Τουρκίας εδώ και δεκαετίες, κατά την οποία πρώτα ανακοινώνουμε κάτι και στη συνέχεια δρούμε επ’ αυτού, θεωρώντας ότι η πρότερη ανακοίνωση νομιμοποιεί την ύστερη πράξη, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε χτες ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να περιμένει υποστήριξη από την Τουρκία στην προσπάθεια ένταξης στο ΝΑΤΟ.

    Ο λόγος είναι απλός. Η Σουηδία δεν αλλάζει τη νομοθεσία της με τρόπο που να επιτρέπει την έκδοση στην Τουρκία, όσων ο Ερντογάν θεωρεί τρομοκράτες και εξτρεμιστές και όσων διατρανώνει ότι πρέπει να δικαστούν στο τουρκικό έδαφος. Ο Ερντογάν απαιτεί από μία χώρα να αλλάξει τη νομοθεσία της κατά τρόπο που να βολεύει τον ίδιο. Είναι χαρακτηριστικό το ότι τα τουρκικά ΜΜΕ που αναπαράγουν την είδηση της επ’ αόριστον διακοπής των συνομιλιών για το ΝΑΤΟ, φέρουν ως επιχείρημα “το κρέμασμα ομοιώματος του Τούρκου προέδρου από τρομοκράτες των ΡΚΚ/YPG”, χαρακτηρίζοντάς το σκάνδαλο, λόγω του οποίου εμμέσως νομιμοποιείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς Τουρκίας.

    Ταυτοχρόνως η πίεση προς τη Σουηδία είναι έμμεση πίεση προς τις ΗΠΑ για παραχώρηση μαχητικών αεροσκαφών. Προσφάτως ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ είπε ότι δεν θα εγκρίνει την πώληση F-16 στην Τουρκία επειδή επιτίθεται και απειλεί την Ελλάδα.

    σο βλέπει ότι τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως τα θέλει, τόσο θα συνεχίζει να κλιμακώνει, με στόχο να τρομάξει το εσωτερικό ακροατήριο και να εκβιάσει το ΝΑΤΟ να του δώσει αυτά που θέλει.

    Υπάρχουν όμως και αυτοί, όπως ο Ρόμπερτ Έλις, διεθνής σύμβουλος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Σπουδών στην Αθήνα, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι τριβές και οι συγκρούσεις του Ερντογάν με το ΝΑΤΟ και τη Δύση είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που έχει εκπονηθεί και τεθεί σε εφαρμογή εδώ και πολλά χρόνια

    Πέτρος Κράνιας

    Πηγήcapital.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου ο Ερντογάν για το Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας

    Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 7 Δεκεμβρίου το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας -...

    Ποιοι λόγοι ώθησαν τον Ταγίπ Ερντογάν να υπογράψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Ποια η στάση του Μπαχτσελί

    Για την αιφνιδιαστική κίνηση της Τουρκίας και του προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν να υπογράψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εν μέσω...

    Συλλυπητήρια Ερντογάν σε Κ. Σακελλαροπούλου για τα θύματα από πυρκαγιές και πλημμύρες: Η Τουρκία έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με επιστολή του προς την Πρόεδρο της...

    Μήνυμα του Δημάρχου Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη για την επέτειο της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

    Μήνυμα του Δημάρχου Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη για την επέτειο της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. 49...

    Διαβάστε ακόμη

    Απίστευτες εικόνες στις Βρυξέλλες: Αγρότες διαλύουν αστυνομικά μπλόκα με τα τρακτέρ 

    Μπρα ντε φερ με την αστυνομία παίζουν οι αγρότες που κατέκλυσαν τους δρόμους των...

    Το Ισραήλ ενέκρινε συμφωνία για 4ήμερη κατάπαυση του πυρός – Σταδιακά η απελευθέρωση των ομήρων

    Το Ισραήλ ενέκρινε συμφωνία για 4ήμερη κατάπαυση του πυρός – Σταδιακά η απελευθέρωση των...

    Στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου ο Ερντογάν για το Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας

    Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 7 Δεκεμβρίου το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας -...

    Ποιοι λόγοι ώθησαν τον Ταγίπ Ερντογάν να υπογράψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Ποια η στάση του Μπαχτσελί

    Για την αιφνιδιαστική κίνηση της Τουρκίας και του προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν να υπογράψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εν μέσω...