16.9 C
Kastoria

    Ο πόνος στην ωμοπλάτη δεν οφείλεται σε μυϊκή αδυναμία, αλλά σε λανθασμένα κινητικά μοτίβα

    spot_img
    spot_img

    Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

    Η ωμοπλάτη αποτελεί τη βάση του συμπλέγματος των ώμων, και το θεμέλιο λίθο κάθε κίνησης του ώμου. Χρησιμοποιείται ουσιαστικά σε κάθε κίνηση που αφορά τα άνω άκρα του ανθρώπινου σώματος, ενώ επίσης είναι μια από τις πιο κινητικές και ευέλικτες αρθρώσεις του. Υπάρχουν πολλοί μύες που προσκολλώνταιστην ωμοπλάτη, και οι οποίοι δίνουν τη σταθερότητα και την κινητικότητα που χρειάζεται το άνω μέρους του σώματος μας για να πραγματοποιήσει τις κινήσεις του. 

    Όταν οι μύες αυτοί είναι αδύναμοι ή ανισορροπημένοι, τότε γινόμαστε ευάλωτοι σε τραυματισμούς, υιοθετούμε μία κακή εμβιομηχανική και αλλοιώνουμε τη στάση του σώματός μας. 

    Ο ρόλος της ωμοπλάτης

    Η ωμοπλάτη παίζει ζωτικό ρόλο στη συνολική λειτουργία της ωμικής ζώνης, διότι συμμετέχει σχεδόν σε κάθε κίνηση του άνω μέρους του σώματος. Η ωμοπλάτη συνδέει το βραχιόνιο οστό (οστό του άνω βραχίονα) με την κλείδα (οστό της κλείδας) και τα οποία  συνδέονται με το θώρακα με τη βοήθεια των συνδέσμων και των μυών.

    Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι η ωμοπλάτη έχει μεγάλη κινητικότητα και ότι μπορεί να κινηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα να παραμελούν τη σημασία της στη κινητική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Η δυσλειτουργία της ωμοπλάτης, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σταθερότητας και πόνου στην ωμοπλάτη, στον ώμο ή και στον αυχένα. 

    Τι σημαίνει σταθερότητα της ωμοπλάτης

    Οι μύες που ελέγχουν τις ωμοπλάτες, είναι οι σταθεροποιητές της ωμοπλάτης και αυτοί που  συντονίζουντους μύες γύρω από την άρθρωση του ώμου (μύες του περιστροφικού πετάλου) για τον έλεγχο των κινήσεων των άνω άκρων. Όταν αυτοί οι μύες δεν συντονίζονται καλά ή υπάρχει κάποια ανισορροπία, τότε προκαλούνται πόνοι και τραυματισμοί στους ώμους, στον αυχένα και στο άνω μέρος της πλάτης. 

    Η αδυναμία ή ανισορροπία αυτών των μυών και ειδικά των κύριων μυών της ωμοπλάτης  (πρόσθιος οδοντωτός, πλατύς ραχιαίος, ρομβοειδείς και τραπεζοειδείς μύες), επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο την κινητικότητα της ωμοπλάτης, αλλά και τη λειτουργικότητα της  άρθρωσης του ώμου. Αυτό συμβαίνει, διότι η ωμοπλάτη είναι το θεμέλιο στήριξής της άρθρωσης του ώμου και όλων των κινήσεων των άνω άκρων. Με κακή σταθεροποίηση ή δυσκινησία της ωμοπλάτης, κινδυνεύουμε από όλους τους τύπους τραυματισμών, όπως πρόσκρουση του ώμου, αστάθεια του ώμου, μυϊκές καταπονήσεις, καταπόνηση του αυχένα και παγίδευση νεύρων. Για τους τραυματισμούς αυτούς, σύμφωνα με τις έρευνες ευθύνεται η κακή σταθερότητα των μυών που περιβάλλουν την ωμοπλάτη και όχι μόνο οι μύες του στροφικού πετάλου. Επίσης οι ασυντόνιστες κινήσεις στο επίπεδο της ωμοπλάτης, μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό στον αγκώνα, τον καρπό, ακόμα και στο βραχίονα.

    Αυτό συμβαίνει διότι το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί ως ένα σύνολο, του οποίου όταν ένα κομμάτι του υπολειτουργεί, τότε μπορεί να οδηγηθούμε σε λανθασμένα μοτίβα κίνησης ή ελλείμματα στη μυϊκή δύναμη, αλλά και σε πόνο. 

    Από τι προκαλείται η αστάθεια στην ωμοπλάτη

    Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αστάθεια στην ωμοπλάτη. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι είναι:

    • Η κακή εμβιομηχανική και τα λανθασμένα κινητικά μοτίβα. Τις περισσότερες φορές τα προβλήματα λειτουργικότητας στην ωμοπλάτη, οφείλονται όχι σε μυϊκή αδυναμία, αλλά στο ότι δεν γνωρίζουμε το πως να εκτελέσουμε σωστά μία κίνηση. Οι περισσότεροι από εμάς, στην πραγματικότητα δεν έχουμε αδυναμία στους σταθεροποιητές μύες της ωμοπλάτης, απλά εκτελούμε τις κινήσεις μας με λανθασμένο τρόπο.  Όταν όμως δεν γνωρίζουμε πότε πρέπει να πιέσουμε ή να τραβήξουμε την ωμοπλάτη μας κατά τη διάρκεια των κινήσεων του χεριού πάνω από το κεφάλι, και τοποθετούμε την ωμοπλάτη μας σε ακατάλληλη θέση, τότε ασκούμε μεγαλύτερη πίεση σε άλλες αρθρώσεις χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.  
    • Η κακή στάση σώματος. Όταν έχουμε μία κακή στάση σώματος, όπως π.χ κύφωση, τότε πιθανότατα να εμφανίσουμε πρόβλημα στην κινητικότητα της ωμοπλάτης και αστάθεια στην ωμική ζώνη. Χωρίς σωστή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, είναι φυσικά αδύνατο να έχουμε μία σωστή κινητική λειτουργία της ωμοπλάτης. Οπότε είναι ιδιαίτερα σκόπιμο όταν θέλουμε να διορθώσουμε την κινητική λειτουργία της ωμοπλάτης, να μην επικεντρωνόμαστε μόνο σε αυτή, αλλά στη διόρθωση της συνολικής στάσης του σώματος. 
    • Η έλλειψη κίνησης. Όταν δεν έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε τις ωμοπλάτες μας κατά την εκτέλεση των κινήσεων μας, τότε με την πάροδο του χρόνου οι μύες της ωμοπλάτης γίνονται υπολειτουργικοί, και χάνουν σημαντικό εύρος ελέγχου και δύναμης. Θα πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε και να διατηρούμε την ωμοπλάτη μας στη σωστή θέση όταν στεκόμαστε ή περπατάμε, ώστε αυτό μετά από κάποιο διάστημα να γίνεται φυσικά

    Η λειτουργία της ωμοπλάτης παίζει σημαντικό ρόλο στην αποφυγή τραυματισμών στην ωμική ζώνη, αλλά και στην πρόληψη μυϊκών πόνων στον αυχένα, στους ώμους, ακόμα και στο βραχίονα.  Η διόρθωση της κινητικής λειτουργίας της ωμοπλάτης, μπορεί να γίνει από εξειδικευμένο στην κίνηση επαγγελματία, διότι κίνηση δεν σημαίνει απαραίτητα μόνο ασκήσεις. Πολλοί άνθρωποι κινούν την ωμοπλάτη τους αφύσικα στις καθημερινές τους κινήσεις λόγω της ακατάλληλης και επαναλαμβανόμενης χρήσης του ώμου. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να διορθωθεί με το κατάλληλο & εξειδικευμένο  πρόγραμμα κινησιοθεραπείας. Αν ταλαιπωρήστε από χρόνιους πόνους στην ωμοπλάτη, στον αυχένα ή στον ώμο, χωρίς να υπάρχει κάποιος τραυματισμός ή παθολογία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

    Παγούνης Νικόλαος

    Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

    Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

    & στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

    International Certificate in Osteopathic &

    Chiropractic Manipulation

    αρχείο λήψης

    *Σύντομο βιογραφικό: O κ. Νικόλαος Παγούνης ζει και εργάζεται στην Καστοριά, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στη Φυσικοθεραπεία και στην Κινησιοθεραπεία, Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης & της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος, σπουδαστής του τμήματος Οστεοπαθητικής του London College of Osteopathy & Health Science, δημιουργός και διαχειριστής της ιστοσελίδας functionalmovement.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Πονοκέφαλοι και ινιακή νευραλγία: Τι είναι και πως θεραπεύεται

    Η ινιακή νευραλγία είναι ένας όρος ο οποίος αναφέρεται στον έντονο πόνο στον αυχένα, που προκαλείται από...

    Ξηρή βελόνα – Dry Needling και Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος

    Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας και το γόνατο είναι μια από τις...

    Χρόνιος πόνος & Functional Movement

    Στο Functional movement, στόχος μας είναι να διορθώσουμε τη στάση σώματος και τις ανισορροπίες που υπάρχουν στο ανθρώπινο...

    Χρόνιοι πόνοι – δισκοκήλες & πίεση νευρικών ριζών: Πως οι ασκήσεις στάσεις ELDOA μπορούν να σας απαλλάξουν

    Οι μέθοδος ELDOA είναι μία καινοτόμος μέθοδος άσκησης, η οποία μέσω της μυοπεριτονιακής  διάτασης στοχεύει στο να διορθώσει τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στο...

    Διαβάστε ακόμη

    Συνεργασία Δήμου Άργους Ορεστικού και Κέντρου Υγείας για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων σε θέματα υγείας

    Σειρά επισκέψεων σε χωριά του Δήμου Άργους Ορεστικού θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα με...

    Ο εξωτικός καρπός που «αγαπά» τον θυρεοειδή, θωρακίζει την καρδιά και ενισχύει το νου

    Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δοκιμάσει μια ποικιλία ξηρών καρπών, είτε ως ένα υγιεινό,...

    Ιλαρά: Αύξηση 79% των κρουσμάτων σύμφωνα με τον ΠΟΥ

    Τι δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το 2023. ΟΠαγκόσμιος Οργανισμός...

    Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα παροχής δωρεάν εξετάσεων ελαστογραφίας ήπατος «Αξίζω να Γνωρίζω Plus»

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα παροχής δωρεάν εξετάσεων ελαστογραφίας ήπατος «Αξίζω να Γνωρίζω...