9 C
Kastoria

    Μήλα: Η de minimis στη Λάρισα ξεσηκώνει αντιδράσεις – Τι λένε από Πέλλα και Καστοριά

    Οι παραγωγοί κάνουν λόγο για συρρίκνωση της καλλιέργειας - Απώλειες 1.010 ευρώ/στρέμμα

    spot_img
    spot_img

    Η χορήγηση ενίσχυσης ήσσονος σημασίας de minimis σε πρώτο χρόνο, μόνο στους μηλοκαλλιεργητές της Λάρισας, προκάλεσε την αντίδραση παραγωγικών περιοχών της χώρας, οι οποίες αντιμετωπίζουν τα ίδια σοβαρά προβλήματα τόσο από την μη διάθεση του προϊόντος όσο και από το κόστος παραγωγής.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, θα ενισχυθούν για τις ζημιές που έχουν υποστεί εξαιτίας του αυξημένου κόστους παραγωγής και  των προβλημάτων που παρουσιάσθηκαν στις αγορές του εξωτερικού, οι παραγωγοί μήλων της Λάρισας με το ποσό των 300 ευρώ ανά παραγωγικό στρέμμα. Σε δεύτερο χρόνο και εφόσον γίνει η επεξεργασία όλων των στοιχείων και δεδομένων, θα ανακοινωθούν ενισχύσεις και για μηλοπαραγωγούς των ΠΕ Καστοριάς, Κοζάνης, Πιερίας, Φλώρινας και Μαγνησίας.

    Την ίδια στιγμή, μηλοπαραγωγοί της Λάρισας, οι οποίοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση με τρακτέρ που πραγματοποιήθηκε στην Αγιά στις 3 Ιανουαρίου 2023 και στην οποία κάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί του Δήμου Αγιάς. επισημαίνουν ότι στην καλύτερη περίπτωση, για κάθε στρέμμα καλλιέργειας μήλου ο παραγωγός θα «μπει μέσα» 400 – 450 ευρώ εξαιτίας του κόστους παραγωγής, σε συνάρτηση με τις χαμηλές τιμές.

    mila proionta

    Απώλειες 1.010 ευρώ/στρέμμα

    Η είδηση της χορήγησης de minimis στους παραγωγούς της Λάρισας προκάλεσε την αντίδραση της Πέλλας, όπου με επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Ιορδάνη Τζαμτζή προς το ΥπΑΑΤ ζητεί την άμεση οικονομική ενίσχυση για τους μηλοπαραγωγούς της περιοχής, παραθέτοντας συγχρόνως αναλυτικά όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την απώλεια εισοδήματος που έχουν.

    Ειδικότερα, στην επιστολή επισημαίνεται ότι σύμφωνα με στοιχείατης ΔΑΟΚ ΠΕ Πέλλας, η απώλεια εισοδήματος ανέρχεται στα 1.010 ευρώ ανά στρέμμα.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η καλλιεργούμενη έκταση φτάνει τα 11.988,7 στρέμματα (ΟΣΔΕ 2022), εκ των οποίων σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, τα 9.240 στρέμματα βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία. Η μεγαλύτερη παραγόμενη ποσότητα πωλείται στο εξωτερικό κυρίως σε τρίτες χώρες (Αίγυπτο, Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία κλπ.). Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες φαίνονται συγκεντρωτικά στον παρακάτω πίνακα.

    pella.1

    Στον επόμενο πίνακα, καταγράφεται η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών για το έτος 2022, η οποία εκτιμήθηκε από τη ΔΑΟΚ ΠΕ Πέλλας σε 1.010 ευρώ/στρέμμα.

    pella.2

    Ανάλογα προβλήματα όμως υπάρχουν στα κεράσια, τα αχλάδια, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα ακτινίδια, για τις ζημιές των οποίων εκπονούνται από τη ΔΑΟΚ οικονομοτεχνικές εκτιμήσεις.

    apple 1 1

    Στην Καστοριά

    Μετά την ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ για την ενίσχυση των μηλοπαραγωγών της Π.Ε. Λάρισας, ο δήμαρχος Καστοριάς,  κ. Γιάννης Κορεντσίδης, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά, ζητώντας την άμεση υποστήριξη και των παραγωγών της Καστοριάς βάσει των δεσμεύσεών του.

    Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι στις 2 Ιανουαρίου 2023 ανακοινώσατε μέτρα στήριξης μόνο για τους παραγωγούς της  ΠΕ Λάρισας, μεταθέτοντας σε απώτερο άγνωστο χρόνο την  αξιολόγηση των αιτημάτων των παραγωγών του Δήμου Καστοριάς, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στον κλάδο», επισημαίνοντας συγχρόνως την αναγκαιότητα άμεσης στήριξης «των παραγωγών του ακριτικού Δήμου, που αντιμετωπίζει ως γνωστόν τεράστιο οικονομικό αποκλεισμό και χρήζει σημαντικής και έγκαιρης υποστήριξης του πρωτογενούς τομέα, που πλέον αποτελεί την βασική πηγή εισοδήματος για την πλειοψηφία του πληθυσμού».

    Πηγήot.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Συνάντηση Μαρίας Αντωνίου και Διονύση Σταμενίτη με μηλοπαραγωγούς της Π.Ε. Καστοριάς

    Συνάντηση της Μαρίας Αντωνίου με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη και μηλοπαραγωγούς της...

    Καστοριά: Η Βιολογική Καλλιέργεια της Μηλιάς

    Ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο, γύρω στα 700 μέτρα υψόμετρο, συναντάμε μια από...

    Βελβεντό Κοζάνης: Εκτεταμένες ζημιές στον κάμπο από ξαφνικό μπουρίνι

    Καταστροφές σε δεντροκαλλιέργειες με ροδάκινα, νεκταρίνια και μήλα προκάλεσε το ξαφνικό μπουρίνι που έπληξε το Βελβεντό. Οι αγρότες αναφέρουν ότι...

    Οριζόντια στήριξη μήλων ζήτησαν στην Καστοριά από τον πρωθυπουργό

    Σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων, ο πρωθυπουργός σταμάτησε με δική του πρωτοβουλία στο μπλόκο...

    Διαβάστε ακόμη

    Στην παρουσίαση των 42 υποψήφιων Ευρωβουλευτών της ΝΔ η Μαρία Αντωνίου

    Στην εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση των 42 υποψήφιων Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στις...

    Μαρία Αντωνίου: “Σαφής η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την γουνοποιία”

    Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή 5 Υπουργών και...

    Σύσκεψη υπουργών, βουλευτών και φορέων για την ενίσχυση της γουνοποιίας

    Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Απριλίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης, μετάαπό πρωτοβουλία και συντονισμό...

    Πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για τα Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά του Μελιού της Καστοριάς

    Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17-04-2024 στο Ενυδρείο Καστοριάς, ημερίδα με Θέμα: «Διερεύνηση παραγόντων προσδιορισμού ιδιαίτερης...