18.5 C
Kastoria

  Ο απολογισμός της 5ης Γιορτής Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Καστοριάς

  spot_img

  Η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Καστοριάς πραγματοποιήθηκε στις 26-28 Αυγούστου για πέμπτη χρονιά. Σε μία αρκετά δύσκολη περίοδο για όλους, φέτος στη γιορτή καταφέραμε να συμμετέχουν 25 εκθέτες, από τους οποίους οι μισοί περίπου ήταν από την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς, ενώ οι υπόλοιποι από διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας, από Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Θεσσαλονίκη, Πιερία, Ιωάννινα, Τρίκαλα, Λάρισα, Βόλο. Πέρα από τους παραγωγούς και τους χειροτέχνες, στην έκθεση συμμετείχαν συλλογικότητες, φορείς και συνεργατικά εγχειρήματα από Καστοριά, Θεσσαλονίκη και Βόλο που παρουσίασαν το έργο τους. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες – οικοπαραγωγούς, χειροτέχνες, συλλογικότητες και μουσικούς – που στήριξαν για άλλη μια φορά την προσπάθειά μας να διαδώσουμε μέσω της γιορτής αυτής την ανάγκη για καθαρή τροφή, για φιλική προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο καλλιέργεια της γης και φυσικά για συνεργατικότητα. 

  Παράλληλα με την έκθεση οικολογικών προϊόντων, υπήρχαν εργαστήρια, σεμινάρια, ομιλίες καθώς και δράσεις για τους μικρούς μας φίλους. Εργαστήρια χαρακτικής, ζωγραφικής, καλαθοπλεκτικής, κατασκευής κερομάντιλων, παραμυθοπαιχνίδια! Μικροί και μεγάλοι που συμμετείχαν στις δράσεις μας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια μουσική παράσταση κουκλοθέατρου και μια θεατρική αφήγηση παραμυθιού. Επίσης, μάθαμε για τη συλλογή, την καλλιέργεια και την αποξήρανση βοτάνων, γνωρίσαμε την ιστορία της μπύρας και πως παρασκευάζονται τα διάφερα είδη της και φυσικά για ακόμη μία χρονιά ζυμώσαμε το δικό μας ψωμί! 

  Η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία της σε ζητήματα που αφορούν τη συνύπαρξη του ανθρώπου με την αρκούδα και τι μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση συνάντησης με ένα τέτοιο ζώο. Επιπλέον, αναλύσαμε τι σημαίνει να ζούμε δίπλα σε μια προστατευόμενη περιοχή του δικτύου NATURA 2000, τι γίνεται για τη διαχείρισή της αυτή τη στιγμή και πως οι ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να συμβαδίζουν με την προστασία του περιβάλλοντος. Τέλος, ένα φλέγον θέμα που συζητήσαμε είναι τι γίνεται με τα σιτηρά και την τροφή μας και πως μπορούμε να ξεπεράσουμε την επισιτιστική κρίση που βιώνουμε. 

  Τη γιορτή αγκάλιασε για άλλη μια χρονιά ο Δήμος και η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, προσφέροντας την υποστήριξή τους στη διοργάνωση, και τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως γι’ αυτό. Ευχαριστούμε επίσης την Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς που φιλοξένησε και φέτος τη γιορτή στον χώρο της, καθώς και τον Αιγίλοπα – Δίκτυο για τη βιοποικιλότητα και την οικολογία στη γεωργία, που υποστήριξε κι αυτός με τη σειρά του την προσπάθεια αυτή. Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην ευχαριστήσουμε και τα 

  τοπικά και μη μέσα ενημέρωσης που διέδωσαν με τον τρόπο τους τη διοργάνωση της γιορτής και ενίσχυσαν την επισκεψιμότητα της. 

  Τέλος, ήταν χαρά μας που είδαμε μικρούς και μεγάλους από την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς και της Δυτ. Μακεδονίας να επισκέπτονται τη γιορτή μας. Μια γιορτή για την οικολογία, για τον σεβασμό στη φύση και τον άνθρωπο, μια συνάντηση οικοπαραγωγών και καταναλωτών! Συζητήσεις, ανταλλαγές ιδεών και απόψεων, συμμετοχές σε δράσεις, σεμινάρια και ομιλίες, γευστικές απολαύσεις φυσικών προϊόντων και βεβαίως μουσικές βραδιές συνθέτουν την εμπειρία που βίωσαν οι επισκέπτες, οι συμμετέχοντες αλλά και οι διοργανωτές της γιορτής. Ευχόμαστε να ανταμώσουμε και του χρόνου ακόμα περισσότεροι! 

  Οικοτρόπιο 

  Σύλλογος Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Καστοριάς 

  spot_img

  Παρόμοια αρθρα

  Σεμινάριο Commedia Dell Arte από το “Οικοτρόπιο”

  Το "Οικοτρόπιο" σας καλεί στις 17-19 Φεβρουαρίου σε μια συνάντηση με τον Παναγιώτη Σταθόπουλο,...

  Ακυρώνεται το Βοτανοσεμινάριο 2 του συλλόγου “Οικοτρόπιο”

  Δυστυχώς λόγω μη επαρκών συμμετοχών το Βοτανοσεμινάριο 2 ακυρώνεται, τουλάχιστον για τώρα. Οικοτρόπιο, Σύλλογος Οικολογικής...

  Ο σύλλογος “Οικοτρόπιο” διοργανώνει σεμινάριο βοτάνων – Δείτε πως θα δηλώσετε συμμετοχή

  Βοτανοσεμινάριο 2 Το Οικοτρόπιο συναντά για 2η φορά την Μαρία Σκαρλή από το «Βάλσαμο», Παρασκευή 14...

  Διαβάστε ακόμη

  Ολυμπία Τελιγιορίδου: “Εκτός άμεσης επιχορήγησης η συντριπτική πλειοψηφία των γουνοποιητικών επιχειρήσεων”

  Εξαιρέθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των γουνοποιητικών επιχειρήσεων από την χρηματοδότηση στο πλαίσιο της Πρόσκλησης...

  Παγκόσμια ημέρα Αυτισμού: Προβολή ντοκιμαντέρ “Ο Χαρακτήρας του Αυτιστικού Ατόμου στον Κινηματογράφο” την Κυριακή 2 Απριλίου

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με τίτλο "Ο Χαρακτήρας του...

  3ο Modus Vivo – Ανθρώπων Ιστορίες από το 10ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς αύριο Σάββατο 1 Απριλίου

  Το 10ο Πειραματικό Σχολείο Καστοριάς διοργανώνει το τρίτο κατά σειρά Modus Vivo - Ανθρώπων...