Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
20.6 C
Kastoria

  Παιδί και Αυτοεκτίμηση: Ένα ζωτικό έργο – Μικρές συμβουλές

  spot_img
  spot_img

  Δρ. Μόσχου Δ. Καλλιόπη, M.sc. P.HD., Εκπαιδευτική Σύμβουλος

  Η αυτοεκτίμηση και ο αυτοσεβασμός είναι αρετές που καλλιεργούνται από νωρίς στη ζωή ενός ανθρώπου. Γι’ αυτό τον λόγο, οι γονείς αισθάνονται την ανάγκη να εφοδιάσουν το παιδί τους με τα κατάλληλα ερεθίσματα, ώστε να νιώσει ικανό να διαχειριστεί τις καταστάσεις που θα προκύψουν. 

  Ας εξετάσουμε μερικές συμβουλές οι οποίες μπορούν να φανούν χρήσιμες στο εγχείρημά σας, να ωθήσετε το παιδί να αναγνωρίσει την δύναμη και τις αξίες του:

  • Να αποδεχτείτε και να αγκαλιάσετε εσείς πρώτοι τα λειτουργικά και μη στοιχεία του χαρακτήρα σας. Εκφράζοντας την ανασφάλεια σας δεν δείχνετε αδύναμοι, αλλά συνειδητοποιημένοι. Η επίδειξη ψυχραιμίας και η αισιοδοξίας στην επίλυση προβλημάτων είναι τα απαραίτητα όπλα που χρειάζεται κάθε γονέας στη φαρέτρα του, ώστε να μεταφέρει υποσυνείδητα μηνύματα, άκρως απαραίτητα στο παιδί για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του.  
  • Να παροτρύνετε το παιδί να πειραματιστεί και να ανακαλύψει τις δεξιότητές του. Σε περίπτωση, ωστόσο, που δεν πετύχει σε κάποιον τομέα, να αντιμετωπίσετε αυτή την μικρή αποτυχία με αποδοχή και χωρίς φόβο, καθώς δεν αποτυγχάνει μόνον όποιος δεν προσπαθεί. Με τον τρόπο αυτό διδάσκεται και αποκτά δεξιότητες διαχείρισης της καθημερινότητας με αυτοπεποίθηση.   
  • Να επισημαίνετε διαρκώς πως η επιτυχία είναι αποτέλεσμα συνεχούς προσπάθειας και κόπου και πως ο δρόμος προς αυτήν δεν είναι πάντα ηλιόλουστος. Το αίσθημα της αυτοπεποίθησης χτίζεται με την επιμονή σε αυτήν την προσπάθεια και την ανοχή στην απογοήτευση. Πάνω από όλα όμως, να έχετε κατά νου την ανάγκη για επιβράβευση του κόπου, ώστε το παιδί να αποκτά κίνητρο και να αντλεί δύναμη από εσάς για την υλοποίηση αυτού του δύσκολου έργου.
  • Να παραχωρήσετε στο παιδί ελευθερία να εξερευνήσει τα ταλέντα του και να ανακαλύψει τελικά τις κλίσεις του. Κανείς βρίσκει τον εαυτό του όταν τον ψάχνει μόνος του. Να σταθείτε δίπλα του σε αυτή τη διαδρομή, να θέσετε μαζί στόχους και να αναζητήσετε τρόπους εκπλήρωσής τους. Έτσι, με αργά βήματα θα νιώσει ικανό να φέρνει σε πέρας υποχρεώσεις και να πραγματοποιεί τα όνειρα του. 
  • Να αναθέτετε απλά καθήκοντα, προκειμένου το παιδί να αισθάνεται χρήσιμο και κρίκος της αλυσίδας μιας οικογένειας. Αυτόματα θα νιώσει πως η συμβολή του καθίσταται αναγκαία και σιγά σιγά θα τεθούν γερά θεμέλια για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας. 
  • Τέλος, η σημαντικότερη συμβουλή είναι να υποστηρίζετε έμπρακτα και να αποδεικνύετε καθημερινά την αγάπη σας στο παιδί. Να εκφράζετε την εκτίμησή σας, ώστε να αισθάνεται πως οι οικείοι του είναι περήφανοι ακόμη και όταν δεν καταφέρνει τα πάντα. Με λίγα λόγια, να του εμφυσήσετε την νοοτροπία πως δεν χρειάζεται να αγγίζει κανείς την τελειότητα για να νιώθει σίγουρος για τον εαυτό του. Ένας αυτόφωτος άνθρωπος αγκαλιάζει τις αδυναμίες του και αναγνωρίζει τα λάθη του προκριμένου να εξελιχθεί και να αυτοβελτιωθεί. Αυτή είναι η ιδέα που πρέπει να διδάξουμε στο παιδί.   

  Σε αυτό το ταξίδι προς την κατάκτηση της αυτοεκτίμησης αρωγός στο πλευρό σας ως γονείς μπορεί να σταθεί και κάποιος ειδικός. Διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να κατευθύνει και συμβουλεύσει ορθά.

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Πανελλαδικές εξετάσεις 2024: Πρακτικές συμβουλές προς τους μαθητές για να τις αντιμετωπίσουν με ηρεμία

  Οι Πανελλαδικές εξετάσεις πλησιάζουν και, μαζί με αυτές, η ευκαιρία να πραγματοποιήσετε τα όνειρά...

  Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δράση #JobDay Δήμος Καστοριάς, την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ενυδρείου Καστοριάς

  Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δράση #JobDay Δήμος Καστοριάς, την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 στην...

  Η Γιορτή της Μάνας στην Πεντάβρυσο (φωτορεπορτάζ)

  Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η γιορτή μάνας στην Πεντάβρυσο. Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ....

  #JobDay Δήμος Καστοριάς: Δείτε το πρόγραμμα

  #JobDay Δήμος Καστοριάς, την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ενυδρείου Καστοριάς Το skywalker.gr...

  Διαβάστε ακόμη

  Είδη βρεφικής ανάπτυξης: Ποιος είναι ο βασικός εξοπλισμός και τι οφέλη προσφέρει για την ανάπτυξη του παιδιού

  Είδη βρεφικής ανάπτυξης: Ποιος είναι ο βασικός εξοπλισμός και τι οφέλη προσφέρει για την...

  Οικολογικές πρακτικές για την καθημερινή φροντίδα των παιδιών

  Αρκετοί είναι οι γονείς που δυσκολεύονται στο τι πρέπει να κάνουν και ποιον να...

  Ορθογραφική ικανότητα: μια σημαντική δεξιότητα – Τρόποι βελτίωσης – Συμβουλές και οδηγίες από την Δρ. Μόσχου Δ. Καλλιόπη

  Η ορθογραφία δεν αποτελεί μια απλή διαδικασία. Συνδέεται με τη γραφή και είναι αποτέλεσμα...

  Πρωτότυπα δωράκια για τη νονά του παιδιού σας!

  Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η εορταστική ατμόσφαιρα, τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και τα χαρούμενα τραγούδια...