Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
22.2 C
Kastoria

  Λογαριασμοί ρεύματος: Αυξημένα κατά 28% τα τιμολόγια Ιανουαρίου

  Από €0,358 έως €0,489 οι τιμές των παρόχων, κατά 11 λεπτά αυξήθηκε η βασική χρέωση της ΔΕΗ, ανοδικά όλα τα τιμολόγια της αγοράς-Ακριβότερη χώρα στην ΕΕ σήμερα η Ελλάδα με άνοδο της τιμής χονδρεμπορικής πάνω από 20%

  spot_img
  spot_img

  Την ανηφόρα τραβούν ξανά οι χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας με τους προμηθευτές να ανεβάζουν τα τιμολόγια του Ιανουαρίου κατά 28% για να μετριάσουν το ρίσκο της πρόβλεψης τιμών δέκα ημέρες πριν το τέλος του μήνα.

  Τον χορό των αυξήσεων έσυρε αργά χθες το βράδυ η ΔΕΗ ανακοινώνοντας άνοδο των τιμών περίπου κατά 11 λεπτά σε σχέση με το τιμοκατάλογο του Δεκέμβρη. Έτσι η τιμή της κιλοβατώρας για τον επόμενο μήνα θα διαμορφωθεί για τα οικιακά τιμολόγια έως τις 500 κιλοβατώρες στα 48,9 λεπτά (από 0,38 ευρώ) αυξημένη κατά 28% ενώ πάνω από την κατανάλωση των 500 κιλοβατώρων, το κόστος ανεβαίνει στα 50,01 λεπτά. Κοντά στην ΔΕΗ κινείται και η Elpedison καθώς οι αντίστοιχες τιμές για τον μήνα Δεκέμβριο είναι 45 λεπτά για το πρόγραμμα Electicity Home Day έναντι 35 λεπτών τον Δεκέμβριο. Στο πρόγραμμα με πάγιο 5 ευρώ (Elpedison Συνέπεια Day) το κόστος ανέρχεται σε 42,27 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 32,27 τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριο).

  Η Protergia με πάγιο 5 ευρώ στο «Protergia Οικιακό Energy Save» διαμόρφωσε τις τιμές στα 44,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 36,8 λεπτά τον Δεκέμβριο. Στα 48 λεπτά ανά κιλοβατώρα εμφανίζεται το τιμολόγιο στο νέο πρόγραμμα «Protergia Οικιακό MVP Reward» που προσφέρει έκπτωση συνέπειας.

  Στα 36 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με την έκπτωση συνέπειας του 20%, διαμορφώνεται τον Ιανουάριο το τιμολόγιο του προγράμματος «GENEROUS Home» της ΗΡΩΝ ενώ χωρίς την έκπτωση η τιμή φτάνει τα 45 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Οι αντίστοιχες τιμές τον Δεκέμβριο ήταν 30,4 και 38 λεπτά ανά κιλοβατόρα.

  Με κατηγοριοποίηση τιμών εμφανίζεται η NRG καθώς η εταιρεία προσφέρει το βασικό οικιακό πακέτο (ΝRG On time) με πάγιο 4,8 ευρώ προς 0,40 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας 15%, με 0,43 λεπτά με έκπτωση συνέπειας 10% και με 0,48 λεπτά χωρίς την έκπτωση. Η αντίστοιχη χρέωση του προηγούμενου μήνα ήταν 0,319 λεπτά. Ανταγωνιστικότερες χρεώσεις εμφανίζει  η Ελληνικό Φυσικό Αέριο, προσφέροντας τιμολόγια με0,358 ευρώ/κιλοβατώρα έναντι 29,8 λεπτά τον προηγούμενο μήνα, αυξημένα κατά 24%.

  Το τόνο στην αγορά δίνει η εκτίναξη της χονδρεμπορικήςτιμής από τα τέλη Νοεμβρίου που παρά την μερική αποκλιμάκωση τιμών των τελευταίων ημερών παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Η άνοδος των τιμών εκτιμάται ότι θα έχει και συνέχεια καθώς οι θερμοκρασίες της χειμερινής περιόδου αυξάνουν την ζήτηση για θέρμανση και δημιουργούν νέα αβεβαιότητα για το επόμενο διάστημα.

  Με βάση  τα μέχρι σήμερα στοιχεία μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου, η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς της επόμενης μέρας  είναι 294,75 ευρώ ανά μεγαβατώραέναντι 227,75 ευρώ το Νοέμβριο και 232,60 ευρώ τον Οκτώβριο. Σήμερα μάλιστα η Ελλάδα εμφανίζει την ακριβότερη τιμή στην Ευρώπη, με το κόστος να ανεβαίνει στα 261,28 ευρώ /μεγαβατώρα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 20,59% μπροστά από την Ιταλία (με 256,27 ευρώ), την Ελβετία (με 248,82 ευρώ) και την Φιλανδία (με 241,59 ευρώ). Την ίδια ώρα η τιμή του φυσικού αερίου στον Ολλανδικό κόμβο συναλλαγών TTF υποχωρούσε χθες στα 105,5  ευρώ η μεγαβατώρα όταν προ ημερών προσέγγισε τα 150 ευρώ η μεγαβατώρα.

  Η δυσκολία στην πρόβλεψη τιμών του επόμενου μήνα που στέλεχος του κλάδου χαρακτηρίζει με «λοταρία», επιβεβαιώθηκε και τον Δεκέμβριο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι ονομαστικές τιμές των προτεινόμενων χρεώσεων να κινηθούν χαμηλότερα από τα επίπεδα της αγοράς, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να μιλούν για ζημιές.

  Καθώς μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα, οι εκτιμήσεις όλες δείχνουν ότι οι προβλέψεις θα είναι «τσιμπημένες» προκειμένου να καλύψουν τα ανοδικά ξεσπάσματα της αγοράς και να περιορίσουν τις απώλειες για τον κλάδο των παρόχων.

  Την ισορροπία στα τιμολόγια υπόσχεται να  φέρει και τον επόμενο μήνα η κρατική επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, η οποία θα κληθεί να εξορθολογήσει τις τιμές κάτω από τα 20 λεπτά την κιλοβατώρα. Τον προηγούμενο μήνα, η κυβέρνηση δεν χρειάστηκε να συνεισφέρει με ένεση  από τον κρατικό προϋπολογισμό κάτι που πιθανώς θα χρειαστεί να κάνει για τον επόμενο μήνα.

  Τις επόμενες μέρες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα κληθεί να αποφασίσει και για το ύψος της φορολόγησης των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας. Η ΡΑΕ έχει ήδη ολοκληρώσει την επεξεργασία των στοιχείων και έχει αποστείλει στο ΥΠΕΝ τις παραδοχές και την προτεινόμενη μεθοδολογία υπολογισμού τιμών η οποία κατά πληροφορίες διαμορφώνει το ύψος των υπερκερδών περίπου στα 390 εκατ. ευρώ.

  Πηγήnewmoney.gr

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  ΔΕΗ: Χρυσός χορηγός του Προολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ στην Ελλάδα

  ΔΕΗ: Χρυσός χορηγός του Προολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ στην Ελλάδα Από τις 2 μέχρι τις 7...

  ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Έναρξη κατασκευής νέου φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 80 MW στη Δυτική Μακεδονία 

  Ένας νέος φωτοβολταϊκός σταθμός, εγκατεστημένης ισχύος 80 MW, στη θέση «Ακρινή» της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης,...

  Τέσσερα νέα αγροτικά προϊόντα δεκαετούς διάρκειας με το όνομα «ΓΑΙΑ» σχεδίασε και προσφέρει η ΔΕΗ

  Νέα αγροτικά προϊόντα «ΓΑΙΑ» από τη ΔΕΗ Αποκλειστικά για πελάτες με αγροτική ιδιότητα  Συνολική διάρκεια 10...

  Το κατάστημα ΔΕΗ στα Ιωάννινα στη νέα εποχή εξυπηρέτησης

  Το κατάστημα ΔΕΗ στα Ιωάννινα στη νέα εποχή εξυπηρέτησης Νέα φιλοσοφία, μοντέρνος σχεδιασμός και ολοκληρωμένες...

  Διαβάστε ακόμη

  Λεωνίδας Οικονομίδης: Οι Διευθυντές των σχολείων είναι υπεύθυνοι για την υγεία και ασφάλεια των μαθητών

  Ο Διευθυντής-η Διευθύντρια του σχολείου, είναι υπεύθυνος/υπεύθυνη για την υγεία και ασφάλεια των μαθητών/μαθητριών Η...

  Μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

  Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε μήνυμά της για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των...

  Μαζική τροφική δηλητηρίαση για μαθητές στη Λαμία – Τα σχολικά γεύματα τους έστειλαν στο νοσοκομείο

  Με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης πήγαν στο Νοσοκομείο Λαμίας το βράδυ της Πέμπτης 16 Μαΐου...

  Α.Δ.Ε.Δ.Υ.: Απεργία στις 21 Μαΐου

  Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ στην 24ωρη  πανυπαλληλική απεργία  της 21ης του Μάη Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., μετά...