3.8 C
Kastoria

    Ολυμπία Τελιγιορίδου: Προϋπολογισμός αδικίας για την πλειοψηφία του λαού μας

    spot_img

    Ομιλία της Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

    Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Συζητάμε σήμερα τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με ένα αίσθημα χαρμολύπης. Χαράς γιατί είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός μιας κυβέρνησης που είναι κατώτερη των περιστάσεων και λύπης γιατί προδιαγράφει για άλλη μία φορά με μελανά χρώματα την ανεπαρκή και ανάλγητη κοινωνικά πολιτική της κυβέρνησης για το 2023.

    Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό αδικίας παντού. Αδικίας που βιώνει η ελληνική κοινωνία από τον Ιούλιο του 2019.

    -Αδικία για τους εργαζόμενους που πασχίζουν για το μεροκάματο σε συνθήκες εργασιακής οπισθοδρόμησης, με την κατάργηση του 8ωρου και τις απλήρωτες υπερωρίες.

    -Αδικία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά τους έξοδα και κινδυνεύουν με λουκέτα.

    -Αδικία για τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα τιμολόγια του ρεύματος της ανεξέλεγκτης αισχροκέρδειας.

    -Αδικία για τους νέους που αποκλείονται από το δικαίωμα στη μόρφωση.

    -Αδικία για όσους χάνουν τη δουλειά τους, για τους συμπολίτες μας που ανήκουν στα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, για όσους περιθωριοποιούνται από τις δημόσιες δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

    -Αδικία για τους συνταξιούχους που δεν παίρνουν την 13η σύνταξη και τα αναδρομικά.

    -Αδικία για την ελληνική περιφέρεια, όπως και η δική μου εκλογική περιφέρεια η Καστοριά, που βιώνει μία τεράστια οικονομική και κοινωνική κρίση, χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια.

    –Το 80% του μισθού πηγαίνει σε ενοίκιο και τρόφιμα.

    –7 στους 10 πολίτες μειώνουν την αγορά βασικών αγαθών και αναζητούν προσφορές, που πολλές φορές είναι μεγαλύτερες ακόμη και από το «καλάθι του εμπαιγμού».

    –Τα 2 στα 3 νοικοκυριά μειώνουν την κατανάλωση της ενέργειας.

    –Το 28% του πληθυσμού μας σε κίνδυνο φτώχειας.

    –1 στα 4 παιδιά ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης.

    –Η ανεργία μόνο τον Οκτώβριο του 2022, με βάση τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, από προσλήψεις και απολύσεις, χάθηκαν 116.000 θέσεις εργασίας. Η ανεργία των νέων δεύτερη χειρότερη στην ευρωπαϊκή ένωση 28%. Των γυναικών στο 15%.

    –Από τον Ιούνιο του 2019 τα χρέη προς την εφορία έχουν αυξηθεί 8,5 δισεκατομμύρια.

    –Τα αντίστοιχα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία έχουν αυξηθεί 10,4 δισεκατομμύρια.

    –Τα κόκκινα δάνεια έχουν αυξηθεί κατά 19 δισεκατομμύρια.

    Αδικία παντού. Γιατί την ίδια ώρα που η κοινωνία οδηγείται σε μαρασμό και οι πολίτες σε απόγνωση, έχουμε συνολική αύξηση του ιδιωτικού χρέους 38%, αλλά η αισχροκέρδεια καλπάζει. Η ασυδοσία των funds και των εισπρακτικών, με την ευλογία του πτωχευτικού νόμου της κυβέρνησης και χωρίς καμία προστασία, στρέφεται κατά της περιουσίας των αδύναμων συμπολιτών μας. Τα κόκκινα δάνεια των πολιτών, που έχει αλλάξει η οικονομική τους κατάσταση, αγοράζονται στο 1/15 της αξίας τους, όπως με τις εξωχώριες εταιρίες του κυρίου Πάτση.

    Οι απευθείας αναθέσεις πλησιάζουν τα 8 δισεκατομμύρια. Και ο προϋπολογισμός προβλέπει αυξημένα φορολογικά έσοδα κατά 6,8 δισεκατομμύρια, τα οποία προέρχονται κυρίως από έμμεσους φόρους, ΦΠΑ και ειδικού φόρου κατανάλωσης.

    Επιδοτήσεις, όμως, στην ακρίβεια από τον προϋπολογισμό. Για το ρεύμα και το φυσικό αέριο, που ανακυκλώνουν την κρίση προς όφελος των παρόχων και φτάνουν τα 8,1 δισεκατομμύρια, τα οποία προέρχονται από τους Έλληνες φορολογούμενους.

    Αδικία όμως και για τους ανθρώπους με τα ροζιασμένα χέρια. Γιατί, αν αυτή η κρίση αφορά συνολικά την ελληνική κοινωνία, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για τους αγρότες.

    Κύριοι Υπουργοί, τόσες υποκλοπές έχουν γίνει. Υπουργοί σας, στελέχη σας ήταν υπό παρακολούθηση, το μισό υπουργικό συμβούλιο. Ούτε ένας από αυτούς δεν μίλησε ποτέ με κανέναν αγρότη για να ακούσετε, έστω μέσω των υποκλοπών, τις αγωνίες του και τα προβλήματά του; Ποτέ κανένας σας δεν καταδέχτηκε να μιλήσει με έναν άνθρωπο της υπαίθρου; Είναι προφανές πως όχι. Άλλοι είναι οι συνομιλητές σας.

    Απέναντι σε αυτή την πολλαπλή κρίση που βιώνει η αγροτική παραγωγή, με την πανδημία, την κλιματική αλλαγή και την έκρηξη της ακρίβειας, αρνείστε να κατανοήσετε την πραγματικότητα.

    Προτείνει, λέει, χθες ο Υπουργός να πάμε σε ένα μοντέλο από την οικογενειακή γεωργική επιχείρηση στην αγροτική επιχείρηση. Γενικά και αόριστα. Και υποκρύπτει αυτή η πρόταση, τη διάθεση σας και την στρατηγική σας επιλογή, να μην στηριχθούν οι μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις, αλλά να πάμε στη βιομηχανοποίηση της γεωργικής παραγωγής, με ό, τι αυτό συνεπάγεται, τόσο για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, όσο και για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων ασφαλείας και ταυτότητας.

    Η κυβέρνησή σας όχι μόνο δεν προτείνει την αντιστροφή αυτής της κατάστασης με συγκεκριμένα μέτρα, αλλά δεν ήταν ικανή να κάνει ούτε κανονικές πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που μέσα σε 3 χρόνια έχει αλλάξει 4 Προέδρους. Ούτε μία κανονική πληρωμή χωρίς προβλήματα. Το μόνο που πάει καλά στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι οι απευθείας αναθέσεις.

    Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει καμία μέριμνα για το 2023 στην κατηγορία μεταβιβάσεις για την ακρίβεια στις ζωοτροφές στα λιπάσματα και τα αγροεφόδια.

    Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη μη καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

    Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μείωση του ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή 6% στα τρόφιμα.

    Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ανακατεύθυνση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης. 117 εκατομμύρια προβλέπονται να διατεθούν από το ταμείο ανάκαμψης για 700.000 αγροτικές επιχειρήσεις, όταν 440 εκατομμύρια δίνονται σε 13 εταιρείες υμετέρων από το ίδιο ταμείο.

    Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός  ούτε για το σήμερα και ούτε για το τώρα. Παρά τα μεγάλα λόγια για τα δημόσια ΙΕΚ της αγροτικής εκπαίδευσης, όπου δεν λέγεται ότι και ο προϋπολογισμός τους και οι εκπαιδευτικοί τους και τα προσόντα τους, έχουν υποβιβαστεί.

    Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό γιατί ο τόπος χρειάζεται δικαιοσύνη παντού, γιατί ο τόπος χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Ευχαριστώ».

    To σχετικό βίντεο:

    spot_img    Παρόμοια αρθρα

    Ολυμπία Τελιγιορίδου: Ας ενημερώσει κάποιος τον υπουργό πως έγινε πάλι μπάχαλο στις πληρωμές και για τις ζωοτροφές

    Στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας για τις υποκλοπές, ο υπουργός ΥΠΑΑΤ με αυταρέσκεια...

    Ολυμπία Τελιγιορίδου: Παραλογισμός για την αργία των Τριών Ιεραρχών από το Υπουργείο Παιδείας

    Με ποια λογική η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με εγκύκλιο της όρισε την ημέρα...

    Ομιλία Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης (βίντεο)

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας: Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριοι Υπουργοί, αγαπητοί συνάδελφοι της...

    Διαβάστε ακόμη

    To travel.gr παρουσιάζει την Καστοριά, ένα ζωντανό μουσείο

    ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΒΒΙΔΗ Εκτός από τη γραφική λίμνη και τις παλιές γειτονιές με τα...

    Συνάντηση Τζηκαλάγια – ΣΕΓ στο Υπουργείο Οικονομικών

    Συνάντηση είχαμε με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Θάνο Πετραλιά....

    «Το Νέκταρ» – Κείμενο του συγγραφέα Ηλία Παπαμόσχου για τον διαγωνισμό τσίπουρου των Χ.ΕΡ.ΚΑ.Τ.

    Δεν μπορούμε να πούμε πως για να κατέχουν το μυστικό της παρασκευής του καλύτερου...

    Α´ Καραβαγγέλεια: Καστοριά 10-12 Φεβρουαρίου 2023

    τοῦ Μητροπολίτου Καστορίας Καλλινίκου  Ἡ ἱστορία καί ἡ θεολογία συνδέονται μέ τήν Παράδοσή μας, ἀφοῦ...