25 C
Kastoria

  Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Ανάγκη χορήγησης επιδόματος θέρμανσης σε φοιτητές»

  spot_img

  Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, σχετικά με την ανάγκη χορήγησης επιδόματος θέρμανσης σε φοιτητές που σπουδάζουν σε περιοχές ορεινές και μειονεκτικές της χώρας μας, όπως η Καστοριά, με μεγάλες ανάγκες για θέρμανση. 

  Στο κόστος διαβίωσης των φοιτητών που έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια, έρχεται να προστεθεί και το δυσθεώρητο κόστος για θέρμανση. Ειδικά σε περιοχές όπως η Καστοριά, που ο χειμώνας διαρκεί 9 μήνες το χρόνο και πολλές φορές οι θερμοκρασίες παραμένουν κάτω του μηδενός για πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι φανερό ότι η θέρμανση αποτελεί βασικό και αναγκαίο έξοδο για ένα φοιτητικό σπίτι.

  Η κυβέρνηση και το Υπουργείο πρέπει να μεριμνήσουν για το θέμα και να στηρίξουν έμπρακτα τους φοιτητές που φοιτούν σε περιοχές ορεινές με βαρείς και μεγάλης διάρκειας χειμώνες και που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στο τεράστιο κόστος θέρμανσης.

  Ολυμπία Τελιγιορίδου

  Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

  Αθήνα, 15 Φεβρουάριου 2023

  ΕΡΩΤΗΣΗ

  Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

   Θέμα: «Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε φοιτητές»

   Το κόστος διαβίωσης των φοιτητών τα τελευταία χρόνια έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Οι αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων, των λογαριασμών ρεύματος, της θέρμανσης αλλά και των συνολικών εξόδων συντήρησης ενός σπιτιού, επιβαρύνουν σημαντικά τις οικογένειες των φοιτητών.

  Ιδιαίτερα σε ορεινές περιοχές της χώρας μας, όπως η Καστοριά, που οι χαμηλές θερμοκρασίες σημειώνονται για 9 μήνες το χρόνο, και που κατά τους χειμερινούς μήνες ο υδράργυρος παραμένει  κάτω του μηδενός καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας και για πολλές μέρες, οι ανάγκες για θέρμανση είναι εξαιρετικά αυξημένες. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι το κόστος θέρμανσης αποτελεί βασικό  και εξαιρετικά υψηλό έξοδο και η στήριξη στους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τις οικογένειές τους, είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη.

  Σύμφωνα όμως με το ΦΕΚ B’ 5646/03.11.2022, παρ. 3 άρθρο 1, προβλέπεται ότι «εξαιρούνται από τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου», όπως οι φοιτητές.

  Ωστόσο, η επιτακτική ανάγκη για χρήση οποιασδήποτε μορφής θέρμανσης σε περιοχές που αποδεδειγμένα πλήττονται από βαρείς χειμώνες, δημιουργούν την ανάγκη για άρση και αποκατάσταση της αδικίας που υφίστανται οι φοιτητές των περιοχών αυτών που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν οικονομικά στις ανάγκες θέρμανσης.

  Ειδικά, δε, για την ΠΕ Καστοριάς όπου δεν υπάρχουν φοιτητικές εστίες για τη στέγαση των οικονομικά αδύναμων φοιτητών και ο χειμώνας είναι βαρύς και με μεγάλη διάρκεια, η στήριξη αυτών από την πολιτεία είναι ακόμη πιο έντονη.

  Επειδή, το κόστος διαβίωσης των φοιτητών είναι δυσθεώρητο,

  Επειδή, ειδικά σε περιοχές όπως η Καστοριά, ο χειμώνας διαρκεί 9 μήνες το χρόνο και οι ανάγκες για θέρμανση είναι εξαιρετικά αυξημένες,

  Επειδή, οι φοιτητές εξαιρούνται από τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης γιατί θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη και η κατοικία που μισθώνουν δε χρησιμοποιείται ως κύρια, ενώ επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό,

  Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 

  Προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να χορηγήσει επίδομα θέρμανσης στους φοιτητές που σπουδάζουν σε περιοχές ορεινές και μειονεκτικές και δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στο δυσθεώρητο κόστος θέρμανσης;

  Η Ερωτώσα Βουλευτής 

  Τελιγιορίδου Ολυμπία

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Ολυμπία Τελιγιορίδου: Είμαστε ευχαριστημένοι ή διεκδικούμε το καλύτερο;

  Όταν η Καστοριά έγινε μονοεδρική οι πολιτικοί μου αντίπαλοι έσπευσαν να δηλώσουν ότι θα...

  Συνέντευξη Ολυμπίας Τελιγιορίδου στο Δίκτυο1 και τη Χρύσα Κοσμίδου

  Συνέντευξη Ολυμπίας Τελιγιορίδου στο Δίκτυο1 και τη δημοσιογράφο κ. Χρύσα Κοσμίδου για τις εκλογές. https://youtu.be/F8QOW9RwxlE

  Ολυμπία Τελιγιορίδου: Ξεκινάμε την προεκλογική εκστρατεία στην Καστοριά

  Ξεκινάμε την προεκλογική εκστρατεία στην Καστοριά με τη συνεδρίαση της διευρυμένης ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αγωνιζόμαστε με...

  Διαβάστε ακόμη

  Επίσκεψη τμημάτων τοῦ 10ου Δημοτικοῦ Σχολείου στό Ἐπισκοπεῖο

  Τήν Τρίτη 6 Ἰουνίου 2023, δύο τμήματα τῆς Δ´ τάξης τοῦ 10ου Πειραματικοῦ Δημοτικοῦ Σχολείου...

  Συντάντηση Χαρίλαου Ράπη με την Ντόρα Μπακογιάννη στη Θεσσαλονίκη

  Στη Θεσσαλονίκη με την Ντόρα Μπακογιάννη στο δρόμο για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Για μια...

  Συνάντηση Γρηγοριάδη – Στεφανή

  Στα πλαίσια της επίσκεψής του στην Καστοριά, είχα την χαρά να ξαναδώ τον επιστήθιο...

  Ξεκινά το μεγάλο έργο της ύδρευσης της Καστοριάς

  Μετά από πολλές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, σκοπέλους και εμπόδια που έπρεπε να ξεπεραστούν, ξεκινά το...