12 C
Kastoria

    Οι τρεις όροι του Ανδρουλάκη για να μπει σε κυβέρνηση συνεργασίας

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει ότι θα μπει σε τέτοια συζήτηση, μόνο την πρώτη Κυριακή, εάν έχει διψήφιο ποσοστό και αν δεν είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά άλλο πολιτικό πρόσωπο

    spot_img
    spot_img

    Με τη δήλωση ότι θα προτείνει πολιτικό πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού, τονίζοντας την προηγούμενη που επιμένει στο «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» αποχώρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης για τη σημερινή Προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

    Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επιχειρώντας να ανοίξει τα χαρτιά του για τις μετεκλογικές εξελίξεις, αναφέρθηκε στο πλάνο και τα σενάρια των συνεργασιών, επεσήμανε ότι ο ίδιος θα προτείνει συγκεκριμένο πρόσωπο για το Μαξίμου, εφόσον όμως λάβει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, που θα του επιτρέψει την πρώτη Κυριακή (και μόνο) να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια- που δίνει η διερευνητική εντολή για προγραμματικές συγκλίσειςκαι κυβερνητικές συνεργασίες. 

    Στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Επίλογος» με τον δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγηριάδη ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε σχετικά με το πρόσωπο για τη θέση του Πρωθυπουργού: «Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο, όπως αυτά που διαβάζω και διαχέει κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου για να ενοχοποιήσει και να φτιάξει σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Απαντώ σε αυτά τα σενάρια με έναν τρόπο: Πολιτικά πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν το φιλόδοξο αυτό προγραμματικό σχέδιο. Η επιλογή των πολιτικών προσώπων θα εξαρτηθεί από τη δύναμη των κομμάτων. Γι’ αυτό ζητώ ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα μπορεί να δώσει με τα πρόσωπα των υπουργείων – γιατί δεν είναι μόνο ο Πρωθυπουργός, είναι και τα κρίσιμα υπουργεία – υψηλή επάρκεια, υψηλή αξιοπιστία, να είναι φορείς της διαφάνειας».

    Μιλώντας γενικότερα και ειδικότερα σε κάποια σημεία για το μετεκλογικό περιβάλλον, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «οι πρώτες εκλογές θα δείξουν τον δρόμο μίας κυβέρνησης, που θα μπει εμπόδιο στην αλαζονεία, τη φαυλότητα και το πελατειακό κράτος». Στόχος μου – πρόσθεσε- είναι να έχουμε ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, μία ισχυρή δημοκρατική παράταξη, με το πρόγραμμα που έχω παρουσιάσει, να είναι μία νέα εποχή. Ο ίδιος περιέγραψε μια νέα εποχή όπου: «Η ανανέωση δεν θα είναι απλά μία ατάκα ή ένα ηλικιακό χαρακτηριστικό, αλλά θα σηματοδοτεί την ανανέωση του πολιτικού ήθους. Χρειαζόμαστε ένα νέο πολιτικό ήθος. Οι πολιτικοί να σηκώνουν την ευθύνη. Να έχουμε συνέπεια λόγων και πράξεων. Η κρίση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού προς τους πολιτικούς είναι τεράστια. Δεν τραβάει άλλο. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει και δεν θα αποφασίσει κανείς στο παρασκήνιο, ούτε πολιτικοί ούτε ολιγάρχες. Ο λαός θα ψηφίσει και, εγώ προσωπικά, με αίσθημα ευθύνης, θα αναλάβω τις πρωτοβουλίες που πρέπει για να έχουμε και σταθερότητα και προοπτική μόνο από την πρώτη Κυριακή. Η πρώτη Κυριακή είναι η ημερομηνία-κλειδί για να πετύχουμε όσα λέω. Εάν μας οδηγήσουν σε αστάθεια, τότε δυστυχώς θα αλλάξει το περιβάλλον των πολιτικών αποφάσεων. Όταν εργαλειοποιείς την αστάθεια, υπονομεύοντας την προοπτική της χώρας, για να εκβιάσεις “ή εγώ ή ο Τσίπρας”, εγώ δεν θα γίνω μέρος αυτού του παιχνιδιού. Το θεωρώ καταστροφικό. Είναι εγωιστής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που λέει “ούτε ο ένας ούτε ο άλλος” αλλά δεν είναι εγωιστές αυτοί που λένε “ή εγώ ή αυτός”;»

    Ερωτηθείς για το αν η προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνει και τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε με ένα καθαρό «όχι»: «Θα καλέσω όσους θεωρούν ότι αυτά που λέμε στο πρόγραμμά μας είναι θετικά για την πατρίδα. Το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα του προοδευτικού ρεαλισμού και μιλά συγκεκριμένα. Πρόσωπα τα οποία έπαιζαν με τη δραχμή, δεν νομίζω ότι μπορούν να γίνουν κομμάτι ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για τη χώρα». Όσον αφορά στο ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να λάβει ένα αδύναμο μονοψήφιο ποσοστό (μακριά από τις αισιόδοξες προβλέψεις του) ο κ. Ανδρουλάκης προσπάθησε να διευκρινίσει εκ νέου ότι: «Αν δεν έχουμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό, ο ελληνικός λαός δεν θα μας έχει δώσει την εντολή την οποία ζητώ για να πάμε σε αυτό το στάδιο (σ.σ της διερεύνησης συνεργασιών). Ο λαός αποφασίζει. Δεν μπορεί να σου λέει ο λαός ότι δεν σε θέλει στην κυβέρνηση και εσύ να προσπαθείς να μπεις με το στανιό. Όπως επίσης, όταν ο λαός ρίχνει πολύ σε ποσοστά το σημερινό κόμμα εξουσίας ή το προηγούμενο, δεν μπορεί να μην παίρνουν το μήνυμα τα πρόσωπα, που διοίκησαν τη χώρα».

    Στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι απέρριψε δυο προσκλήσεις για να συναντηθούν απάντησε ως εξής: «Αυτό δείχνει ότι, δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε μεγάλο αδιέξοδο. Όταν σε αυτό το επίπεδο μιλάς με αυτά τα ανώριμα επιχειρήματα, δείχνεις την προσωπική σου αγωνία. Τον καταλαβαίνω τον κ. Μητσοτάκη. Αγωνιά. Αγωνιά γιατί γνωρίζει ότι πια οι πιθανότητες να μην είναι Πρωθυπουργός είναι πολλές. Και αυτό θα είναι πολύ θετικό για τη χώρα βλέποντας τα πεπραγμένα του κ. Μητσοτάκη.Όπως, πιστεύω, θα είναι πολύ θετικό για τη χώρα να μην επιστρέψει ο κ. Τσίπρας και να υπάρχει μία κυβέρνηση που θα δίνει πραγματική προοπτική στον ελληνικό λαό. Στην πολιτική χρειάζεται γενναιότητα, σεβασμός στους θεσμούς, τη δικαιοσύνη και τον ελληνικό λαό». Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι η πρώτη φορά που συνομίλησαν ήταν σε διάδρομο της Βουλής παρουσία δημοσιογράφων «οπότε και ο κ. Μητσοτάκης του απηύθυνε ένα αόριστο “να τα πούμε”, που ποτέ δεν συνοδεύτηκε από επίσημη θεσμική πρόσκληση». Ακολούθως, οι δυο τους ξαναβρέθηκαν, όπως λένε και οι στενοί του συνεργάτες,- στη δεξίωση για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ιούλιο – δυο μέρες πριν την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον Άρειο Πάγο για την απόπειρα παγίδευσης με το predator .

    «Στο περιθώριο της παρουσίας μας εκεί, έρχεται ο Πρωθυπουργός και μου λέει: “Γιατί δεν στηρίζετε την αλλαγή στην ανεξάρτητη αρχή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα; Αφού χρειάζονται 3/5, πρέπει να βοηθήσετε και εσείς να υπάρξει αυτή η αλλαγή”. Του απάντησα: “Βιάζεστε πάρα πολύ. Αν βιάζεστε τόσο, συνεννοηθείτε με τον κ. Βελόπουλο ή τον κ. Τσίπρα”. Το είπα αυτό γιατί γνώριζα πολύ καλά το σκάνδαλο του Predator και μου έκανε μεγάλη εντύπωση γιατί ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να αλλάξει τον κ. Μενουδάκο λέγοντας συγχρόνως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα συγχωνεύσει και τις αρχές. Θέλω να πω στον ελληνικό λαό σχετικά με τη χθεσινή προσέγγιση του Πρωθυπουργού ότι ήθελε να συναντηθούμε: Υπάρχουν θεσμικοί τρόποι. Και το κόμμα μας, τόσο με τη δική μου ηγεσία όσο και παλαιότερα, είναι κόμμα ευθύνης».

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έκανε εκτενή αναφορά στο πολύνεκρο δυστύχημα, στις ευθύνες και στο τι πρέπει να γίνει εφεξής: «Εννιά χρόνια μετά τη σύμβαση 717, η χώρα δεν έχει τηλεδιοίκηση. Ευθύνη των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα ήταν να παραδώσουν το έργο και όχι να τσακώνονται ποιος έκανε τι και γιατί, για να μην παραδοθεί. Πώς βρέθηκε ένας άνθρωπος που δεν πληρούσε το ηλικιακό όριο σε αυτή τη θέση; Δεν είναι ένα κομματικό ρουσφέτι; Υπήρχαν καμπανάκια από εγχώριους και ευρωπαϊκούς παράγοντες, αλλά ο κ. Μητσοτάκης τώρα λέει: “Δεν ήξερα”». Η συγγνώμη του πρωθυπουργού έγινε επικοινωνιακούς όρους». Η πρότασή του – όπως πρόσθεσε- παραπέμπει σε μεταβατική επαναφορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε δημόσιο έλεγχο, εξεύρεση σε σύντομο χρονικό διάστημα στρατηγικού επενδυτή και ανασύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων με βάση διεθνή πρότυπα.

    Για την αντίδραση της νέας γενιάς, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως: «Τα νέα παιδιά που έμειναν εδώ και φωνάζουν “ως εδώ” και νιώθουν κομμάτι αυτής της τραγωδίας, μιας χώρας που δίνει λίγες ευκαιρίες στους νεότερους, που δεν βλέπουν προοπτική, που δεν συναντούν αξιοκρατία και διαφάνεια, τι ζητούν από εμάς; Έχω χρέος προσωπικά, ως νέος άνθρωπος, αυτό να το πολεμήσω. Να καταφέρω να έρθει στον τόπο μας μια άλλη εποχή πραγματικής αξιοκρατίας. Η στελέχωση των οργανισμών να γίνεται με διεθνείς διαγωνισμούς ώστε να προσελκύονται δυνατά βιογραφικά Ελλήνων από όλο τον κόσμο και με θητεία αποσυνδεδεμένη από τον εκλογικό κύκλο. Δεν μπορεί συνεχώς στο δημόσιο να συναντούμε είτε κολλητούς του κ. Μητσοτάκη είτε κολλητούς του κ. Τσίπρα είτε κομματικά ρουσφέτια».

    «Δεν μπορεί να μπαίνει ένας υπουργός στο υπουργείο με μια στρατιά μετακλητών αλλά αντίθετα πρέπει να συνοδεύεται από ελάχιστους συνεργάτες, χωρίς να αμφισβητείται η εσωτερική αξιοκρατία της δημόσιας διοίκησης στα υπηρεσιακά συμβούλια. Δεν μπορούν τα κόμματα να έχουν ένα μακρύ χέρι στα υπηρεσιακά συμβούλια. Πρέπει να σεβαστούμε τον δημόσιο υπάλληλο. Πρέπει να δώσουμε μπόνους παραγωγικότητας. Αξιολόγηση και αξιοκρατία» σημείωσε, συμπληρώνοντας: «Όχι ένα κράτος λάφυρο του κ. Τσίπρα, του κ. Μητσοτάκη και της παρέας τους. Κράτος εγγυητής του δημοσίου συμφέροντος είναι εκείνο που διασφαλίζει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Και θεωρώ ότι αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές. Έχετε δει σε επιτελικό κράτος της Ευρώπης, ο άνθρωπος που το κινεί να είναι ο ανιψιός του Πρωθυπουργού;» διερωτήθηκε και συνέχισε στον ίδιο επιθετικό τόνο:

    «Επιτελικό κράτος, που είναι μια παρέα φίλων, γνωστών και συγγενών που παίρνουν το κράτος ως λάφυρο. Στήνουν το σκάνδαλο των υποκλοπών. Προσπαθούν να κρύψουν ευθύνες. Μοιράζουν το Ταμείο Ανάκαμψης σε ολιγάρχες για να έχουν καλή μιντιακή αντιμετώπιση» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης αναφερόμενος στο μοντέλο διακυβέρνησης που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας». 

    Πυρά εξαπέλυσε και εναντίον της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας να επισημαίνει ότι:

    «Στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, όποιος από τις ανεξάρτητες αρχές έλεγε κάτι άλλο, τον στοχοποιούσε ο κ. Παππάς, ο κ. Πολάκης. Στο θέμα των υποκλοπών, δύο έντιμοι δικαστές με τεράστια εμπειρία, ο κ. Ράμμος και ο κ. Μενουδάκος έβγαλαν στην επιφάνεια πάρα πολλά ζητήματα, που δείχνουν τι παρακράτος είχε στηθεί επί Νέας Δημοκρατίας. Δέχτηκαν προσωπική επίθεση από τον κ. Γεωργιάδη και άλλους υπουργούς. Δεν μπορούν αυτά τα κόμματα. Δεν πιστεύουν πραγματικά στη διάκριση των εξουσιών. Δεν έχουν ένα υψηλού επιπέδου θεσμικό σεβασμό, ώστε να εγγυηθούν αυτή τη μετάβαση. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξουσία, η εργαλειοποίηση των ανεξάρτητων αρχών, των θεσμών, της δικαιοσύνης για να κρατήσουν σφιχτά τις καρέκλες της εξουσίας. Το βαθύ κράτος είναι ένα σύστημα εξουσίας το οποίο παράγει διαφθορά, αναξιοκρατία, αδιαφάνεια, είναι ένα πελατειακό κράτος. Θεωρώ ειρωνεία προς τον ελληνικό λαό να λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι μπορεί να το αντιμετωπίσει. Ο κ. Μητσοτάκης είναι το βαθύ κράτος στην Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει καθημερινά στον καθρέφτη του το βαθύ κράτος της Ελλάδας. Ποιος είναι το βαθύ κράτος; Ό,τι αρνητικό έχει συμβεί στο παρελθόν και οδήγησε την Ελλάδα στη χρεοκοπία, το έχει επαναλάβει και ο ίδιος. Δεν πήρε μια πρωτοβουλία για να αντιμετωπίσει το βαθύ κράτος. Το επέκτεινε και το εργαλειοποίησε όπως και ο κ. Τσίπρας».

    «Βλέπει» τέλος σενάρια «αποστασίας» βουλευτών; «Αν ο κ. Μητσοτάκης πέρα από τη μίμηση στις πρακτικές του πατέρα του – με τις γνωστές υποκλοπές της εποχής – τον μιμηθεί και σε άλλα , που η μεταπολίτευση οδήγησε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, να είναι σίγουρος ότι θα αποτύχει παταγωδώς. Παταγωδώς. Διότι η Ελλάδα είναι στο 2023 και όχι στο 1965».

    Δείτε όλη τη συνέντευξη Ανδρουλάκη:

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αστυνομικού Διευθυντή κ. Νικόλαου Έξαρχου στους μαθητές του 1ου Δημοτικού Καστοριάς

    Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης εργαστηρίων δεξιοτήτων «Μαθαίνω τα Επαγγέλματα» και ειδικότερα...

    Συνέντευξη Χαράλαμπου Καραταγλίδη στο FLASH TV

    Συνέντευξη στο FLASH TV και την Κατερίνα Μαρκοπούλου παραχώρησε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Καστοριάς...

    Ο Γιώργος Αμανατίδης στα Παραπολιτικά: Το όραμα του νέου περιφερειάρχη για τη Δυτ. Μακεδονία – “Θέσεις εργασίας και ανάπτυξη”

    Για τις προτεραιότητές του ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μιλά...

    Δημοσκόπηση GPO: Ξανά τρίτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – Κυρίαρχη η ΝΔ με 36%

    Δημοσκόπηση GPO: Ξανά τρίτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – Κυρίαρχη η ΝΔ με 36% Νέα δημοσκόπηση εμφανίζει τρίτο κόμμα...

    Διαβάστε ακόμη

    Μαρία Νάτσιου: Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής για το 15ο Συνέδριο της ΝΔ

    Μαρία Νάτσιου: Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος & Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο...

    Μαρία Νάτσιου στο «Μανιφέστο»: Χρειαζόμαστε πολίτες ενεργούς με ενσυναίσθηση και υπευθυνότητα

    Συνέντευξη στην εφημερίδα τοΜανιφέστο και τον δημοσιογράφο Θεοδοση Παπανδρέου έδωσε η Μαρία Νάτσιου. Διαβάστε τη...

    Το ΕΛΚ με ψήφισμά του καλεί την ΕΕ να εφαρμόσει άμεσα τις προτάσεις της Ελλάδος για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα

    Να αναλάβει άμεσες και μεσοπρόθεσμες δράσεις για τη στήριξη των αγροτών και της αγροτικής...

    Αυγενάκης: Στις Βρυξέλλες η φωνή των Ελλήνων αγροτών ήταν η φωνή της Ελλάδας – Πριν από τις ευρωεκλογές οι αλλαγές στην ΚΑΠ

    Η φωνή των αγροτών μας ήταν και φωνή της Ελλάδας και στο Συμβούλιο Υπουργών...