14.6 C
Kastoria

    Πόσο πωλείται σήμερα μία χρυσή λίρα: Οι τιμές στην «αυγή» του 2023 και το «καπέλο» της ΤτΕ στους αγοραστές

    Το κέρδος για όσους προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις εν συγκρίσει με τις αρχές της οικονομικής κρίσης το 2009 και με τα υψηλά του περασμένου Μαρτίου

    spot_img
    spot_img

    Μία «ανάσα» από τα 400 ευρώ/τεμάχιο βρίσκεται η τιμή της χρυσής λίρας στην «αυγή» του 2023, με το κέρδος για όσους επιθυμούν να προχωρήσουν σήμερα σε ρευστοποιήσεις να είναι σαφώς μεγαλύτερο εν συγκρίσει με τις αρχές του 2009, όπου το πολύτιμο μέταλλο έμοιαζε να είχε χάσει τη… λάμψη του, αλλά μικρότερο σε σχέση με τα υψηλά του περασμένου Μαρτίου και ενόσω είχε ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

    Σύμφωνα με το δελτίο που δημοσιεύει σε ημερήσια βάση η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), η χρυσή λίρα έκανε «ποδαρικό» στο νέο έτος στα 387,47 ευρώ, για να ανέβει στα 388,64 ευρώ στις 3 Γενάρη, με την εποπτική αρχή, μάλιστα, να προχωρά την ίδια ημέρα σε αναθεώρηση της τιμής εκποίησης στα 395,45 ευρώ. Στις 4 του τρέχοντος μήνα η τιμή που μπορούσε να «πιάσει» κάποιος ρευστοποιώντας τις χρυσές του λίρες στα «γκισέ» της ΤτΕ «άγγιζε» τα 396,85 ευρώ, ενώ την περασμένη Πέμπτη αυτή «έκλεισε» στα 396,56 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται πως η χαμηλότερη τιμή για το μικρό κίτρινο νόμισμα καταγράφηκε στις 13 Γενάρη του 2009, οπότε και ξέσπασε η οικονομική κρίση στη χώρα, με τους πωλητές να κερδίζουν μόλις 147,61 ευρώ/τεμάχιο, ενώ η υψηλότερη στις 9 Μαρτίου του 2022, με τα κέρδη σε περίπτωση εκποίησης να προσεγγίζουν τα 420 ευρώ/τεμάχιο.

    Μολονότι η ΤτΕ δεν έχει προς ώρας δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία, αναφορικά με τις αγοραπωλησίες χρυσών λιρών για το σύνολο του 2022, εντούτοις θεωρείται βέβαιο πως ο αριθμός των πωλητών θα είναι μεγαλύτερος σε σχέση με των αγοραστών. Τα στοιχεία του 9μήνου, άλλωστε, είναι αποκαλυπτικά: οι Έλληνες ρευστοποίησαν 43.141 χρυσές λίρες και αγόρασαν μόλις 8.687! Οι τελευταίοι φαίνεται πως ενστερνίζονται την άποψη όσων θεωρούν τον χρυσό ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας, συνεχίζοντας να επιδεικνύουν την προτίμησή τους στο επίμαχο νόμισμα, παρά τους… δυσβάσταχτους όρους που θέτει η εποπτική αρχή. Κι αυτό γιατί, ενώ στις αρχές του 2009 και πιο συγκεκριμένα στις 2/1/2009 η ΤτΕ αγόραζε τη χρυσή λίρα στα 150,07 ευρώ και την πουλούσε στα 167,6 ευρώ (η διαφορά αγοράς – πώλησης ήταν 17,53 ευρώ ή σε ποσοστό 11,68%) σήμερα η τιμή αγοράς έχει αναρριχηθεί στα 396,56 ευρώ και η τιμή πώλησης στα 477,92 ευρώ, δηλαδή το spread έχει εκτοξευτεί στα 81 ευρώ ή σε ποσοστό περίπου 20%! Η συγκεκριμένη τιμολόγηση δε, ισχύει για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, καθώς για μεγαλύτερα ποσά η κεντρική τράπεζα – η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, εισπράττει και προμήθεια 5‰, με ελάχιστο τα τρία ευρώ – η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής.

    Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, λίγο καλύτερες είναι οι τιμές αγοράς και πώλησης στο αντίστοιχο δελτίο της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία είναι και η μοναδική εμπορική τράπεζα στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται σε προϊόντα και υπηρεσίες χρυσού, ως επίσημος αντιπρόσωπος και διανομέας του Βασιλικού Νομισματοκοπείου της Μεγάλης Βρετανίας για τη διάθεση χρυσών λιρών Αγγλίας στη χώρα μας.

    Η πορεία του χρυσού

    Υψηλό έξι μηνών «άγγιξε» στις αρχές του 2023 ο χρυσός, με τους αναλυτές να προβλέπουν εκτίναξη του «κίτρινου» μετάλλου στα 4.000 δολάρια ανά ουγγιά από περίπου 1.800 δολ. που είναι σήμερα.

    Όπως εξηγούν, οι τιμές του έχουν υποστεί πιέσεις από τον Νοέμβριο του 2022, εν μέσω της αναταραχής που έχουν προκαλέσει στις αγορές οι ανησυχίες για οικονομική ύφεση και καθώς οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες υποστήριξαν τη ζήτηση. Η κατάσταση, ωστόσο, θα μπορούσε να αναστραφεί, δεδομένου ότι εφέτος αναμένεται να χαλαρώσει ο ρυθμός των επιτοκιακών αυξήσεων παγκοσμίως.

    Πηγήnewmoney.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Διαβάστε ακόμη

    Ποια επιδόματα αυξάνονται με κατώτατο μισθό στα 830€ – Ανεβαίνει και το κόστος πλασματικών ετών

    Του Κώστα Κατίκου Αυξήσεις μαζί με τον νέο κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο...

    Έρχονται κίνητρα για φορολογούμενους, επιχειρηματικότητα, καινοτομία και προσλήψεις σε ΔΕΚΟ

    Με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα...

    ΕΝΦΙΑ: Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

    Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων...

    Έως τις 15 Απριλίου η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»

    Έως τις 15 Απριλίου 2024, στις 18:00 μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι...