3.8 C
Kastoria

  Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς: Προκήρυξη μαθητικού – λογοτεχνικού διαγωνισμού 2023

  spot_img

  Η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας με την ευκαιρία της ετήσιας εορτής των Τριών Ιεραρχών, των προστατών της Παιδείας μας, προκηρύσσει και εφέτος Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό (Διηγήματος και Ποιήματος), για τους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της Περιφέρειάς της, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς.

  Θέμα του διαγωνισμού:

  « Θέλομεν οἱ Ἐλληνες νά ζήσωμεν ἐν εἰρήνη. Δέν θέλομεν οὐδενός νά παραβιάσωμεν τάς θύρας. Ζητοῦμεν ἀπό ὅλους καί προσφέρομεν ἀγάπην καί συνεργασίαν καί ἀδελφωσύνην καί εἰρήνην. Καί ὅλα αὐτά, διότι εἴμεθα ἐλεύθεροι, διότι ἀγαποῦμεν τήν ζωή χωρίς νά φοβόμαστε τόν θάνατον».

              Το απόσπασμα προέρχεται από ομιλία που εκφωνήθηκε κατά τη μετακομιδή των λειψάνων του Γερμανού Καραβαγγέλη (Μακεδονομάχου Μητροπολίτη Καστορίας), από την Αυστρία στην Καστοριά.

              Σε αυτό υπάρχουν έννοιες που, ανέκαθεν εξέφραζαν την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας. Στηριζόμενοι στις έννοιες αυτές, καλείστε να αναπτύξετε τις σκέψεις σας σε ελεύθερο κείμενο.

  Όροι συμμετοχής στον Διαγωνισμό:

  1. Στον Διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων των Γυμνασίων και Λυκείων που βρίσκονται εντός των ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας.
  2. Το θέμα του Διαγωνισμούς είναι κοινό, αλλά οι μαθητές του Γυμνασίου θα αξιολογηθούν ξεχωριστά από τους μαθητές του Λυκείου και βεβαίως θα υπάρχουν ξεχωριστά βραβεία για κάθε βαθμίδα (Γυμνάσιο- Λύκειο).
  3. Ο κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετάσχει στον Διαγωνισμό
  • Με ένα ΔΙΗΓΗΜΑ
  • Με ένα ΠΟΙΗΜΑ
  • Με ένα ΔΙΗΓΗΜΑ  και ένα ΠΟΙΗΜΑ (σε παραδοσιακό ή ελεύθερο στίχο).

  Τα έργα πρέπει να είναι αδημοσίευτα, δακτυλογραφημένα ή χειρόγραφα. Τα χειρόγραφα θα πρέπει να είναι καθαρογραμμένα και ευανάγνωστα.

  Για την τροφοδοσία της έμπνευσης των διαγωνιζομένων προτείνονται τα κείμενα τα οποία έχουν αναρτηθεί σε ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως  www. imkastorias.gr

  Θέλομεν οι Έλληνες να ζήσωμεν εν ειρήνη

  ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ – ΕΛΛΗΝΕΣ (1)

  Τα έργα θα παραδοθούν στην Ιερά Μητρόπολη διά μέσου της Διεύθυνσης του κάθε Σχολείου ή απευθείας στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023.

  Οι διαγωνιζόμενοι θα αναγράφουν ευκρινώς τα εξής απαραίτητα στοιχεία τους: Ονοματεπώνυμο, όνομα Πατέρα, Σχολείο, τάξη και τηλέφωνο επικοινωνίας. Προαιρετικά ταχυδρομική διεύθυνση και ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail).

  Τα γραπτά των διαγωνιζομένων θα τα αξιολογήσει ειδική εξαμελής Επιτροπή, που έχει ορίσει η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, αποτελούμενη από φιλολόγους και θεολόγους και έναν εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως.

  Οι βαθμολογητές, κατά την αξιολόγηση, δεν θα γνωρίζουν τα στοιχεία των διαγωνιζομένων.

  Συνολικά θα δοθούν τα εξής βραβεία:

  1ο βραβείο (300 ευρώ), 2ο  (300 ευρώ)  και 3ο (200 ευρώ)για μαθητή ή μαθήτρια του Γυμνασίου και

  1ο (300 ευρώ), 2ο  (300 ευρώ)και 3ο  (200 ευρώ) βραβείο, για μαθητή ή μαθήτρια του Λυκείου,

  Για το διαγωνισμό ποιήματος:

  1ο (150 ευρώ) και 2ο  (100 ευρώ) βραβείο για μαθητή ή μαθήτρια του Γυμνασίου και

  1ο (150 ευρώ) και 2ο (100 ευρώ) βραβείο, για μαθητή ή μαθήτρια του Λυκείου.

  Κατά την κρίση της Επιτροπής, θα δοθούν έπαινοι και σε άλλα έργα που θα διακριθούν, ενώ και σε κάθε διαγωνιζόμενο, ανεξάρτητα από την επίδοσή του, θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής.

  Η βράβευση θα γίνει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστοριάς, την παραμονή της Εορτής των Τριών Ιεραρχών ( Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023) μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό της Εορτής ( ο Εσπερινός αρχίζει στις 5:00 μ.μ. και τελειώνει στις 6:30 μ.μ.).

  Τα έργα των μαθητών που θα βραβευτούν θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας (www.imkastorias.gr)

  Στοιχεία επικοινωνίας

  Για κάθε πρόσθετη πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως (τηλ:2470 27142, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@imkastorias.gr).

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Α´ Καραβαγγέλεια: Καστοριά 10-12 Φεβρουαρίου 2023

  τοῦ Μητροπολίτου Καστορίας Καλλινίκου  Ἡ ἱστορία καί ἡ θεολογία συνδέονται μέ τήν Παράδοσή μας, ἀφοῦ...

  Μαθητικός & Φοιτητικός Διαγωνισμός Προγραμματισμού «Κοζάνη 2030: Στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα»

  Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Κοζάνης και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου...

  Τα Θεοφάνεια στην Καστοριά (φωτογραφίες)

  Τα Θεοφάνεια στην Καστοριά - 2023

  Ο Θρόνος του Αγιασμού

  Σύμφωνα με την παράδοση, σε πολλά μέρη της Μακεδονίας τα Θεοφάνεια στολίζεται ο "Θρόνος...

  Διαβάστε ακόμη

  Ζήσης Τζηκαλάγιας: Η μονοεδρική της Καστοριάς απαιτεί γνώσεις και σοβαρότητα

  Συνέντευξη παραχώρησε ο βουλευτής ΝΔ Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας στο ηλεκτρονικό περιοδικό Screenmagazine. Κ. Τζηκαλάγια,...

  Στήριξη της επιχειρηματικότητας της Π.Ε. Καστοριάς, β’ φάση – 7.320.000,00 ευρώ από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για τον Δήμο Καστοριάς

  Την έγκριση του σχεδίου και των όρων της Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής...

  Π.Ε. Καστοριάς: Έρευνα για τη διάπραξη αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

  Από το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού και Ποιοτικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας γνωστοποιείται ανακοίνωση, σύμφωνα...

  Ολυμπία Τελιγιορίδου: Ας ενημερώσει κάποιος τον υπουργό πως έγινε πάλι μπάχαλο στις πληρωμές και για τις ζωοτροφές

  Στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας για τις υποκλοπές, ο υπουργός ΥΠΑΑΤ με αυταρέσκεια...