20.6 C
Kastoria

    Ν. Παναγιωτόπουλος από Επταχώρι Καστοριάς: Ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς – Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα δύσκολα

    Το μήνυμα του Νίκου Παναγιωτόπουλου από το Ιστορικό Επταχώρι Καστοριάς όπου αποκρούστηκε το κύμα της Ιταλικής επίθεσης το 1940.

    spot_img
    spot_img

    «Μας εμπνέει και μας οδηγεί στο καθήκον ώστε να μην λησμονούμε το παράδειγμα των ηρώων που έπεσαν για την πατρίδα το 1940» τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων στο Επταχώρι Καστοριάς προς τιμήν στου Συνταγματάρχη Δαβάκη που είχε εγκατεστημένο το στρατηγείο του στο χωριό και τις πρώτες δύο μέρες του πολέμου απέκρουσε με επιτυχία τις Ιταλικές επιθέσεις.

    «Δεν αναπνέουμε μόνο τον καθαρό αέρα της Πίνδου, αναπνέουμε και την ιστορία που έχει η περιοχή» σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε «οι εισπνοές αυτές είναι αναζωογονητικές τουλάχιστον για μένα που έρχομαι για πρώτη φορά».

    Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας έκανε αναφορές στα ζητήματα του εξοπλισμού των Ενόπλων δυνάμεων καθώς και του αξιόμαχου του Ελληνικού στρατού λέγοντας ότι «παίρνουμε όπλα με δυσβάσταχτο κόστος αλλά με ανυπολόγιστο όφελος, ώστε να μην παίρνει κανείς αποφάσεις εναντίον μας, πάρα να μιλάει ή να μένει στις ρητορικές αγριάδες και μόνο».

    Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα ζητήματα του πολέμου στην Ουκρανία εφιστώντας ετοιμότητα και προσοχή. «Ο κόσμος εξελίσσεται κατά τρόπο επικίνδυνο, δεν πιστεύαμε πολλοί από εμάς ότι εν έτι 2022 θα είχε ξεσπάσει πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ο πόλεμος κινδυνεύει να συμπαρασύρει στην δίνη του όλη την περιοχή και ακόμη περισσότερο». Τα παραπάνω χαρακτήρισε ως υπαρκτά σενάρια εκφράζοντας ταυτόχρονα την προσδοκία «να μην προκύψουν και να εκτονωθεί γρήγορα η κατάσταση».

    KASTORIA 1

    «Ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς» τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος «και όχι μόνο οι ένοπλες δυνάμεις ή ο στρατός, αλλά όλοι μας πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα, όχι κατά ανάγκη πολέμους αλλά κρίσεις όπως η οικονομική και η ακρίβεια και η κλιματική αλλαγή και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τα δύσκολα από το να έχεις υψηλό φρόνημα» κατέληξε.

    Ο Περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασίδης, που οργάνωσε την επετειακή εκδήλωση στην μνήμη των Αξιωματικών και στρατιωτών που έπεσαν τις πρώτες μέρες του πολέμου του 1940 στην περιοχή του Επταχωρίου, τόνισε ότι «αποτελεί τιμή για την περιοχή και την ιστορική μνήμη η παρουσία της Στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας στο ιστορικό Επταχώρι όπου τραυματίστηκε ο Συνταγματάρχης Δαβάκης».

    Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφτηκε το μουσείο Φωτογραφίας όπου εκτίθενται πάνω από 600 φωτογραφικά ντοκουμέντα από την ζωή του Δαβάκη και άλλων επιτελών Αξιωματικών στο Επταχώρι αλλά και από την πρώτη γραμμή του μετώπου.

    Τέλος, ο υπουργός επισκέφθηκε και το μνημείο στην Ζούζουλη όπου την δεύτερη μέρα του πολέμου τραυματίστηκε θανάσιμα ο Αλέξανδρος Διάκος, ο πρώτος αξιωματικός του Ελληνικού στρατού.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πηγήertnews.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Σε ετοιμότητα το Κέντρο Περίθαλψης στην περίπτωση που παγώσει η λίμνη (βίντεο)

    -10 βαθμούς Κελσίου είχε το πρωί στην Καστοριά και το Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων είναι σε ετοιμότητα για...

    Αναβιώνει το έθιμο «Μπούμπαροι» στο Επταχώρι (φωτογραφίες)

    Στο Επταχώρι η ημέρα της Πρωτοχρονιάς αποτελεί ένα πραγματικό ξεφάντωμα. Οι νέοι του χωριού,...

    Άγνωστοι σκότωσαν αρκούδα και τα δυο της αρκουδάκια

    Mία αρκούδα και τα δύο της αρκουδάκια που ακόμη θήλαζαν, δολοφόνησαν άγνωστοι ανάμεσα στην Πλαγιά Κόνιτσας...

    Εκδηλώσεις μνήμης στην παλαιά Ζούζουλη και στο Επταχώρι Καστοριάς

    Τήν Κυριακή Ε’ Λουκᾶ, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, τέλεσε τήν Θεία Λειτουργία στόν...

    Διαβάστε ακόμη

    Η Ευρωπαϊκή καταδίκη του “κράτους δικαίου” της Ελλάδας (του Νίκου Ρίζου)

    Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισμα, που κατέθεσαν από...

    Έρχεται μίνι κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες – Με τι καιρό θα κάνουμε Τσικνοπέμπτη

    Οι συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης - Πού θα σημειωθούν χιονοπτώσεις - Στους...

    Γιατί φοράμε Μάρτη σήμερα – Τι συμβολίζει και από πού προέρχεται το έθιμο

    Την πρώτη μέρα του Μαρτίου συνηθίζουμε να φτιάχνουμε και να φοράμε το γνωστό «μαρτάκι». Πρόκειται για ένα πολύ...

    Πρωτομαγιά 2024: Η αργία μεταφέρεται την Τρίτη του Πάσχα

    Μέσα στο Πάσχα και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Τετάρτη «πέφτει» φέτος η Πρωτομαγιά, με την υπουργό...