16.7 C
Kastoria

  Λογαριασμοί ρεύματος: Αυξημένα κατά 28% τα τιμολόγια Ιανουαρίου

  Από €0,358 έως €0,489 οι τιμές των παρόχων, κατά 11 λεπτά αυξήθηκε η βασική χρέωση της ΔΕΗ, ανοδικά όλα τα τιμολόγια της αγοράς-Ακριβότερη χώρα στην ΕΕ σήμερα η Ελλάδα με άνοδο της τιμής χονδρεμπορικής πάνω από 20%

  spot_img

  Την ανηφόρα τραβούν ξανά οι χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας με τους προμηθευτές να ανεβάζουν τα τιμολόγια του Ιανουαρίου κατά 28% για να μετριάσουν το ρίσκο της πρόβλεψης τιμών δέκα ημέρες πριν το τέλος του μήνα.

  Τον χορό των αυξήσεων έσυρε αργά χθες το βράδυ η ΔΕΗ ανακοινώνοντας άνοδο των τιμών περίπου κατά 11 λεπτά σε σχέση με το τιμοκατάλογο του Δεκέμβρη. Έτσι η τιμή της κιλοβατώρας για τον επόμενο μήνα θα διαμορφωθεί για τα οικιακά τιμολόγια έως τις 500 κιλοβατώρες στα 48,9 λεπτά (από 0,38 ευρώ) αυξημένη κατά 28% ενώ πάνω από την κατανάλωση των 500 κιλοβατώρων, το κόστος ανεβαίνει στα 50,01 λεπτά. Κοντά στην ΔΕΗ κινείται και η Elpedison καθώς οι αντίστοιχες τιμές για τον μήνα Δεκέμβριο είναι 45 λεπτά για το πρόγραμμα Electicity Home Day έναντι 35 λεπτών τον Δεκέμβριο. Στο πρόγραμμα με πάγιο 5 ευρώ (Elpedison Συνέπεια Day) το κόστος ανέρχεται σε 42,27 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 32,27 τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριο).

  Η Protergia με πάγιο 5 ευρώ στο «Protergia Οικιακό Energy Save» διαμόρφωσε τις τιμές στα 44,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 36,8 λεπτά τον Δεκέμβριο. Στα 48 λεπτά ανά κιλοβατώρα εμφανίζεται το τιμολόγιο στο νέο πρόγραμμα «Protergia Οικιακό MVP Reward» που προσφέρει έκπτωση συνέπειας.

  Στα 36 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με την έκπτωση συνέπειας του 20%, διαμορφώνεται τον Ιανουάριο το τιμολόγιο του προγράμματος «GENEROUS Home» της ΗΡΩΝ ενώ χωρίς την έκπτωση η τιμή φτάνει τα 45 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Οι αντίστοιχες τιμές τον Δεκέμβριο ήταν 30,4 και 38 λεπτά ανά κιλοβατόρα.

  Με κατηγοριοποίηση τιμών εμφανίζεται η NRG καθώς η εταιρεία προσφέρει το βασικό οικιακό πακέτο (ΝRG On time) με πάγιο 4,8 ευρώ προς 0,40 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας 15%, με 0,43 λεπτά με έκπτωση συνέπειας 10% και με 0,48 λεπτά χωρίς την έκπτωση. Η αντίστοιχη χρέωση του προηγούμενου μήνα ήταν 0,319 λεπτά. Ανταγωνιστικότερες χρεώσεις εμφανίζει  η Ελληνικό Φυσικό Αέριο, προσφέροντας τιμολόγια με0,358 ευρώ/κιλοβατώρα έναντι 29,8 λεπτά τον προηγούμενο μήνα, αυξημένα κατά 24%.

  Το τόνο στην αγορά δίνει η εκτίναξη της χονδρεμπορικήςτιμής από τα τέλη Νοεμβρίου που παρά την μερική αποκλιμάκωση τιμών των τελευταίων ημερών παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Η άνοδος των τιμών εκτιμάται ότι θα έχει και συνέχεια καθώς οι θερμοκρασίες της χειμερινής περιόδου αυξάνουν την ζήτηση για θέρμανση και δημιουργούν νέα αβεβαιότητα για το επόμενο διάστημα.

  Με βάση  τα μέχρι σήμερα στοιχεία μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου, η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς της επόμενης μέρας  είναι 294,75 ευρώ ανά μεγαβατώραέναντι 227,75 ευρώ το Νοέμβριο και 232,60 ευρώ τον Οκτώβριο. Σήμερα μάλιστα η Ελλάδα εμφανίζει την ακριβότερη τιμή στην Ευρώπη, με το κόστος να ανεβαίνει στα 261,28 ευρώ /μεγαβατώρα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 20,59% μπροστά από την Ιταλία (με 256,27 ευρώ), την Ελβετία (με 248,82 ευρώ) και την Φιλανδία (με 241,59 ευρώ). Την ίδια ώρα η τιμή του φυσικού αερίου στον Ολλανδικό κόμβο συναλλαγών TTF υποχωρούσε χθες στα 105,5  ευρώ η μεγαβατώρα όταν προ ημερών προσέγγισε τα 150 ευρώ η μεγαβατώρα.

  Η δυσκολία στην πρόβλεψη τιμών του επόμενου μήνα που στέλεχος του κλάδου χαρακτηρίζει με «λοταρία», επιβεβαιώθηκε και τον Δεκέμβριο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι ονομαστικές τιμές των προτεινόμενων χρεώσεων να κινηθούν χαμηλότερα από τα επίπεδα της αγοράς, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να μιλούν για ζημιές.

  Καθώς μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα, οι εκτιμήσεις όλες δείχνουν ότι οι προβλέψεις θα είναι «τσιμπημένες» προκειμένου να καλύψουν τα ανοδικά ξεσπάσματα της αγοράς και να περιορίσουν τις απώλειες για τον κλάδο των παρόχων.

  Την ισορροπία στα τιμολόγια υπόσχεται να  φέρει και τον επόμενο μήνα η κρατική επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, η οποία θα κληθεί να εξορθολογήσει τις τιμές κάτω από τα 20 λεπτά την κιλοβατώρα. Τον προηγούμενο μήνα, η κυβέρνηση δεν χρειάστηκε να συνεισφέρει με ένεση  από τον κρατικό προϋπολογισμό κάτι που πιθανώς θα χρειαστεί να κάνει για τον επόμενο μήνα.

  Τις επόμενες μέρες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα κληθεί να αποφασίσει και για το ύψος της φορολόγησης των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας. Η ΡΑΕ έχει ήδη ολοκληρώσει την επεξεργασία των στοιχείων και έχει αποστείλει στο ΥΠΕΝ τις παραδοχές και την προτεινόμενη μεθοδολογία υπολογισμού τιμών η οποία κατά πληροφορίες διαμορφώνει το ύψος των υπερκερδών περίπου στα 390 εκατ. ευρώ.

  Πηγήnewmoney.gr

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  ΑΣΕΠ: Αιτήσεις εξπρές για 1.501 προσλήψεις στο δημόσιο, οι προκηρύξεις του Μαΐου

  Αιτήσεις τώρα σε δήμους και ΔΕΔΗΕ, ΔΕΗ αλλά και μουσεία για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ....

  ΔΕΗ: Νέα μείωση στην τιμή του ρεύματος τον Μάιο – Στα 15,9 σεντς η κιλοβατώρα

  Περαιτέρω μείωση στα 15,9 σεντς ανά κιλοβατώρα για το τιμολόγιο ρεύματος του Μαΐου, ανακοίνωσε...

  Νέες μειώσεις 15% στα τιμολόγια του ρεύματος – Πόσα πληρώνουμε τον Απρίλιο ανά εταιρεία – Μηδενίζονται οι επιδοτήσεις

  Μεγάλες μειώσεις στα τιμολόγια λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Φεβρουάριο ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΗ...

  Σκρέκας: 40 ευρώ επιδότηση ανά μεγαβατώρα για όλους τον Μάρτιο – Δείτε τις τιμές των παρόχων

  Τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τον μήνα Μάρτιο ανακοίνωσε ο υπoυργός Περιβάλλοντος και...

  Διαβάστε ακόμη

  Ενημερωτικά σποτ του Υπ. Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας με οδηγίες  Πυροπροστασίας

  Δεν ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο! | Θερμές Εργασίες | TV spot – #ΑντιπυρικήΠερίοδος 2023 https://youtu.be/dAHGvzul0Xc Δεν...

  Ολυμπία Τελιγιορίδου: Είμαστε ευχαριστημένοι ή διεκδικούμε το καλύτερο;

  Όταν η Καστοριά έγινε μονοεδρική οι πολιτικοί μου αντίπαλοι έσπευσαν να δηλώσουν ότι θα...

  Πανελλαδικές 2023: Τα σημερινά θέματα σε Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία

  Τα θέματα σε Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία στα οποία εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των ΓΕΛ...

  Ο καιρός με τον Σάκη Αρναούτογλου: Με αρκετή ηλιοφάνεια το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

  Με αρκετή ηλιοφάνεια θα κυλήσει το Σάββατο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ μπόρες και καταιγίδες αναμένονται κυρίως...