Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
18.7 C
Kastoria

  Πρωινό ξύπνημα – Ξυπνάτε από τις 7; Πόσα κερδίζει το μυαλό και η υγεία σας

  Το πρωινό ξύπνημα φαντάζει σαν μια αγγαρεία για πολλούς. Μια ομάδα ερευνητών, όμως, φέρνει στο φως σημαντικά οφέλη, που μπορεί να μας κάνουν να αλλάξουμε γνώμη

  spot_img
  spot_img

  Το πρωινό ξύπνημα είναι μια δύσκολη και δυσάρεστη συνθήκη για πολλούς. Συγχέεται συχνά με τη δουλειά και τις υποχρεώσεις, γι΄αυτό και δεν θα βρείτε εύκολα κάποιον που θα σας πει ότι το αγαπά.

  Όταν ξυπνάμε νωρίς, αισθανόμαστε κουρασμένοι και σίγουρα ευχόμαστε να είχαμε λίγο περισσότερο χρόνο ύπνου. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Psychiatry, ωστόσο, αποκάλυψε ότι το ξύπνημα πριν τις 7 το πρωί «κρύβει» πολλά και σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό, ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνουμε.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το πρωινό ξύπνημα συνδέεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία, αλλά και ψυχική υγεία, κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες.

  Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τους παράγοντες του τρόπου ζωής και τις δραστηριότητες των ηλικιωμένων, καθώς και το κατά πόσο αυτά ήταν συνυφασμένα με συνθήκες υγείας.

  Για να το διαπιστώσουν, μελέτησαν 1.800 ενήλικες, ηλικίας 73 ετών κατά μέσο όρο. Οι συμμετέχοντες φόρεσαν συσκευές παρακολούθησης στον καρπό για μια εβδομάδα, ώστε οι ερευνητές να καταγράψουν τα επίπεδα δραστηριότητάς τους. Συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια αναφορικά με την ψυχική υγεία και τη γνωστική λειτουργία.

  Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι οι ενήλικες που ξυπνούν πριν από τις 7 το πρωί και μένουν δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρουσίαζαν καλύτερη απόδοση στις γνωστικές αξιολογήσεις, ενώ έδειχναν και ψυχικά πιο υγιείς, συγκριτικά με τους συμμετέχοντες, των οποίων το καθημερινό πρόγραμμα ήταν λιγότερο δυναμικό.

  Όσοι κοιμούνταν και ξυπνούσαν αργότερα και ήταν λιγότερο δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, διαπιστώθηκε ότι είχαν τις υψηλότερες βαθμολογίες γνωστικής δυσλειτουργίας, ενώ είχαν και μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν έντονα συμπτώματα κατάθλιψης.

  Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ των συνηθειών και της υγείας και δεν αναδεικνύουν απαραίτητα την αιτία. Όπως σημειώνει ο κύριος μελετητής, Stephen Smagula, η σχέση μεταξύ του ύπνου, των επιπέδων δραστηριότητας και της ψυχικής υγείας μπορεί να είναι αμφίδρομη: Μια κακή ψυχική υγεία ή γνωστική λειτουργία μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και τη δραστηριότητα και το αντίστροφο.

  Ένα είναι ξεκάθαρο: Το να μένουμε δραστήριοι σχετίζεται με καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία. Όπως επισημαίνουν, άλλωστε, οι συντάκτες της μελέτης, «η δραστηριότητα δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με σωματική άσκηση. Μπορεί να είναι η συνάντηση με κάποιο φίλο, η συμπλήρωση ενός δύσκολου παζλ ή η επίσκεψη σε ένα αγαπημένο μέρος.

  Καταλήγοντας, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι είναι πολύ σημαντικό να παραμένουμε δραστήριοι όσο μεγαλώνουμε, αλλά και να εξασφαλίζουμε ποιοτικό ύπνο. Έτσι θα μπορούμε να ξυπνάμε νωρίς, αντλώντας όλα τα οφέλη για την υγεία που φαίνεται ότι απορρέουν από τη συνήθεια αυτή.

  Πηγήygeiamou.gr

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Γιατί έχει μεγάλη σημασία ο καλός ύπνος στην υγεία μας

  Ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός για την υγεία όσο η υγιεινή διατροφή και η...

  Νερό πριν από τον ύπνο: Καλή ή κακή συνήθεια;

  Ορισμένοι άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να πίνουν ένα ποτήρι νερό πριν πέσουν για ύπνο, ενώ άλλοι το...

  Διαβάστε ακόμη

  Απογευματινά ραντεβού για Τεστ Παπ στο Κέντρο Υγείας Καστοριάς

  Σας ενημερώνουμε ότι τα απογευματινά ραντεβού των Τεστ Παπανικολάου για τον μήνα Ιούνιο θα...

  Προστασία της Δημόσιας Υγείας στην περίπτωση μεταφοράς αφρικανικής σκόνης

  Ο Δήμος Καστοριάς μέσω του Τμήματος Προστασίας Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής...

  Τεστ Παπ από Κέντρο Υγείας Καστοριάς για τον Απρίλιο

  Σας ενημερώνουμε ότι τα απογευματινά ραντεβού των Τεστ Παπανικολάου για τον μήνα Απρίλιο θα πραγματοποιηθούν στις...

  Μετρήσεις σακχάρου και αρτηριακής πίεσης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας

  Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024: «Η υγεία μου, το δικαίωμά μου» Ο Δήμος Καστοριάς ενημερώνει ότι...