3.7 C
Kastoria

    Ποιες είναι οι 14 αλλαγές που έρχονται στον Εξωδικαστικό

    Τροπολογία με 14 σημαντικές βελτιώσεις στη λειτουργία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού αναμένεται να καταθέσει σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr. Πολύ σημαντική βελτίωση για τους οφειλέτες είναι η μείωση του επιτοκίου στις προτάσεις του Δημοσίου και ΦΚΑ από κυμαινόμενο (Euribor + 5% που είναι σήμερα), σε σταθερό 3%, καθώς και η κατάργηση της ποινής προεξόφλησης ως προς τις οφειλές του Δημοσίου. Αναλυτικά οι αλλαγές.

    spot_img

    Της Βάσως Αγγελέτου

    Τροπολογία με 14 σημαντικές βελτιώσεις στη λειτουργία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού αναμένεται να καταθέσει σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr.

    Όπως έχει εξαγγείλει ο ΥΠΟΙΚ σε πρόσφατες δηλώσεις του, βασικές τροποποιήσεις είναι η δυνατότητα ένταξης οφειλετών με μία μοναδική οφειλή (π.χ. στεγαστικό δάνειο), η διατήρηση της ενήμερης ή ρυθμισμένης οφειλής του ως έχει, η υποχρέωση των πιστωτών να τεκμηριώνουν κάθε απόρριψη χωριστά, η ένταξη των οφειλών προς τους Δήμους κ.λπ.

    Επιπλέον, πολύ σημαντική βελτίωση για τους οφειλέτες είναι, όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr, η μείωση του επιτοκίου στις προτάσεις του Δημοσίου και ΦΚΑ από κυμαινόμενο (Euribor + 5% που είναι σήμερα), σε σταθερό 3%, καθώς και η κατάργηση της ποινής προεξόφλησης ως προς τις οφειλές του Δημοσίου.

    Αναλυτικά όλες οι αλλαγές που θα τεθούν προς ψήφιση στη Βουλή:

    1. Εντάσσονται οι μοναδικές οφειλές: Καταργείται ο περιορισμός του ποσοστού 90% ανά πιστωτή, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούν να εντάσσονται οφειλέτες με μια μόνον οφειλή – η οποία ωστόσο θα πρέπει να υπερβαίνει σε υπόλοιπο τα 10.000 ευρώ. 

    2. Δεν επηρεάζονται οι ρυθμισμένες/ενήμερες οφειλές: Ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει τη διατήρηση ενήμερης ή ήδη ρυθμισμένης και ενήμερης οφειλής στην πρόταση ρύθμισης. Προϋπόθεση είναι οι δόσεις του συνόλου των ενήμερων ή ρυθμισμένων και ενήμερων οφειλών του να μην αποκλίνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15% από τη δόση που προκύπτει για αυτές από τον αλγόριθμο του εξωδικαστικού. 

    3. Υποχρεωτική αιτιολόγηση απόρριψης: Οι πιστωτές και οι οφειλέτες υποχρεούνται να παραθέτουν τους λόγους της απόρριψης της πρότασης που παράγει αυτόματα ο αλγόριθμος της πλατφόρμας. Οι λόγοι μη συναίνεσης θα γνωστοποιούνται από τους συλλογικούς φορείς των χρηματοδοτικών φορέων και θα αναρτώνται στην πλατφόρμα.

    4. Διαγράφεται η ποινή προεξόφλησης: Σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο, οι οφειλέτες με χρέη προς το Δημόσιο υποχρεούνται να καταβάλουν όλους τους τόκους που αναλογούν στις 240 δόσεις της ρύθμισης σε περίπτωση πρόωρης προεξόφλησης.

    5. Εντάσσονται και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί: Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού, ώστε να εντάσσονται και νομικά πρόσωπα που δεν επιδιώκουν οικονομικό σκοπό αλλά έχουν οικονομική δραστηριότητα.

    6. Εντάσσονται οι οφειλές υπέρ τρίτων: Αφορά στις οφειλές που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση, όπως για παράδειγμα οι οφειλές προς τους Δήμους που βεβαιώνονται και εισπράττονται μέσω ΑΑΔΕ.

    7. Έκδοση βεβαίωσης οφειλών: Οι οφειλέτες θα μπορούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας να εκδίδουν βεβαίωση οφειλών προς τους χρηματοδοτικούς φορείς και το Δημόσιο.

    8. Διαμεσολάβηση: Η διαδικασίας διαμεσολάβησης με τους χρηματοδοτικούς φορείς θα ξεκινά μετά τη διαδικασία του εξωδικαστικού και αφού έχουν ρυθμιστεί διμερώς οι οφειλές προς το Δημόσιο.

    9. Δυνατότητα ένταξης σε υφιστάμενους οφειλέτες: Θα δοθεί η δυνατότητα, με μεταβατική διάταξη, υποβολής νέας αίτησης στον εξωδικαστικό για όσους δεν είχαν παραιτηθεί έγκαιρα από τον προηγούμενο (ν. 4469/2017) και για όσους έχουν οφειλές υπέρ τρίτων, εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος.

    10. Προστασία από τους πλειστηριασμούς: Θα διευκρινιστεί ότι η περιουσία του οφειλέτη προστατεύεται από τη στιγμή της οριστικής υποβολής της αίτησης και πώς ορίζεται αυτή. 

    11. Θα τεκμαίρεται η συναίνεση στη σύμβαση αναδιάρθρωσης του χρηματοδοτικού φορέα για τον οποίο το υπολογιστικό εργαλείο υπολογίζει μηδενικό ποσό ανάκτησης στο σενάριο ρευστοποίησης.

    12. Διαγραφή σύμφωνης αιτιολογημένης γνώμης διαχειριστή αφερεγγυότητας ως προς τη συμμετοχή του Δημοσίου καθότι τα στοιχεία της πρότασης ρύθμισης προκύπτουν αυτόματα από τον αλγόριθμο. 

    Επιπλέον, κατά τον χρόνο ψήφισης των παραπάνω διατάξεων θα τροποποιηθούν και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή οι εξής βελτιώσεις στον εξωδικαστικό:

    13. Τροποποίηση επιτοκίου στις προτάσεις του Δημοσίου και ΦΚΑ από Euribor + 5% που είναι σήμερα σε 3% σταθερό.

    14. Διαγραφή αιτήσεων που δεν έχουν οριστικοποιηθεί και δεν εκκρεμεί αίτημα διόρθωσης εντός 90 ημερών.

    Πηγήcapital.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    POS: Πρόστιμα τριών ταχυτήτων για εγκατάσταση, διασύνδεση και λογισμικό – Από 1.500 έως και 300.000 ευρώ το εύρος των κυρώσεων

    Τσουχτερά πρόστιμα τριών ταχυτήτων για τα POS (εγκατάσταση, διασύνδεση και λογισμικό), προωθεί το υπουργείο Εθνικής...

    ΕΝΦΙΑ: Σε 11 δόσεις φέτος, σε 12 από το 2025 – Ολες οι αλλαγές

    Οι φορολογούμενοι οι οποίοι το 2023 είχαν αλλαγές στην περιουσιακή τους εικόνα ή θέλουν...

    Επτά παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων – Τι αλλάζει σε ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές αξίες

    Επέκταση αντικειμενικών αξιών και ευθυγράμμιση με τις εμπορικές τιμές, περισσότερες δόσεις στον ΕΝΦΙΑ, αυτόματη συμπλήρωση...

    Ενεργοποίηση του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας – Αυξημένο κατά 40 εκατ. €

    Κοινό Δελτίο Τύπου Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών   Ενεργοποίηση του...

    Διαβάστε ακόμη

    Εγνατία: Από 28% έως 32% οι αναπροσαρμογές στα διόδια

    Στην αναπροσαρμογή των διοδίων της Εγνατίας Οδού από 28% έως 32% προχωρεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,...

    Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

    Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του...

    Ποια επιδόματα αυξάνονται με κατώτατο μισθό στα 830€ – Ανεβαίνει και το κόστος πλασματικών ετών

    Του Κώστα Κατίκου Αυξήσεις μαζί με τον νέο κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο...

    Έρχονται κίνητρα για φορολογούμενους, επιχειρηματικότητα, καινοτομία και προσλήψεις σε ΔΕΚΟ

    Με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα...