15.7 C
Kastoria
spot_img

  Πληθωρισμό κάτω από 4% τον Απρίλιο ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ

  Κάτω από το 4%, αναμένεται να είναι ο πληθωρισμός που θα ανακοινώσει μαζί με επίμονα μεγάλες αυξήσεις στα τρόφιμα και ένα δομικό πληθωρισμό ο οποίος συνεχίζει να κλιμακώνεται.

  spot_img
  spot_img

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Παρά την ταχεία αποκλιμάκωση που θα έχει και για τον Απρίλιο ο Δείκτης Τιμών Kαταναλωτή, κανείς δε θα μπορεί να ισχυριστεί ότι το πρόβλημα της ακρίβειας στην Ελλάδα, έχει αρχίσει να υποχωρεί.

  Μετά τη χθεσινή, αρχική πρόβλεψη της Eurostat για αποκλιμάκωση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή για το Απρίλιο στο 4,5% από 5,6% το Μάρτιο, ο Εθνικός Δείκτης τιμών Καταναλωτή θα βρεθεί κάτω από το 4%.

  Αιτία θα είναι και πάλι, τα ειδικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, η οποία χτυπήθηκε το 2022, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις εντός της ΕΕ στα τιμολόγια του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων.

  Με την – σχεδόν κάθετη – πτώση των τιμών της ενέργειας, κυρίως του φυσικού αερίου, οι περσινές μεγάλες αυξήσεις έγιναν φέτος μεγάλες μειώσεις, με τον ελληνικό πληθωρισμό, να βρίσκεται από 2- 2,5% χαμηλότερα από το μέσο πληθωρισμό της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την Eurostat, οι τιμές της ενέργειας για την Ελλάδα βρίσκονται σε σταθερή πτώση η οποία για το Απρίλιο έφτασε το 17,8% από 14, 7% του Μάρτιο και 5,4% τον Ιανουάριο.

  Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού βαίνει προς την λύση του. Στα τρόφιμα, παρά την υποχώρηση των αυξήσεων, το πρόσημο για την εξέλιξη των τιμών παραμένει θετικό. Αυτό, σημαίνει ότι στις παλιές αυξήσεις προστίθενται και νέες, στην τελική τιμή που φτάνει το κάθε προϊόν στον καταναλωτή. Οι τιμές των τροφίμων καταγράφουν για τον Απρίλιο αύξηση κατά 9.7% ,από 11.8% τον Μάρτιο και 12,2% τον Φεβρουάριο. Αυτό σημαίνει ότι παρά την ύπαρξη μέτρων στήριξης, όπως είναι το market pass και το καλάθι του νοικοκυριού τα οποία βρίσκονται ακόμη σε ισχύ, η πίεση κυρίως για τα χαμηλά αλλά και τα μεσαία εισοδήματα, μήνα με τον μήνα μεγαλώνει.

  Ένα δεύτερο, ανησυχητικό στοιχείο, είναι ότι ο δομικός πληθωρισμός, συνεχίζει να αυξάνεται φτάνοντας τον Απρίλιο στο 7,2% από 7% τον Μάρτιο. Αντίστοιχα , ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός στον οποίο δεν υπολογίζονται τα καύσιμα και τα εποχικά τρόφιμα, είχε τον Απρίλιο μικρή υποχώρηση στο 6,3% από 6,5% τον Μάρτιο. Ο δομικός πληθωρισμός εκτός από βασικό ορισμό του, αποτελεί και ένα δείκτη “διάχυσης” της ακρίβειας, σε όλο το καλάθι των αγαθών και των υπηρεσιών του καλαθιού του πληθωρισμού. 
   

  Διπλή πίεση

  Σε δεύτερη ανάγνωση, οι χθεσινές προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες ο γενικός πληθωρισμός για την Ευρωζώνη αυξήθηκε οριακά στο 7% τον Απρίλιο από 6,9% τον Απρίλιο, αποτελεί προάγγελο και για μια δεύτερη δυσάρεστη εξέλιξη. Ότι δηλαδή την Πέμπτη, στη συνεδρίαση του νομισματικού συμβουλίου της ΕΚΤ θα αποφασιστεί άλλη μια αύξηση των επιτοκίων του ευρώ. Αν και αυτό ήταν μάλλον αναμενόμενο, εκείνο που θα δυσκολέψει τα πράγματα είναι οι αποφάσεις για την επόμενη ημέρα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Αν δηλαδή τα μηνύματα που έχουν φτάσει στη Φρανκφούρτη, είναι ότι ο πληθωρισμός επιμένει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, το ΔΣ της ΕΚΤ, θα επιμείνει στην περαιτέρω νομισματική σύσφιξη , στην οποία έχει στραφεί από τον περασμένο Ιούλιο. Ακόμη και αν οι επόμενες αυξήσεις είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης, όσο περισσότερο ο πληθωρισμός επιμένει να βρίσκεται ψηλά , τόσο περισσότερο η ΕΚΤ, θα διατηρεί τα επιτόκια στο 3,75% – 4%. Αυτό για την Ελλάδα θα σημάνει μια διπλή πίεση στα νοικοκυριά που θα προέρχεται από τη μια από τις υψηλές τιμές και από την άλλη , από το υψηλό κόστος χρήματος.

  Πηγήcapital.gr

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img


  Παρόμοια αρθρα

  Eurostat: Στο 2,7% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο

  Στο 2,7% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που...

  Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις διενεργούμενες έρευνες από την ΕΛΣΤΑΤ – Ελληνική Στατιστική Αρχή

  Η ΕΛΣΤΑΤ καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για την ένταξή τους στo...

  ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,6% η ανεργία τον Δεκέμβριο του 2022

  Στο 11,6% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας τον Δεκέμβριο του 2022, παραμένοντας αμετάβλητο από το...

  Ανεργία: Πρώτη στις γυναίκες η Ελλάδα στην Ευρωζώνη

  Πρώτη στην ανεργία των γυναικών στις χώρες της Ευρωζώνης ήταν η χώρα μας τον Νοέμβριο του 2022. Πιο αναλυτικά, η...

  Διαβάστε ακόμη

  «Κόκκινα» δάνεια: Δικαίωμα επαναγοράς αποκτούν οι δανειολήπτες – Ποιες οι προϋποθέσεις

  Τη δυνατότητα να αγοράσουν πίσω το «κόκκινο» δάνειό τους που μεταβιβάστηκε σε κάποιο fund, στο πλαίσιο...

  Τι αλλάζει στο επίδομα θέρμανσης – Στα ύψη οι τιμές του πετρελαίου για τα νοικοκυριά

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου Τα 93 δολάρια το βαρέλι "έπιασε" το πετρέλαιο και οι τάσεις είναι...

  Σταθερό στα 15,5 λεπτά το τιμολόγιο της ΔΕΗ τον Οκτώβριο

  Aμετάβλητο παραμένει το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Οκτώβριο, το οποίο θα διατηρηθεί στα 15,5 λεπτά ανά KWh...

  Κατώτατος μισθός: Εργατολόγος εξηγεί τι αλλάζει με το «ξεπάγωμα» των τριετιών – Παραδείγματα

  Οι τριετίες «πάγωσαν» στις 14 Δεκεμβρίου 2012 δηλαδή, η προϋπηρεσία που είχε κάποιος μέχρι...