Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
17.6 C
Kastoria

  Καθ. Ιωάννης Πήττας: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ευλογία – Να σταματήσει η τεχνοφοβία, όχι η έρευνα (συνέντευξη)

  spot_img
  spot_img

  «Δεν είναι δυνατόν να σταματήσει η έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη ούτε καν για ένα εξάμηνο. Για μένα η τεχνητή νοημοσύνη είναι ευλογία. Είναι ο τρόπος με τον οποίον θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πολυπλοκότητα του κόσμου. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν φτάνει να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα έτσι όπως εξελίσσεται πια» είπε ο κ. Ιωάννης Πήτας, καθηγητής τμήματος πληροφορικής, Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη μιλώντας στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

  Όπως εξήγησε αυτή είναι η θετική πλευρά του νομίσματος. Η αρνητικήπλευρά του νομίσματος είναι ότι «έχει αναπτυχθεί τόσο γρήγορα αυτό το αντικείμενο που και άτομα σαν τον Τζέφρι Χίντον, (σ.σ. νονό της τεχνητής νοημοσύνης που παραιτήθηκε από την Google) αισθάνονται ένα δέος μπροστά στο οποίο αυτό το οποίο έχει κατασκευαστεί. Κατά κύριο λόγο γιατί η ανάπτυξη έγινε πάρα πολύ γρήγορα και δεν καταλαβαίνουν και επιστήμονες σαν τον κ. Χίντον, πώς δουλεύουν αυτά τα συστήματα.

  Όσον αφορά στον κύριο Χίντον, ο κ. Πήτας τον περιέγραψε ως έναν κορυφαίο επιστήμονα στην τεχνητή νοημοσύνη, τον οποίο είχε γνωρίσει στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο πριν από σχεδόν 30 χρόνια. «Είναι πολύ σοβαρός επιστήμονας. Εκείνο όμως το οποίο παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή διεθνώς είναι μία τεχνοφοβία, που ενώ στο παρελθόν αφορούσε τον απλό κόσμο, τώρα βλέπω ότι έχει εξαπλωθεί και στους επιστήμονες».

  Στη συνέχεια παρομοίωσε την τεχνητή νοημοσύνη με το χτίσιμο ενός σπιτιού που όσο προστίθενται διαμερίσματα γίνεται πολυκατοικία και μετά ουρανοξύστης και μέσα σε αυτόν ζουν χιλιάδες άτομα με αποτέλεσμα αν πέσει να μην ξέρουν ποιος έχει την ευθύνη.

  «Στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα είναι τόσο πολύπλοκα τα συστήματα που το γιατί δουλεύουν έτσι και γιατί απαντούν έτσι ακόμα δεν το ξέρουμε. Αυτό βέβαια μπορεί να λυθεί μόνο με έρευνα. Βρεθήκαμε και σε αντίστοιχες καταστάσεις στο παρελθόν πριν από 4-5 χρόνια, χρειάστηκε τρία χρόνια να καταλάβουμε τι γίνεται τώρα. Ενδεχομένως θα χρειαστεί πέντε χρόνια, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έρευνα. Δεν μπορεί να γίνει σταματώντας την. Αν θα σταματήσουν οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικάνοι, ιδιαιτέρως οι Αμερικανοί, θα συνεχίσουν οι Κινέζοι. Υπάρχουν θέματα γεωπολιτικής εκτός των άλλων. Άρα το θέμα δεν είναι ένα μορατόριουμ και σε καμία περίπτωση δεν είναι τεχνοφοβία. Το θέμα είναι να μπουν οι κυβερνήσεις γρήγορα και οι αποφάσεις για αυτά τα θέματα να παίρνονται από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια και όχι από τις εταιρείες οι οποίες έχουν στόχο το κέρδος. Οι εταιρείες, εφόσον όλα αυτά τα αναπτύσσουν χρησιμοποιώντας κοινή γνώση την οποία βρίσκουν στο διαδίκτυο, είναι υποχρεωμένες να τα ανοίξουν αυτά τα συστήματα έτσι ώστε και τα πανεπιστήμια να μπορούν να βοηθήσουν στο να γίνει κατανόηση του πώς δουλεύουν αυτά τα συστήματα. Κι αυτό θα οδηγήσει σε καινούρια έρευνα στο μέλλον». 

  Πηγή: ΕΡΤ | Συνδέσεις

  Πηγήertnews.gr

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Στο gov wallet η κάρτα αιμοδότη, η ακαδημαϊκή ιδιότητα, αλλά και οι επαγγελματικές ιδιότητες

  Στο gov wallet προστίθενται τις επόμενες μέρες η κάρτα αιμοδότη, η ακαδημαϊκή ιδιότητα, αλλά...

  Για πρώτη φορά η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιείται στο ελληνικό Δημόσιο!

  Για πρώτη φορά η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιείται στο ελληνικό Δημόσιο! Το mAIgov, ο νέος...

  Πώς θα αξιοποιηθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα – Οι πρώτες σκέψεις της επιτροπής

  Υπό την προεδρία του Κ. Μητσοτάκη συνεδρίασε για πρώτη φορά Στην πρώτη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη προήδρευσε...

  Η Unesco προειδοποιεί για την ανεξέλεγκτη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στα σχολεία

  Η Unesco προειδοποίησε κατά της ανεξέλεγκτης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στα σχολεία κατά την...

  Διαβάστε ακόμη

  Συνέντευξη Mάριου Παπαευσταθίου στον ALPHA KΥΠΡΟΥ για ηλεκτρονικές απάτες και προστασία του καταναλωτή

  Συνέντευξη του Mάριου Παπαευσταθίου, Καθηγητή Οικονομίας & Νέων Τεχνολογιών στον Τηλεοπτικό Σταθμό ALPHA KΥΠΡΟΥ: Αποκαλύπτοντας τον Κόσμο...

  Μελέτη: Η ενασχόληση με τη μουσική είναι ευεργετική για την υγεία του εγκεφάλου

  Η ενασχόληση με τη μουσική και ιδιαίτερα η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής...

  Πως να επιλέξεις την κατάλληλη αντλία θερμότητας για το σπίτι σου

  Όταν πρόκειται για την θέρμανση και ψύξη του σπιτιού σας, μια αντλία θερμότητας φαντάζει ως η...

  Teddy Bear: Η θωρακισμένη μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού για την εισβολή στη Γάζα (βίντεο)

  Μπορεί το Teddy Bear να συνδέεται με τα κάθε συμπαθητικά αρκουδάκια κινουμένων σχεδίων που...