13.5 C
Kastoria

  «Ηλεκτροσόκ» διαρκείας: Στα 454 ευρώ η μεγαβατώρα το Σάββατο 27/8 στην Ελλάδα

  Νέα άνοδο κατά 12,9% σε μια μέρα κατέγραψε η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας - Σε ύψη ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη - Πλαφόν προτείνει η Τσεχική Προεδρία της Ε.Ε. - Ακάθεκτο το ράλι του φυσικού αερίου

  spot_img

  Σε «ηλεκτροσόκ» διαρκείας βρίσκονται οι αγορές ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, που βλέπει πλέον τις τιμές του ρεύματος να σπάνε ακόμη και το φράγμα των 1000 ευρώ, όπως συνέβη χθες στη Γαλλία.

  Μέσα σε αυτό το δραματικό κλίμα και με το φυσικό αέριο να εξακολουθεί να κινείται πάνω από τα 300 ευρώ/MWh, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τη χώρα μας για σήμερα Σάββατο, 27 Αυγούστου, διαμορφώθηκε στα 453,89 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση 12,9% σε σχέση με χθες (402,03 ευρώ/MWh).

  Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης ότι παρατηρείται αύξηση ακόμη και για μια ημέρα (Σάββατο) όπου συνήθως υπάρχουν πτωτικές τάσεις.

  Όσον αφορά τη χαμηλότερη τιμή αυτή ήταν στα 151,43 ευρώ/MWh, ενώ η υψηλότερη στα 739,99 ευρώ/MWh.
  Ιδιαίτερα αυξημένη είναι σήμερα η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα, με ποσοστό 51,06%, με τις ΑΠΕ να ακολουθούν με 18,66%, τον λιγνίτη με 15,17%, τα υδροηλεκτρικά με 5,86% και τις εισαγωγές με 3,08%.

  Σε… υψίπεδα κινούνται οι τιμές της ενέργειας και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με την Ιταλία στα 713 ευρώ/MWh, και τη Γερμανία στα 602 ευρώ/MWh, ενώ η Βουλγαρίαβρίσκεται στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα.

  «Διακεκαυμένη» εβδομάδα

  Επρόκειτο, χωρίς αμφιβολία, για μια «διακεκαυμένη» εβδομάδα για τις τιμές του ρεύματος στη χώρα μας, που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή 21 Αυγούστου στα 377,72 ευρώ/MWh για να εκτιναχθεί την επομένη στα 539,54 ευρώ/MWh και να κορυφωθεί την Τρίτη στα 616,38 ευρώ/MWh.

  Η χαμηλότερη τιμή καταγράφηκε την Πέμπτη με 395,22 ευρώ/MWh και μετά πάλι πήρε την ανιούσα.

  Το ράλι του αερίου και η αναζήτηση λύσεων

  Την ίδια ώρα, το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγοράεξακολουθεί να συνεχίζει το ράλι του, με τις τιμές να έχουν αφήσει για τα καλά πίσω τους το φράγμα των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

  Έτσι και χθες στο TTF το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς παράδοσης Σεπτεμβρίου, έκλεισε στα 306 ευρώ/MWh ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε μέχρι και στα 341 ευρώ/MWh. Όσο για το συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου έκλεισε στα 327,95 ευρώ/MWh και του Νοεμβρίου στα 331,95 ευρώ/MWh.

  Μέσα σε αυτή την κατάσταση η Τσεχική Προεδρία της Ε.Ε.συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειαςγια να συζητήσουν συγκεκριμένες λύσεις σχετικά με την απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας.

  Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Petr Fiala δήλωσε χθες ότι οι αυξανόμενες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αποτέλεσμα «αστοχίας της αγοράς» και ζήτησε ένα μέτρο σε όλη την Ε.Ε. για τις ανώτατες, δηλαδή την επιβολή πλαφόν.

  Όπως αναφέρει και το Bloomberg, η αποτυχία συγκράτησης των τιμών κινδυνεύει να πυροδοτήσει κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές, εάν η κρίση εφοδιασμού οδηγήσει σε μπλακ άουτ και κρύα σπίτια τον χειμώνα, παρότι οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. έχουν ήδη δεσμεύσει περίπου 280 δισ ευρώ για να μετριάσουν τις επιπτώσεις στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

  Όπως καθίσταται σαφές, όμως, πλέον, το μέγεθος της ενεργειακής κρίσης είναι τέτοιο ώστε θα χρειαστούν πολλά περισσότερα κεφάλαια και κυρίως κοινή πολιτική προσέγγιση και κοινά μέτρα ανάσχεσης.

  Αρκετά κράτη-μέλη ήδη επιμένουν προς μια τέτοια κατεύθυνση καθώς μεμονωμένες χώρες δεν είναι σε θέση να επωμιστούν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.

  «Αυτές είναι τιμές που κανείς δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά. Προσπαθώ να κερδίσω υποστήριξη για μια πανευρωπαϊκή λύση» δήλωσε χθες ο Fiala από την Πράγα.

  Αντίθετο στην πρόταση να τεθούν όρια στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, εμφανίζεται το Παρίσι, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση στη Γαλλία είναι διαφορετική από άλλες ευρωπαϊκές χώρες χάρη στα κυβερνητικά μέτρα που προσφέρουν προστασία από τον πληθωρισμό.

  Την ίδια ώρα, όμως, το γαλλικό συμβόλαιο για το επόμενο έτος αυξήθηκε χθες, Παρασκευή, στο European Energy Exchange AG, έως και 25% στα 1.130 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αντίστοιχα, το γερμανικό συμβόλαιο σημείωσε άνοδο ρεκόρ έως και 33% στα 995 ευρώ ανά μεγαβατώρα αυτή την εβδομάδα.

  Πηγήnewmoney.gr

  Παρόμοια αρθρα

  ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς: LNG η καταστροφική επιλογή της ΝΔ για την Καστοριά

  Μετά τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την τροφοδοσία της περιοχής της Δυτικής Μακεδονία και...

  Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών: Πώς θα «τρέξει» το πρόγραμμα σε ιδιώτες, αγρότες & μικρές επιχειρήσεις (βίντεο)

  Σε μια περίοδο που η παγκόσμια ενεργειακή αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με μια υψηλή γεωπολιτική...

  Σβήνουν το διακόπτη οι Έλληνες – Δεύτερος μήνας μείωσης στην κατανάλωση ρεύματος

  Η ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας αρχίζει να αφήνει...

  Διαβάστε ακόμη

  Eurostat: Δεύτερη στην ανεργία η Ελλάδα με ποσοστό 12,2%

  Διατηρήθηκε στο 6,6% το ποσοστό της ανεργίας στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ σε ετήσια βάση μειώθηκε...

  Σκρέκας: Νέο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» ύψους 160 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για επιχειρήσεις

  Ένα πλέγμα μέτρων που θα συμβάλλουν στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στην ανακούφιση...

  Αυτό είναι το επενδυτικό σχέδιο της Google στην Ελλάδα: 19.400 νέες θέσεις εργασίας – 2,2 δισ. στο ΑΕΠ

  Την πρόθεση της να «χτίσει» μία ισχυρή βάση στην Ελλάδα μέσα από ένα πολυεπίπεδο...