Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
36.8 C
Kastoria

  Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα (του Γεώργιου Παπαδόπουλου και της Αγγελικής Άννα)

  spot_img
  spot_img

  Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα

  Χαίρετε πάντοτε,

  Η Αναστάσιμη χαρά όλης αυτής της περιόδου ευχόμαστε να παραμείνει στις καρδιές όλων μας και στο μέτρο που μπορεί ο καθένας μας, και ανάλογα με τις δυνάμεις του, να ζει την Ανάσταση του Χριστού μας, κάθε στιγμή στην καρδιά του. 

  Το κάθε στιγμή το επιβεβαιώνει ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ, ένας ασκητής στα μέρη της Ρωσίας ο οποίος καθημερινά χαιρετούσε τους προσκυνητές με το “Χριστός Ανέστη χαρά μου”.

  Εμείς οι άνθρωποι που προσπαθούμε να βιώνουμε τα μυστήρια της Εκκλησίας μας και να ασκούμαστε στις άγιες αρετές της πίστης μας, τουλάχιστον, κάθε Κυριακή να ζούμε την Ανάσταση του Χριστού μας.

  Άλλωστε η κάθε Κυριακή είναι επανάληψη της βραδιάς της Ανάστασης του Χριστού μας. Η κάθε Κυριακή μέσα στο έτος μας θυμίζει την Ανάσταση του Κυρίου μας, μας χαροποιεί γιατί αυτή την ημέρα αναστήθηκε ο Κύριος. Όλη η εβδομάδα από τη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο είναι γεμάτη κόπους και αγώνες και έρχεται η Κυριακή και μας λέει ο Χριστός ελάτε στην Αγία Εκκλησία να σας “θρέψω”, να σας ταΐσω, πιο απλά. Τροφή είναι ο λόγος του Χριστού μας, αγαπητοί μου, αλλά κυριότερη τροφή στην Εκκλησία μας είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας, που λαμβάνουμε όταν έχουμε άδεια από τον πνευματικό μας. Δεν κάνει να κοινωνούμε όταν δεν μας το επιτρέπει ο πνευματικός μας. 

  Οι παραπάνω τροφές είναι πνευματικές, γιατί και η ψυχή χρειάζεται τροφή. Τροφή άυλη, γιατί άυλη είναι και η ψυχή μας. Δυστυχώς, στερούμαστε αυτής της τροφής γιατί έχουμε κάνει λάθος επιλογές στη ζωή μας. Έχει καταντήσει να είναι θεός για πολλούς συνανθρώπους μας η κοιλιά “ον θεός η κοιλία”.

  Βλέπουμε παντού, σε όλη την κοινωνία ότι προέχει να χορταστεί η κοιλία και φυσικά από εκεί ξεκινά η γαστριμαργία, η λαιμαργία, η κοιλιοδουλία που είναι πολύ μεγάλα αμαρτήματα.

  Τα τελευταία έτη παρατηρείται ότι το καλοκαίρι οι σχολικές εορτές πραγματοποιούνται σαν να είναι λαϊκή βραδιά, με άσεμνα τραγούδια, με σουβλάκια, με προκλητικούς χορούς. Πλέον, τα παιδιά δεν σέβονται τίποτα. Κυκλοφορούν μπροστά στους καθηγητές τους ημίγυμνα, χωρίς κανένα ήθος. Αντιθέτως, το θεωρούν και κατόρθωμα. Δεν υπάρχει καμία επικοινωνία γιατί δεν υπάρχει κοινωνία. Δεν υπάρχει κοινός νους. Νους που να βλέπει, να ορά εις βάθος και όχι επιφανειακά, όχι ρηχά. Μεγάλη ευθύνη έχουμε και εμείς οι γονείς σε όλα αυτά, γιατί δεν έχουμε το σθένος να είμαστε αυστηροί με τα παιδιά μας. Ακούμε διάφορους ψυχολόγους που λένε ότι το παιδί πρέπει να μάθει για τη σεξουαλικότητα, ακόμη και από το νηπιαγωγείο. Ναι, μάλιστα, από το νηπιαγωγείο! Αν το παιδάκι αγόρι ή κορίτσι ζει με σεμνότητα, με το φρόνημα της Εκκλησίας μας, παραγκωνίζεται, είναι ντε μοντέ. Καλύτερα στο περιθώριο, παρά στην αμαρτία. Καλύτερα την ακρίβεια της πίστης μας, παρά συμβιβασμούς με τον κόσμο που κείται στην αμαρτία. Άλλωστε, στο περιθώριο ήταν και ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός, ο Ρώσος. Στο περιθώριο ήταν και ο Άγιος Ιουστίνος ο Πόποβιτς, ο Σέρβος. Θα στηριχθούμε στον ακρογωνιαίο λίθο της Εκκλησίας μας, στον Χριστό μας. Δεν θα γίνει η ζωή μας “σήμερα φάγομεν, πιόμεν, αύριο αποθνήσκομεν’.

  Κλείνοντας, μας έκανε θλιβερή εντύπωση η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ομονοίας της πόλεως μας πριν λίγες ημέρες που παρουσίασαν τα παιδιά τον “απόηχο της δόξας”, γιορτή που αφορά Ολυμπιακούς Αγώνες. Ενδεδυμένα τα παιδιά ιέρειες και φορεσιές που παραπέμπουν σε τελετές παγανιστικές. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη λήξη σχολικής εορτής; Αυτές οι τελετές είναι μια καλή αρχή για το Γυμνάσιο; Τελείωσε η χρονιά και πρέπει να “δοξάσουμε” ψεύτικους θεούς; Απαντούμε με ένα ρητό του Σωκράτη: λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα.

  Να είστε πάντα καλά.

  Γεώργιος Παπαδόπουλος

  Αγγελική Άννα

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Τὸ φῶς ἐν τῇ σκοτίᾳ φαίνει (του Γεώργιου Παπαδόπουλου και της Αγγελικής Άννα)

  Τὸ φῶς ἐν τῇ σκοτίᾳ φαίνει του Γεώργιου Παπαδόπουλου και της Αγγελικής Άννα Χαίρετε πάντοτε, γιορτή των...

  Η Εικόνα της Κτήσεως Εικόνα της Αναστάσεως του Χριστού! (του Γεώργιου Παπαδόπουλου και της Αγγελικής Άννα)

  Η Εικόνα της Κτήσεως Εικόνα της Αναστάσεως του Χριστού! του Γεώργιου Παπαδόπουλου και της Αγγελικής...

  Διαβάστε ακόμη

  Αναδρομικά χαράτσια – διωγμός των ελεύθερων επαγγελματιών (του Χρήστου Κολοβού)

  Αναδρομικά χαράτσια - διωγμός των ελεύθερων επαγγελματιών του Χρήστου Κολοβού Οι εκλογές τελείωσαν, ο λογαριασμός έρχεται!...

  Επιστροφή της Ελλάδος στην φιλοσοφία του Αριστοτέλη (του Νίκου Ρίζου)

  Επιστροφή της Ελλάδος στην φιλοσοφία του Αριστοτέλη του Νίκου Ρίζου Πρόσφατες ομιλίες του πρωθυπουργού καθώς και...

  Τὸ φῶς ἐν τῇ σκοτίᾳ φαίνει (του Γεώργιου Παπαδόπουλου και της Αγγελικής Άννα)

  Τὸ φῶς ἐν τῇ σκοτίᾳ φαίνει του Γεώργιου Παπαδόπουλου και της Αγγελικής Άννα Χαίρετε πάντοτε, γιορτή των...

  Τιμές ηλεκτρισμού: ΑΧΑΛΙΝΩΤΗ η κερδοσκοπία! (του Χρήστου Κολοβού)

  Τιμές ηλεκτρισμού: ΑΧΑΛΙΝΩΤΗ η κερδοσκοπία! Στο 1ο διάγραμμα βλέπουμε τη μεταβολή της τιμής αγοράς επόμενης ημέρας...