26.1 C
Kastoria

  Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Ανάγκη χορήγησης επιδόματος θέρμανσης σε φοιτητές»

  spot_img
  spot_img

  Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, σχετικά με την ανάγκη χορήγησης επιδόματος θέρμανσης σε φοιτητές που σπουδάζουν σε περιοχές ορεινές και μειονεκτικές της χώρας μας, όπως η Καστοριά, με μεγάλες ανάγκες για θέρμανση. 

  Στο κόστος διαβίωσης των φοιτητών που έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια, έρχεται να προστεθεί και το δυσθεώρητο κόστος για θέρμανση. Ειδικά σε περιοχές όπως η Καστοριά, που ο χειμώνας διαρκεί 9 μήνες το χρόνο και πολλές φορές οι θερμοκρασίες παραμένουν κάτω του μηδενός για πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι φανερό ότι η θέρμανση αποτελεί βασικό και αναγκαίο έξοδο για ένα φοιτητικό σπίτι.

  Η κυβέρνηση και το Υπουργείο πρέπει να μεριμνήσουν για το θέμα και να στηρίξουν έμπρακτα τους φοιτητές που φοιτούν σε περιοχές ορεινές με βαρείς και μεγάλης διάρκειας χειμώνες και που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στο τεράστιο κόστος θέρμανσης.

  Ολυμπία Τελιγιορίδου

  Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

  %CE%A3%CE%A5%CE%A1%CE%99%CE%96%CE%91 %CE%9D%CE%95%CE%9F LOGO

  Αθήνα, 15 Φεβρουάριου 2023

  ΕΡΩΤΗΣΗ

  Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

   Θέμα: «Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε φοιτητές»

   Το κόστος διαβίωσης των φοιτητών τα τελευταία χρόνια έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Οι αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων, των λογαριασμών ρεύματος, της θέρμανσης αλλά και των συνολικών εξόδων συντήρησης ενός σπιτιού, επιβαρύνουν σημαντικά τις οικογένειες των φοιτητών.

  Ιδιαίτερα σε ορεινές περιοχές της χώρας μας, όπως η Καστοριά, που οι χαμηλές θερμοκρασίες σημειώνονται για 9 μήνες το χρόνο, και που κατά τους χειμερινούς μήνες ο υδράργυρος παραμένει  κάτω του μηδενός καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας και για πολλές μέρες, οι ανάγκες για θέρμανση είναι εξαιρετικά αυξημένες. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι το κόστος θέρμανσης αποτελεί βασικό  και εξαιρετικά υψηλό έξοδο και η στήριξη στους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τις οικογένειές τους, είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη.

  Σύμφωνα όμως με το ΦΕΚ B’ 5646/03.11.2022, παρ. 3 άρθρο 1, προβλέπεται ότι «εξαιρούνται από τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου», όπως οι φοιτητές.

  Ωστόσο, η επιτακτική ανάγκη για χρήση οποιασδήποτε μορφής θέρμανσης σε περιοχές που αποδεδειγμένα πλήττονται από βαρείς χειμώνες, δημιουργούν την ανάγκη για άρση και αποκατάσταση της αδικίας που υφίστανται οι φοιτητές των περιοχών αυτών που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν οικονομικά στις ανάγκες θέρμανσης.

  Ειδικά, δε, για την ΠΕ Καστοριάς όπου δεν υπάρχουν φοιτητικές εστίες για τη στέγαση των οικονομικά αδύναμων φοιτητών και ο χειμώνας είναι βαρύς και με μεγάλη διάρκεια, η στήριξη αυτών από την πολιτεία είναι ακόμη πιο έντονη.

  Επειδή, το κόστος διαβίωσης των φοιτητών είναι δυσθεώρητο,

  Επειδή, ειδικά σε περιοχές όπως η Καστοριά, ο χειμώνας διαρκεί 9 μήνες το χρόνο και οι ανάγκες για θέρμανση είναι εξαιρετικά αυξημένες,

  Επειδή, οι φοιτητές εξαιρούνται από τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης γιατί θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη και η κατοικία που μισθώνουν δε χρησιμοποιείται ως κύρια, ενώ επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό,

  Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 

  Προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να χορηγήσει επίδομα θέρμανσης στους φοιτητές που σπουδάζουν σε περιοχές ορεινές και μειονεκτικές και δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στο δυσθεώρητο κόστος θέρμανσης;

  Η Ερωτώσα Βουλευτής 

  Τελιγιορίδου Ολυμπία

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Ολυμπία Τελιγιορίδου: “Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη η εμπιστοσύνη σας”

  Ευχαριστώ από καρδιάς όλους και όλες που συμμετείχαν στην καινοτόμα εκλογική διαδικασία για την...

  ΣΥΡΙΖΑ: Οι πρώτοι υποψήφιοι για τις Ευρωεκλογές – Ποιοι είναι από Δυτική Μακεδονία

  Τους πρώτους υποψηφίους για τις προκριματικές εκλογές της 14ης Απριλίου, παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο...

  ΟΠΕΚΑ: Πληρώνονται αύριο επιδόματα συνολικού ύψους 185.881.154 ευρώ

  Επιδόματα συνολικού ύψους 185.881.154 ευρώ σε 680.417 δικαιούχου για τον μήνα Φεβρουάριο, θα καταβληθούν αύριο Πέμπτη 29...

  Στο τραπέζι έκτακτο Δώρο Πάσχα για τους ευάλωτους: Οι δυο προϋποθέσεις για να κλειδώσει το επίδομα

  Τυχόν υπέρβαση των στόχων για την περυσινή χρονιά και ειδικότερα του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα του...

  Διαβάστε ακόμη

  Ηλεκτρονικά ραντεβού στο Νοσοκομείο Καστοριάς

  Η Διοίκηση του Γ. Νοσοκομείου Καστοριάς, σας ενημερώνει ότι από σήμερα 15/4/2024 λειτουργεί η...

  Εθελοντική αιμοδοσία την Πέμπτη 18 Απριλίου

  Ο Σύλλογος Αιμοδοσίας, Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Ν. Καστοριάς "Η Μελωδία της Καρδιάς" σε συνεργασία...

  Η Δ’ Εβδομάδα των Νηστειών με εκκλησιασμούς και επισκέψεις σχολείων στην Ι.Μ. Καστορίας

  Ἐκκλησιασμοὶ Σχολείων  Τὸν καθιερωμένο ἐκκλησιασμὸ πραγματοποιοῦν οἱ σχολικὲς μονάδες της Καστοριᾶς, μέσα στήν Μ. Τεσσαρακοστή.  Ὁ...

  Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς

  Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς, αντιπροσώπων για το 21ο...