4.9 C
Kastoria

  Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Παρά την εκρηκτική αύξηση της τιμής των καυσίμων ο ΕΟΠΥΥ δεν αυξάνει το ποσό της χιλιομετρικής αποζημίωσης για τους καρκινοπαθείς»

  spot_img

  Ερώτηση κατέθεσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου, με τη συνυπογραφή 40 ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας σχετικά με την ανάγκη αύξησης της αποζημίωσης για τη μετακίνηση καρκινοπαθών και ασθενών που διανύουν αναγκαστικά μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις από τον τόπο κατοικίας τους προς μονάδες υγείας.

  Πιο συγκεκριμένα, ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οι καρκινοπαθείς, των οποίων ο τόπος κατοικίας απέχει από τις υγειονομικές δομές στις οποίες απαιτείται να μεταβούν προκειμένου να ακολουθήσουν την θεραπευτική αγωγή τους (ακτινοβολίες, χημειοθεραπείες κλπ), βρίσκονται αντιμέτωποι με το δυσθεώρητο κόστος της μετακίνησης, καθώς η τιμή των καυσίμων έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

  Ωστόσο, η προβλεπόμενη αποζημίωση των 0,15 λεπτά/ χλμ, που ψηφίστηκε το 2018, δε φτάνει να καλύψει την πραγματική επιβάρυνση των ασφαλισμένων με βάση τις σημερινές αυξημένες τιμές των καυσίμων.

  Επομένως, όπως είναι φανερό, είναι απαραίτητη η αναπροσαρμογή της αποζημίωσης αυτής που λαμβάνουν οι ασθενείς που μετακινούνται για να υποβληθούν σε θεραπείες, καθώς το μέχρι τώρα ύψος της δεν ανταποκρίνεται στο υπέρογκο κόστος της μετακίνησης των ασθενών.

  Γραφείο Τύπου

  Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

  %CE%A3%CE%A5%CE%A1%CE%99%CE%96%CE%91 %CE%9D%CE%95%CE%9F LOGO

  Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2023

  ΕΡΩΤΗΣΗ

  Προς τους κ.κ. Υπουργούς

  Οικονομικών

  Υγείας

  Θέμα: «Ανάγκη αύξησης της αποζημίωσης για τη μετακίνηση καρκινοπαθών και ασθενών που διανύουν αναγκαστικά μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις από τον τόπο κατοικίας τους προς μονάδες υγείας»

  Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 56 του ΦΕΚ B 4898/2018 για την «Αποζημίωση μετακίνησης ασθενών», ορίζεται ότι οι δικαιούχοι  του ΕΟΠΥΥ «που χρειάστηκε να μετακινηθούν εκτός του τόπου κατοικίας τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν πρόβλημα υγείας που δεν αντιμετωπίζεται σε υγειονομική δομή κοντά στον τόπο κατοικίας τους, αποζημιώνονται για την μετακίνηση με το αντίτιμο των εισιτηρίων μετάβασης και επιστροφής δημοσίων συγκοινωνιών (Λεωφορείο, Πλοίο, Τρένο)».

  Επίσης, «σε περίπτωση που η μετακίνηση έγινε με αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης ή ταξί, η αποζημίωση καταβάλλεται με βάση την χιλιομετρική απόσταση που διανύθηκε, όπως αυτή προκύπτει από το ειδικό σύστημα προσδιορισμού των χιλιομετρικών αποστάσεων και με αντίτιμο βενζίνης, 0,15 λεπτά/ χλμ».

  Επιπλέον, στο ίδιο άρθρο, προβλέπεται η μηνιαία αποζημίωση για τους νεφροπαθείς, τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας και τη χιλιομετρική απόσταση των ασφαλισμένων από τον τόπο κατοικίας τους προς την υγειονομική δομή όπου αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της υγείας τους.

  Συγκεκριμένα, ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οι καρκινοπαθείς, των οποίων ο τόπος κατοικίας απέχει από τις υγειονομικές δομές στις οποίες απαιτείται να μεταβούν προκειμένου να ακολουθήσουν την θεραπευτική αγωγή τους (ακτινοβολίες, χημειοθεραπείες κλπ), βρίσκονται αντιμέτωποι με το δυσθεώρητο κόστος της μετακίνησης, καθώς η τιμή των καυσίμων έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

  Είναι φανερό ότι η προβλεπόμενη αποζημίωση των 0,15 λεπτά/ χλμ, που ψηφίστηκε το 2018, δε φτάνει να καλύψει την πραγματική επιβάρυνση των ασφαλισμένων με βάση τις σημερινές αυξημένες τιμές των καυσίμων. Για παράδειγμα, η τιμή της αμόλυβδης 100 οκτ. τον Φεβρουάριο του 2018 ήταν κατά μ.ο. 1,7€, ενώ τον Δεκέμβριο του 2022 ήταν κατά μ.ο. 2,05€. Αντίστοιχα, η τιμή του diesel τον Φεβρουάριο του 2018 ήταν κατά μ.ο. 1,3€, ενώ τον Δεκέμβριο του 2022, κατά μ.ο. 1,7€.

  Επειδή, οι τιμές στα καύσιμα έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι ασθενείς επιβαρύνονται με το επιπλέον κόστος μετακίνησης,

  Επειδή, η αποζημίωση για τη μετακίνηση των καρκινοπαθών και των λοιπών ασθενών είναι χαμηλή και δεν ανταποκρίνεται στην αύξηση της τιμής των καυσίμων,

  Επειδή, είναι χρέος ενός κοινωνικού κράτους να φροντίζει να παρέχει αρωγή στους πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, διασφαλίζοντας την καλύτερη φροντίδα και όλα τα δυνατά μέσα,

  Επειδή, η υγειονομική και η ενεργειακή κρίση έχουν επιβαρύνει σημαντικά τα εισοδήματα όλων των πολιτών και ειδικά των ασφαλισμένων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και χρειάζεται να μετακινούνται συχνά για να λάβουν την θεραπεία τους,

  Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί: 

  Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να αναπροσαρμόσουν την αποζημίωση που λαμβάνουν οι ασθενείς που μετακινούνται για να υποβληθούν σε θεραπείες και η οποία δεν ανταποκρίνεται στην αύξηση της τιμής των καυσίμων;

  Οι Ερωτώντες Βουλευτές 

  Τελιγιορίδου Ολυμπία

  Αβραμάκης Ελευθέριος

  Αγαθοπούλου Ειρήνη

  Αδαμοπούλου Αγγελική 

  Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

  Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

  Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

  Βαγενά Άννα

  Βαρδάκης Σωκράτης 

  Βαρεμένος Γεώργιος 

  Γιαννούλης Χρήστος

  Γκιόλας Ιωάννης

  Δρίτσας Θεόδωρος

  Ζουράρις Κωνσταντίνος 

  Ηγουμενίδης Νικόλαος

  Θραψανιώτης Μανόλης

  Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα) 

  Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

  Λάππας Σπύρος

  Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

  Μάρκου Κωνσταντίνος 

  Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος 

  Μουζάλας Κωνσταντίνος

  Μπακαδήμα Φωτεινή 

  Μπαλάφας Ιωάννης

  Μπάρκας Κωνσταντίνος

  Μπουρνούς Ιωάννης

  Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

  Παπαηλιού Γεώργιος 

  Παπανάτσιου Αικατερίνη 

  Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

  Ραγκούσης Ιωάννης

  Σαρακιώτης Ιωάννης

  Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

  Συρμαλένιος Νικόλαος

  Τζάκρη Θεοδώρα 

  Τσίπρας Γεώργιος

  Φάμελλος Σωκράτης

  Φωτίου Θεανώ

  Χρηστίδου Ραλλία

  Ψυχογιός Γεώργιος

  spot_img


  Παρόμοια αρθρα

  Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καστοριάς τιμά την 50ή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας 

  Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καστοριάς τιμά την 50ή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της...

  Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Είναι το δεύτερο Πανεπιστημιακό τμήμα που καταργείται οριστικά επί ΝΔ και με θητεία Αντωνίου»

  Είναι η δεύτερη φορά που σε κοινοβουλευτική θητεία της κυρίας Αντωνίου καταργείται οριστικά από...

  Η Ολυμπία Τελιγιορίδου για την κατάργηση του Πανεπιστημιακού τμήματος και άλλα θέματα επικαιρότητας

  Συνέντευξή Ολυμπίας Τελιγιορίδου στο diktyo1 και τη δημοσιογράφο Χρύσα Κοσμίδου για την κατάργηση του...

  Η Ολυμπία Τελιγιορίδου για την κατάργηση του πανεπιστημιακού τμήματος στην Καστοριά

  Όταν ψήφισαν την αναστολή των Πανεπιστημιακών τμημάτων της Καστοριάς, είχα πει με Δελτία τύπου...

  Διαβάστε ακόμη

  Νέο «χτύπημα» στην πειρατική συνδρομητική τηλεόραση: Συνελήφθησαν πελάτες με το box… στο χέρι

  Νέο «χτύπημα» στην πειρατική συνδρομητική τηλεόραση: Συνελήφθησαν πελάτες με το box... στο χέρι Έφοδος σε...

  Το 7o Balkan Tattoo Convention τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη

  8, 9 & 10 Δεκεμβρίου 2023  Eκθεσιακός χώρος της ΔΕΘ Επιτέλους! Το 7o Balkan Thessaloniki Tattoo Convention είναι γεγονός! Για τρεις μέρες 8, 9...

  Ξανά στο τραπέζι οι αυξήσεις στα διόδια-Νέο ραντεβού Σταϊκούρα με τους παραχωρησιούχους

  Να κλείσουν  τον «λογαριασμό» με τις αυξήσεις στα διόδια πριν το τέλος του έτους επιδιώκουν οι εταιρείες παραχωρήσεων...

  Καιρός: Ποτάμια αέρα απειλούν με επικίνδυνη κακοκαιρία – Τσουχτερό κρύο και χιόνια το Σάββατο

  Πτώση της θερμοκρασίας και χειμωνιάτικο καιρό «βλέπουν» μετεωρολόγοι, για τις επόμενες μέρες, ενώ χιόνια θα πέσουν τη νύχτα του...