Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
10.8 C
Kastoria

    Κ. Μητσοτάκης: Ειδικό μισθολόγιο αναπροσαρμοσμένο και για τις Ένοπλες Δυνάμεις από 1ης Ιανουαρίου 2024

    spot_img

    Του Δημήτρη Γκάτσιου 

    Στα μεγάλα διλήμματα επάνω στα οποία θα κληθούν να τοποθετηθούν οι πολίτες στην εθνική κάλπη αναφέρθηκε, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του να απέχει η αξιωματική αντιπολίτευση από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, καλώντας, επίσης, τα κόμματα να υπερψηφίσουν τη διάταξη που θέτει “μπλόκο” στο κόμμα Κασιδιάρη.

    “Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αν και πολλοί το αμφισβητούσαν για καιρό, πλησιάζει προς την ολοκλήρωση του συνταγματικού της κύκλου.  Οι πολίτες θα κρίνουν και θα συγκρίνουν μία τετραετία Νέας Δημοκρατίας και μία τετραετία δική σας. Αντιμετωπίσαμε και ξεπεράσαμε πολλές διεθνείς και εθνικές προκλήσεις. Δεν μπήκα ποτέ προσωπικά στον πειρασμό να αξιοποιήσω πρόωρα την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Επιμένω στην ανάγκη οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν το συνταγματικό τους κύκλο και είμαι θεσμικά συνεπής σε αυτά που έλεγα. Μετατρέψαμε τρικυμίες σε νέες αφετηρίες και προσπαθούμε να οδηγήσουμε την πατρίδα μας σε ήρεμα νερά, πιο ισχυρή σε όλα. Είμαι βέβαιος ότι κάθε ενσυνείδητος πολίτης αναγνωρίζει αυτή την προσπάθεια που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2019. Μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να τους πούμε ότι αυτά που σας υποσχεθήκαμε τα υλοποιήσαμε. Το είπαμε και το κάναμε. Έχουμε την αξιοπιστία να μιλήσουμε με περισσότερη σιγουριά για το σχέδιό μας για την επόμενη τετραετία. Για μία Ελλάδα με καλύτερους μισθούς και με καλύτερη καθημερινότητα για όλες και για όλους. Αν ξεκινήσαμε από το μένουμε Ευρώπη, σήμερα γινόμαστε Ευρώπη και αύριο διεκδικούμε να είμαστε πρωταγωνιστές στην Ευρώπη”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

    “Οι πολίτες σύντομα θα κρίνουν δύο τετραετίες και θα κρίνουν και ένα διαφορετικό όραμα για την Ελλάδα του 2030. Οι Έλληνες θα μπορούν να κρίνουν και θα συγκρίνουν ποιος αποδεδειγμένα μπορεί να αντιμετωπίσει ξαφνικές περιπέτειες, όπως το μεταναστευτικό. Θα κρίνουν και θα συγκρίνουν ποιοι μπορεί να μετατρέπουν τις αστοχίες σε νέους στόχους. Με άλλα λόγια, κ. Τσίπρα, το πραγματικό ερώτημα των εκλογών δεν είναι όπως είπατε πρόσφατα “Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία”. Δημοκρατία έχουμε και τη θωρακίζουμε και τη βελτιώνουμε. Το δίλημμα είναι άλλο. Είναι εκείνο που υπάρχει στη μνήμη και στη σκέψη του κάθε πολίτη. Προχωράμε μαζί μπροστά ή γυρίζουμε διχασμένοι πίσω; Συνεχίζουμε με σιγουριά και συνέπεια ή ρισκάρουμε μία καινούργια περιπέτεια; Θέλουμε τελικά κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ή θέλουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Θέλουμε πρωθυπουργό τον Τσίπρα σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή τον Μητσοτάκη σε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Σας καλώ να γυρίσετε στα έδρανα των κοινοβουλευτικών αποφάσεων, ώστε να κριθούμε και εκεί. Είναι καιρός να εγκαταλείψετε την εμπρηστική ρητορική και επιτέλους να αντιληφθείτε εσείς και οι συνοδοιπόροι σας. Είμαστε αντίπαλοι, δεν είμαστε εχθροί και η κοινωνία ζητεί από εμάς θέσεις αντί για κραυγές. Ζητεί κοστολογημένα προγράμματα και όχι ψεύτικες επιταγές”, συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Παράλληλα, στη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

    Για τη ρύθμιση που θέτει “μπλόκο” στο κόμμα Κασιδιάρη

    – Η ρύθμιση που φέρνουμε εμποδίζει συμμορίες να μεταμφιέζονται σε πολιτικούς φορείς. Να καθιερώνουν την πολιτική ζωή το μίσος και το αίμα.

    – Είμαστε ανοιχτοί και σε τροποποιήσεις και σε βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής. Αυτή η διάταξη πρέπει να ψηφιστεί, εάν είναι αυτό εφικτό και από τους 300 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου. Με τη νέα ρύθμιση για να συμμετέχει στις εκλογές ένας συνδυασμός θα πρέπει να συγκεντρώνει τρεις προϋποθέσεις: Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα. Τα μέλη του επιτελείου, οι επικεφαλής των οργάνων και οι πραγματικοί ηγέτες του να μην έχουν καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα κατά της πολιτείας. Η οργάνωση και η δράση της συγκεκριμένης παράταξης να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Μόνη αρμόδια είναι η Δικαιοσύνη και ειδικότερα το 1ο τμήμα του Αρείου Πάγου.

    – Η ψήφιση αυτής της διάταξης θεωρώ ότι συνιστά δημοκρατικό καθήκον κάθε πτέρυγας της εθνικής αντιπροσωπείας. Η καθολική αποδοχή αυτής της διάταξης θα έστελνε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους τους πολίτες ότι σε τέτοια θέματα δεν χωρούν κομματικές διαφορές. Και όλοι μας μπορούμε να έχουμε μία σκληρή, διαρκή αντιπαράθεση, αλλά πάντα όπως τη θέλουν οι Έλληνες και την απαιτεί ο πολιτικός μας πολιτισμός με επιχειρήματα και στοιχεία και όχι με μαχαίρια και ρόπαλα.

    – Η κυβέρνηση θα είναι ανοιχτή σε σημειακές βελτιώσεις και εύχομαι η διάταξη αυτή να υπερψηφιστεί από όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα.

    Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

    – Με το νομοσχέδιο συστήνονται λογαριασμοί πρόνοιας στον Στρατό Ξηράς αλλά και στην Πολεμική Αεροπορία και έτσι θα καλύπτονται οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης των υπηρετούντων αλλά και των οικογενειών τους. Ένα δεύτερο πλέγμα αφορά το Μετοχικό Ταμείο στρατού και οι μερισματούχοι θα μπορούν να πάρουν έκτακτο μέρισμα, καθώς τα μερίδια αναπροσαρμόζονται και αυξάνονται και αυτό είναι ένα χρόνιο αίτημα των στρατιωτικών μας, ενώ καταργούνται οι μειώσεις που είχαν επιβληθεί το 2012 σε δύσκολους καιρούς για τους δικαιούχους του ταμείου και το νοσηλευτικό του ίδρυμα θα δέχεται πλέον για νοσηλεία και εν ενεργεία υπαξιωματικούς του στρατού, αλλά και της αστυνομίας. Στις οικονομικές ενισχύσεις προστίθενται σήμερα κι άλλες. Ορίζεται αποζημίωση και στο εξειδικευμένο προσωπικό αποστολών εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών. Δεύτερον, η προϋπηρεσία των εθελοντών μακράς θητείας αναγνωρίζεται ως χρόνος μετοχικής σχέσης με τους ειδικούς λογαριασμούς αλληλοβοήθειας.

    – Πραγματοποιούμε χειροπιαστές ενέργειες με στόχο τη θωράκιση των αμοιβών τους που πράγματι βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα για την αποστολή την οποία επιτελούν. Εδώ και μήνες έχει θεσπιστεί η αποζημίωση για τη θερινή απασχόληση. Αυτή η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα να μη φορολογούνται. Ειδικό επίδομα λαμβάνουν ακόμα όσοι υπηρετούν σε πλοία αποστολής, ενώ έχουν χορηγηθεί πρόσθετα οδοιπορικά έξοδα σε όλο το προσωπικό που επί τρία χρόνια βρίσκεται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα…

    – Εν μέσω πολλών κρίσεων κάνουμε αυτά που μπορούμε και επιτρέπουν οι αντοχές της χώρας μας… Προσπαθούμε και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτό νομίζω ότι το αναγνωρίζουν πρώτοι αυτοί που φορούν με υπερηφάνεια το εθνόσημο.

    – Τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια καλύτερων μισθών για το Δημόσιο και θα υπάρξει ειδικό μισθολόγιο αναπροσαρμοσμένο και για τις Ένοπλες Δυνάμεις από 1ης Ιανουαρίου 2024…

    – Δεν ισχύουν οι στρεβλώσεις που ακούγονται υποκριτικά από την αντιπολίτευση. Και ειδικά από την αξιωματική αντιπολίτευση. Όχι μόνο γιατί προέρχονται από το κόμμα που αντιτάχθηκε ουσιαστικά σε όλες τις διεθνείς αμυντικές συμφωνίες μας. Από το κόμμα που διαφώνησε με πολλά από τα εξοπλιστικά προγράμματα καταψηφίζοντας μέχρι και τα κονδύλια της Άμυνας γιατί αυτή τάχα δεν είναι αυτοσκοπός…Αλλά και γιατί όπως καταλαβαίνω και σήμερα δεν θα ψηφίσετε και πάλι τις ρυθμίσεις για τις αποδοχές και την επιχειρησιακή εξέλιξη των ενστόλων…Από αυτά που καταλαβαίνω δεν θα συμμετέχετε στις ψηφοφορίες…Αν επιμείνετε σε αυτό που ανακοινώσατε είναι μία πρωτοφανής απόφαση…Ουσιαστικά αρνείστε να τοποθετείστε δια της ψήφου σας και για ζητήματα που ενδιαφέρουν όλους τους πολίτες…Σήμερα για τις ρυθμίσεις στο στράτευμα, αύριο για άλλα θέματα, όπως οι προκαταβολές των επικουρικών στους συνταξιούχους…Σας το λέω ανοιχτά ότι είναι μία επιλογή που δεν προσβάλλει μόνο τη δημοκρατία και το Σύνταγμα. Προσβάλλει πρωτίστως εκείνους οι οποίοι σας ψήφισαν για να τους εκπροσωπείτε…Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς…Είστε ένα κόμμα που υποτίθεται ότι διεκδικείτε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και έρχεστε και λέτε ότι αποχωρούμε και αναρωτιέμαι πού ακριβώς οφείλεται αυτή η σπασμωδική κίνηση αμέσως μάλιστα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση από την Βουλή…Αυτό δεν συνιστά κατάθεση της εντολής που σας έδωσαν οι δικοί σας ψηφοφόροι το 2019; Ή μήπως σηματοδοτεί μία πρόωρη παραδοχή της ήττας ενόψει των εκλογών που έρχονται σε λίγους μήνες; 

    – Εύχομαι αυτή η συγκεκριμένη ενέργεια να είναι απλά μία απεγνωσμένη κίνηση φυγής και να μην είναι ένα προοίμιο κοινοβουλευτικής εκτροπής. Γιατί αποχώρηση από κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία σημαίνει τελικά προσχώρηση στην κάθε πλατεία για να ζωντανέψετε και πάλι τον λαϊκισμό των συνθημάτων, έναντι του ορθολογισμού και των επιχειρημάτων…

    Πηγήcapital.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

    Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του...

    Και επίσημα τέλος στο έκτακτο δώρο Πάσχα

    Κόβει κάθε συζήτηση για έκτακτο δώρο Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα το πρωί...

    Στο Μαξίμου οι αγρότες – Κρίσιμη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

    Σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δεχθεί αντιπροσωπεία των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητήσουν τα...

    Προϋπολογισμός 2024: Ανάπτυξη 2,9%, επενδύσεις, αυξήσεις σε μισθούς, Υγεία και Παιδεία

    Ευχάριστες εκπλήξεις και μετά την ψήφισή του «υπόσχεται» ο νέος κρατικός Προϋπολογισμός. Το «σήμα» έστειλε –στο “παρά...

    Διαβάστε ακόμη

    Η Ευρωπαϊκή καταδίκη του “κράτους δικαίου” της Ελλάδας (του Νίκου Ρίζου)

    Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισμα, που κατέθεσαν από...

    Έρχεται μίνι κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες – Με τι καιρό θα κάνουμε Τσικνοπέμπτη

    Οι συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης - Πού θα σημειωθούν χιονοπτώσεις - Στους...

    Γιατί φοράμε Μάρτη σήμερα – Τι συμβολίζει και από πού προέρχεται το έθιμο

    Την πρώτη μέρα του Μαρτίου συνηθίζουμε να φτιάχνουμε και να φοράμε το γνωστό «μαρτάκι». Πρόκειται για ένα πολύ...

    Πρωτομαγιά 2024: Η αργία μεταφέρεται την Τρίτη του Πάσχα

    Μέσα στο Πάσχα και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Τετάρτη «πέφτει» φέτος η Πρωτομαγιά, με την υπουργό...