21.4 C
Kastoria

  Ολυμπία Τελιγιορίδου: “Απαράδεκτο το προγραμματισμένο κλείσιμο της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΟΠΥΥ Καστοριάς από την κυβέρνηση της ΝΔ”

  spot_img

  Ερώτηση κατέθεσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου, προς τον Υπουργό Υγείας, για το προγραμματισμένο κλείσιμο της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΟΠΥΥ στην Καστοριά, καθώς όπως αναφέρεται σε σχετική εισήγηση του Οργανισμού, ανάμεσα στις δομές που μειώνει η κυβέρνηση πανελλαδικά, περιλαμβάνεται και αυτή της Περιφερειακής Δ/νσης Καστοριάς. 

  Το γεγονός αυτό φανερώνει για ακόμα μια φορά την ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της δημόσιας υγείας για την ΠΕ Καστοριάς και μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ακόμη πιο επιβαρυντική για την υγειονομική ασφάλεια των πολιτών της περιοχής μας, ενώ παράλληλα προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους εργαζόμενους της δομής για το εργασιακό τους μέλλον.

  Το Υπουργείο Υγείας και συνολικά η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση που επικρατεί στην Καστοριά και να σταματήσουν τη συνεχή υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, εις βάρος των ασφαλισμένων. Οι πολίτες της περιοχής μας δικαιούνται να λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου. Σε τέτοιες ενέργειες η κυβέρνηση της ΝΔ θα μας βρει απέναντί της.  


  Επικίνδυνο για την υγειονομική ασφάλεια των πολιτών της Καστοριάς το προγραμματισμένο κλείσιμο της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΟΠΥΥ

  Σύμφωνα με το από 22/7/2022 Δελτίο Τύπου της Διοικήτριας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), κας Θεανώς Καρποδίνη, για την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του πρώτου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος του Οργανισμού, αναφέρεται ως στρατηγική τομή  η μείωση των διοικητικών δομών του Οργανισμού.

  Συγκεκριμένα προτείνεται η μείωση 13 διευθύνσεων, 111 τμημάτων και 5 γραφείων, ιδίως περιφερειακών γιατί, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου: «κρίθηκε αναγκαίο να μη συμπεριληφθούν στη νέα διοικητική δομή λαμβάνοντας υπόψη τεκμηριωμένα και αντικειμενικά δεδομένα και επιχειρησιακούς δείκτες. Ο περιορισμός τους, θα βοηθήσει στην καλύτερη αξιοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού το οποίο εργάζεται σε διάσπαρτα τμήματα, και το οποίο είναι ήδη σημαντικά μειωμένο». 

  Σύμφωνα μάλιστα με την εισήγηση με αριθμό πρωτ. Α.Π. ΔΒ1Δ/143/οικ./ 19-07-2022, στις δομές που μειώνονται περιλαμβάνεται και η  Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ Καστοριάς, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια τόσο στους ασφαλισμένους, όσο και στους εργαζόμενους. 

  Σε μια ακριτική περιοχή, όπως αυτή της Καστοριάς που πλήγηκε από την πρώτη στιγμή της πανδημίας περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της χώρας, μία τέτοια εξέλιξη θα είναι ακόμη πιο επιβαρυντική για την υγειονομική ασφάλεια των πολιτών.

  Η κατάργηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει την ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας για την ΠΕ Καστοριάς.  Πιο συγκεκριμένα, από την αρχή της διακυβέρνησής της, η ΝΔ έδειξε την πρόθεσή της για υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, αγνοώντας επιδεικτικά τις τεράστιες υγειονομικές ανάγκες της περιοχής, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την συνεχή αποδυνάμωση και υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς και το κλείσιμο της 24ωρης λειτουργίας του ΚΕΦΙΑΠ Άργους Ορεστικού. 

  Δυστυχώς,  η κυβέρνηση συνεχίζει  αυτή την καταστροφική πολιτική, σχεδιάζοντας ένα ακόμα πλήγμα στη δημόσια υγεία της περιοχής, με το νέο σχεδιασμό για τον ΕΟΠΠΥ. 

  Επειδή η κατάργηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ Καστοριάς και η μετατροπή της σε τμήμα θα δημιουργήσει επιπλέον ζητήματα στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης,

  Επειδή οι δημόσια παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην Καστοριά συνεχώς υποβαθμίζονται, αντί να ενισχύονται, γεγονός που οδηγεί τους πολίτες σε ανασφάλεια,

  Επειδή οι πολίτες της Καστοριάς δικαιούνται να λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου,

  Επειδή υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους εργαζόμενους της δομής για το εργασιακό τους μέλλον,

  Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 

  1. Προτίθεται να εμποδίσει το κλείσιμο της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ της Καστοριάς, καθώς περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό για μείωση 13 Περιφερειακών Διευθύνσεων; 

  2. Πώς προτίθεται να καλύψει με υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών τις εξειδικευμένες υγειονομικές ανάγκες των πολιτών;  

  3. Πώς σκοπεύει να προχωρήσει στον καταμερισμό εργασίας του εξειδικευμένου προσωπικού σε περίπτωση κατάργησης της Περιφερειακής Διεύθυνσης;

  Η Ερωτώσα Βουλευτής

  Τελιγιορίδου Ολυμπία

  Παρόμοια αρθρα

  ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς: LNG η καταστροφική επιλογή της ΝΔ για την Καστοριά

  Μετά τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την τροφοδοσία της περιοχής της Δυτικής Μακεδονία και...

  Ολ. Τελιγιορίδου: Απούσα η ΝΔ από τη σύσκεψη με τον Σύλλογο Εστίασης

  Δήλωση Ολυμπίας Τελιγιορίδου: Σύσκεψη στο Δημαρχείο Καστοριάς με τον Σύλλογο Εστίασης για την "τραγική κατάσταση...

  Ολυμπία Τελιγιορίδου: Χορτάσαμε από τα «θα»

  Για άλλη μια φορά άγνοια, ασάφεια και αναποτελεσματικότητα από την κυβέρνηση για προβλήματα που...

  Διαβάστε ακόμη

  Παρουσίαση του βιβλίου “Η θεία Αλεξάνδρα & άλλα αφηγήματα” του Γιάννη Ηλιάδη

  Παρουσίαση του βιβλίου “Η θεία Αλεξάνδρα & άλλα αφηγήματα” του Γιάννη Ηλιάδη. Συμμετέχει το Σπασμένο...

  Το φθινόπωρο είναι λιγάκι ύπουλο

  "Το φθινόπωρο είναι λιγάκι ύπουλο.Προσποιείται το καλοκαίρι, αλλά στο βάθος είναι πάντα χειμώνας"Γρηγόρης Ξενόπουλος Ένα...

  Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία η εικαστική έκθεση του Πάνου Ζήζου (βίντεο | φωτογραφίες)

  Συνεχίζεται η πρώτη ατομική εικαστική έκθεση του Πάνου Ζήζου με τίτλο "Κυκλική Σταθερότητα", η...