Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
15.2 C
Kastoria

    Ιταλία: Η ακροδεξιά αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές, στη μεγαλύτερη πολιτική αλλαγή της χώρας εδώ και δεκαετίες

    spot_img

    Οι ψηφοφόροι της Ιταλίας προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές που είναι πιθανό να φέρουν στην εξουσία μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία ενός ακροδεξιού κόμματος, σηματοδοτώντας μια τεράστια πολιτική αλλαγή για μια χώρα που ήδη αντιμετωπίζει οικονομική και πολιτική αστάθεια.

    Σύμφωνα με το CNBC, οι δημοσκοπήσεις πριν από τις 9 Σεπτεμβρίου έδειχναν ότι ένας δεξιός συνασπισμός κέρδιζε εύκολα την πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου.

    Του συνασπισμού ηγείται το ακροδεξιό κόμμα Fratelli d’Italia (Αδέλφια της Ιταλίας) της Τζόρτζια Μελόνι και περιλαμβάνει άλλα τρία δεξιά κόμματα: Lega, υπό τον Ματέο Σαλβίνι, το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και έναν πιο μικρό εταίρο του συνασπισμού, το Noi Moderati.

    Το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας είναι αυτό που ξεχωρίζει και αναμένεται να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων για ένα κόμμα. Εκτιμάται ότι θα λάβει σχεδόν το 25% των ψήφων, σύμφωνα με την ανάλυση δημοσκοπήσεων Politiche 2022, πολύ πάνω από τον πλησιέστερο δεξιό σύμμαχό του, τη Lega, το οποίο αναμένεται να λάβει περίπου το 12% των ψήφων.

    Στο χώρο της κεντροαριστεράς, το Δημοκρατικό Κόμμα υπό τον πρώην πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου 21%, ενώ οι εταίροι του στον συνασπισμό (Πράσινοι και Αριστερή Συμμαχία, Περισσότερη Ευρώπη και Civic Commitment) αναμένεται να συγκεντρώσουν μονοψήφια ποσοστά.

    Οι πρόωρες εκλογές έρχονται μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι τον Ιούλιο, αφού απέτυχε να ενώσει έναν διχασμένο πολιτικό συνασπισμό πίσω από την οικονομική του πολιτική.

    Ποιοι είναι τα “Αδέλφια της Ιταλίας”;

    Μια εκλογική νίκη του “Αδέλφια της Ιταλίας” θα μπορούσε να οδηγήσει την ηγέτιδα του κόμματος, Τζόρτζια Μελόνι, στο να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας. Θα ήταν επίσης η πρώτη ακροδεξιά ηγέτης από την άνοδο του Μπενίτο Μουσολίνι στην εξουσία στην Ιταλία πριν από εκατό χρόνια.

    Ο Carlo Ciccioli, πρόεδρος του κόμματος στην ανατολική ιταλική περιφέρεια Le Marche, δήλωσε στο CNBC ότι η αλματώδης άνοδος της δημοτικότητας του κόμματος “εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ιταλία” και ότι το κόμμα είναι έτοιμο να κυβερνήσει.

    “Αυτή τη στιγμή, πιθανότατα είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα στη χώρα – κάτι που μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο στην ψηφοφορία της Κυριακής, όχι από οποιεσδήποτε δημοσκοπήσεις. Γιατί πιστεύω ότι το “Αδέρφια της Ιταλίας” θα τα καταφέρει; Επειδή η ηγεσία μας είναι μια ηγεσία ουσίας. Η Giorgia Meloni είναι προετοιμασμένη τόσο πολιτιστικά όσο και πολιτικά”, δήλωσε στην Joumanna Bercetche του CNBC.

    Το κόμμα “Αδέλφια της Ιταλίας” δημιουργήθηκε το 2012, αλλά έχει τις ρίζες του στο νεοφασιστικό κίνημα της Ιταλίας του 20ού αιώνα, το οποίο προέκυψε μετά το θάνατο του φασίστα ηγέτη Μουσολίνι το 1945.

    Μετά από διάφορες εκδοχές, μια ομάδα στην οποία συμμετείχε και η Τζόρτζια Μελόνι αποσχίστηκε από το “Κόμμα του Λαού της Ελευθερίας” (ή PdL) του Μπερλουσκόνι για να ιδρύσει το “Αδέλφια της Ιταλίας”. Το όνομά του αποτελεί αναφορά στον πρώτο στίχο του εθνικού ύμνου της Ιταλίας.

    Το κόμμα έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα από τότε και έχει πλέον ξεπεράσει το κόμμα Lega, έχοντας συντονιστεί με τμήματα του κοινού που ανησυχούν για τη μετανάστευση (η Ιταλία είναι ο προορισμός για πολλούς μετανάστες που διασχίζουν τη Μεσόγειο), τη σχέση της χώρας με την ΕΕ και την οικονομία.

    Οι αναλυτές λένε ότι ένας άλλος λόγος για τη δημοτικότητα του κόμματος ήταν η απόφασή του να μην συμμετάσχει στον πρόσφατο ευρύ συνασπισμό του Ντράγκι. Αυτό ξεχώρισε την Μελόνι “ως αουτσάιντερ εντός του πολιτικού συστήματος και απέκτησε έτσι μεγαλύτερη προβολή στα μέσα ενημέρωσης ως το μοναδικό πρόσωπο της αντιπολίτευσης”, δήλωσε ο συμπρόεδρος της εταιρείας Teneo, Wolfango Piccoli.

    Η πολιτική στάση

    Όσον αφορά την πολιτική του, το “Αδέρφια της Ιταλίας” έχει συχνά περιγραφεί ως “νεοφασιστικό” ή “μεταφασιστικό”, καθώς οι πολιτικές του κόμματος απηχούν την εθνικιστική και αντιμεταναστευτική στάση της φασιστικής εποχής της Ιταλίας. Από την πλευρά της, ωστόσο, η Μελόνι ισχυρίζεται ότι έχει απαλλάξει το κόμμα από φασιστικά στοιχεία, λέγοντας το καλοκαίρι ότι η ιταλική δεξιά “έχει αφήσει πίσω της τον φασισμό στην ιστορία εδώ και δεκαετίες”.

    Παρ’ όλα αυτά, οι πολιτικές του κόμματος είναι τουλάχιστον κοινωνικά συντηρητικές, με το κόμμα να αντιτίθεται στους γάμους των ομοφυλοφίλων και να προωθεί τις παραδοσιακές “οικογενειακές αξίες”, με τη Μελόνι να λέει το 2019 ότι αποστολή της είναι να υπερασπιστεί “τον Θεό, την πατρίδα και την οικογένεια”.

    Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, το κόμμα έχει αντιστρέψει την αντίθεσή του στο ευρώ, αλλά τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης της ΕΕ, ώστε να καταστεί λιγότερο γραφειοκρατική και να έχει λιγότερη επιρροή στην εσωτερική πολιτική. Το σχέδιό του συμπυκνώνεται σε ένα από τα συνθήματά του: “Μια Ευρώπη που κάνει λιγότερα, αλλά τα κάνει καλύτερα”.

    Σε οικονομικό επίπεδο, έχει πει ότι η Ιταλία θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Τα “Αδέρφια της Ιταλίας” έχουν ταχθεί υπέρ του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας και υποστηρίζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε αντίθεση με τη Lega που είναι διχασμένη για τα μέτρα αυτά.

    Ωστόσο, το κόμμα υπήρξε επίσης φιλικό προς έναν από τους κύριους ανταγωνιστές της ΕΕ, τον πρόεδρο της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, υποστηρίζοντας τον ισχυρό ηγέτη μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αποφάσισε ότι η Ουγγαρία δεν μπορεί πλέον να χαρακτηρίζεται ως δημοκρατία.

    Οι πολιτικοί της κεντροαριστεράς φοβούνται ότι οι σχέσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη θα αλλάξουν με  μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Μελόνι. Ο Ενρίκο Λέτα, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε στο CNBC ότι η Ιταλία έχει δύο επιλογές όσον αφορά την Ευρώπη: να παραμείνει στην κορυφαία κατηγορία των οικονομιών ή να “υποβιβαστεί”.

    ″Η πρώτη επιλογή είναι να διατηρήσουμε τη θέση μας στην “πρώτη κατηγορία”. Πρώτη κατηγορία σημαίνει Βρυξέλλες και Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, οι ιδρυτές, όπως εμείς. Η δεύτερη επιλογή είναι να υποβιβαστούμε στη δεύτερη κατηγορία με την Πολωνία και την Ουγγαρία, αποφασίζοντας να μείνουμε μαζί τους ενάντια στις Βρυξέλλες, ενάντια στο Βερολίνο, ενάντια στο Παρίσι και τη Μαδρίτη”, δήλωσε. “Νομίζω ότι θα ήταν καταστροφή για την Ιταλία να επιλέξει τη δεύτερη κατηγορία”, πρόσθεσε.

    Η Μελόνι έχει χαρακτηριστεί από ορισμένους ως κάτι σαν “πολιτικός χαμαιλέοντας”, με τους αναλυτές να παρατηρούν αλλαγές στην πολιτική της θέση με την πάροδο του χρόνου.

    “Υπάρχει ένα ερώτημα σχετικά με το ποια Μελόνι θα ηγηθεί της κυβέρνησης: αυτή που επαίνεσε τον Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας ή αυτή που υποστήριξε την αντιρωσική στάση του Μάριο Ντράγκι;”, αναρωτήθηκε ο Wolfango Piccoli της Teneo.

    Καθώς πρόκειται για την Ιταλία (η οποία είχε 69 κυβερνήσεις μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο), αναμένεται κάποια αστάθεια μετά την ψηφοφορία, κυρίως επειδή είναι πιθανό να έρθουν στο προσκήνιο οι διαφορές μεταξύ των FdI, Lega και Forza Italia που αποτελούν τη δεξιά συμμαχία.

    “Ο Σαλβίνι και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα είναι δύσκολοι εταίροι του συνασπισμού, οι οποίοι θα προσπαθήσουν απεγνωσμένα να ανακτήσουν την προβολή τους μετά από ένα πιθανό πλήγμα την ημέρα της ψηφοφορίας, τονίζοντας τις διαφορές στην πολιτική στάση, μεταξύ άλλων σε θέματα όπως η δημοσιονομική πειθαρχία, οι συντάξεις και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Οι πολιτικές διαφορές και οι προσωπικές αντιπαλότητες θα έρθουν στο προσκήνιο αμέσως μετά τις εκλογές”, σημείωσε ο Piccoli.

    Πηγήcapital.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Τα ψηφοδέλτια των εκλογών για το νέο Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς

    Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς σας καλεί στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Τρίτη 23 Απριλίου...

    Ολυμπία Τελιγιορίδου: “Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη η εμπιστοσύνη σας”

    Ευχαριστώ από καρδιάς όλους και όλες που συμμετείχαν στην καινοτόμα εκλογική διαδικασία για την...

    Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς

    Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς, αντιπροσώπων για το 21ο...

    Δήμος Άργους Ορεστικού: Πρόσκληση για τον καθορισμό των χώρων που διατίθενται κατά την προεκλογική περίοδο 

    Πρόσκληση σε κοινή σύσκεψη για τον καθορισμό του τρόπου χρήσης των χώρων που διατίθενται...

    Διαβάστε ακόμη

    ΣΥΡΙΖΑ: Οι πρώτοι υποψήφιοι για τις Ευρωεκλογές – Ποιοι είναι από Δυτική Μακεδονία

    Τους πρώτους υποψηφίους για τις προκριματικές εκλογές της 14ης Απριλίου, παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο...

    Μαρία Νάτσιου: Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής για το 15ο Συνέδριο της ΝΔ

    Μαρία Νάτσιου: Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος & Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο...

    Μαρία Νάτσιου στο «Μανιφέστο»: Χρειαζόμαστε πολίτες ενεργούς με ενσυναίσθηση και υπευθυνότητα

    Συνέντευξη στην εφημερίδα τοΜανιφέστο και τον δημοσιογράφο Θεοδοση Παπανδρέου έδωσε η Μαρία Νάτσιου. Διαβάστε τη...

    Το ΕΛΚ με ψήφισμά του καλεί την ΕΕ να εφαρμόσει άμεσα τις προτάσεις της Ελλάδος για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα

    Να αναλάβει άμεσες και μεσοπρόθεσμες δράσεις για τη στήριξη των αγροτών και της αγροτικής...