13.3 C
Kastoria

  Προσοχή: Πέφτουν βράχοι (του Νίκου Ρίζου)

  spot_img

  ΠΡΟΣΟΧΗ. ΠΕΦΤΟΥΝ ΒΡΑΧΟΙ

  Προσοχή πέφτουν βράχοι. Με την επισήμανση αυτή τοπικές εφημερίδες έντυπες και ηλεκτρονικές επισημαίνουν τον κίνδυνο από τις πτώσεις των βράχων, στην πόλη της Καστοριάς. Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο η ενημέρωση αλλά η εύρεση της αιτίας ή των αιτιών προκειμένου να εξαλειφθεί το πρόβλημα. Επομένως δύο είναι τα κύρια ερωτήματα. Πρώτον γιατί πέφτουν οι βράχοι; και δεύτερον τι πρέπει να γίνει;

  Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα.

  Οι βράχοι πέφτουν είτε εξ αιτίας φυσικών φαινομένων είτε τεχνικών φαινομένων. Ως φυσικό φαινόμενο είναι η σαθρότητα του εδάφους, που επιτείνεται από την σεισμική δραστηριότητα. Η πόλη όμως έχει μακραίωνη ιστορία και δεν υπήρξε καμία ιστορική καταγραφή για πτώση βράχων. Εκτός τούτου ζωντανή απόδειξη είναι ότι στέκουν αγέρωχα και αλώβητα όλα τα ιστορικά κτίσματα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου (εκκλησίες και οικείες). Δεν υπάρχει επομένως καμία μα απολύτως καμία σαθρότητα του εδάφους, ούτε η σεισμική δραστηριότητα (ανύπαρκτη στην περιοχή) που δημιούργησε το πρόβλημα.

  Επομένως το πρόβλημα είναι τεχνικό και οφείλεται αποκλειστικά στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Οφείλεται στην χάραξη και στην διάνοιξη των περιφερειακών δρόμων του βουνού και της πόλης, που έγινε κατά την διάρκεια των τελευταίων 50 χρόνων.

  Ο δρόμος του βουνού: Καστοριά – Τσαρδάκι, Τσαρδάκι – Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Αθανάσιος – Νοσοκομείο Καστοριάς. Και ο περιφερειακός δρόμος Γήπεδο Καστοριάς – Καλλιθέα, Καλλιθέα – Μανιάκοι.

  Κατά την διάνοιξη ή την νέα χάραξη του δρόμου του βουνού τα βράχια “μπάζα” που προέκυψαν από την διάνοιξη ευρίσκονται στις πλευρά του βουνού, που βλέπει προς την λίμνη, είναι εντελώς εκτεθειμένα. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος και εν δυνάμει.

  Τεράστιοι βράχοι, ευρίσκονται σε απότομες πλαγιές του βουνού που με τις βροχές υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να ολισθήσουν προς τον περιφερειακό δρόμο της λίμνης, με ότι αυτό συνεπάγεται για ανθρώπινες ζωές ή υλικές ζημίες.

  Ειδικά η περιοχή στην οποία υπάρχει μεγάλος κίνδυνος είναι Παναγιά Μαυριώτισας – Ναυτικός Όμιλος, εξ αιτίας της μεγάλης κλίσης της πλαγιάς του βουνού αφενός και αφετέρου των πολλών εκβραχισμών που ευρίσκονται εντελώς παρατημένοι και επιφανειακά εκτεθημένοι. Να σημειωθεί ότι στην συγκεκριμένη περιοχή, ευρίσκεται το πάρκινγκ του Ναυτικού Ομίλου και η διαδρομή της περιφερειακής οδού της λίμνης επιλέγεται για περίπατο ή αθλητικές δραστηριότητες. Μπορεί ο καθένας να εντοπίσει το πρόβλημα με μία απλή αυτοψία κάνοντας την διαδρομή Καστοριά, Τσαρδάκι, Άγιος Αθανάσιος, Νοσοκομείο.

  Το ίδιο πρόβλημα εντοπίζεται και στον περιφερειακό δρόμο της Καλλιθέας ειδικά στο τμήμα Καλλιθέα – Μανιάκοι. Κάτω του δρόμου αυτού, ευρίσκεται το πάρκινγκ του παλαιού τελωνείου, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέγεθος του κινδύνου.

  Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα. Τι πρέπει να γίνει.

  Άμεσα πρέπει να γίνει η περισυλλογή των βράχων (των μπαζών) που προέκυψαν εξ αιτίας του εκβραχισμού της διάνοιξης των ανωτέρω περιγραφόμενων δρόμων.

  Σε δεύτερο χρόνο απαιτείται η δενδροφύτευση με δέντρα πεύκα και κυπαρίσσια που ήδη αναπτύσσονται εξ άλλου στην περιοχή. Η τοποθέτηση μεταλλικού πλέγματος. Επιβάλλεται η αυτοψία από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και της περιφέρειας, ώστε να δώσουν και πιο εξειδικευμένες τεχνικές λύσεις όπως για παράδειγμα, πάκτωση βράχων, τσιμεντοενέσεις κλπ.

  Επομένως οι βράχοι πέφτουν και θα εξακολουθήσουν να πέφτουν μέχρι αν συμβεί το αποφευκτό. Σ΄ αυτή την χώρα η κοινωνική ευαισθησία μας είναι μεγάλη και περιορίζεται αποκλειστικά όταν εκδηλώνεται ένα ατύχημα, αλλά δεν υπάρχει ουδεμία κοινωνική εκδήλωση για την αντιμετώπιση της πρόληψης και αποτροπής των κινδύνων. Καλοί οι οδικοί κόμβοι και οι συναυλίες, αλλά δράση τώρα, πριν θρηνήσουμε τραγωδίες. Είμαστε η χώρα του ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΒΓΕΙ.

  Σημείωση: η λέξη ΠΑΜΕ, διαβάζεται με δύο τρόπους. Ό ένας είναι ως ρήμα, που καταδεικνύει την έλλειψη μακροχρόνιου σχεδιασμού της χώρας και ο δεύτερος με τελείες ως αρχικά αγωνιστικού μετώπου, που καταδεικνύει ότι οι ευαισθησίες μας περιορίζονται μόνο όταν εκδηλώνονται ατυχήματα, επομένως δεν είναι κοινωνική αλληλεγγύη αλλά πολιτική και κυρίως κομματική διαμαρτυρία.

  spot_img
  Παρόμοια αρθρα

  Διεθνής τραπεζική κρίση – Το παράδοξο φαινόμενο των Ελληνικών τραπεζών (του Νίκου Ρίζου)

  Εδώ και αρκετές ημέρες μαίνεται μία διεθνής τραπεζική κρίση. Είναι τραπεζική αποκλειστικά παρά το...

  Ελλάδα: Η χώρα του πάμε και όπου βγει (του Νίκου Ρίζου)

  ΕΛΛΑΔΑ. Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΒΓΕΙ Η χώρα ζει από προχθές ακόμη ένα...

  Ο Νίκος Ρίζος για το νέο Brand name της Καστοριάς

  Η παρουσίαση του νέου σήματος της πόλης της Καστοριάς, έφερε αντιδράσεις και κριτική, δικαιολογημένα. Η...

  Την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα έκοψε ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς

  Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023, ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτά του...

  Διαβάστε ακόμη

  Τα Τρία Γουρουνάκια… έρχονται Καστοριά τη Δευτέρα 27 Μαρτίου

  ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Τα Τρία Γουρουνάκια έρχονται στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ τη Δευτέρα 27 Μαρτίου και...

  Διεθνής τραπεζική κρίση – Το παράδοξο φαινόμενο των Ελληνικών τραπεζών (του Νίκου Ρίζου)

  Εδώ και αρκετές ημέρες μαίνεται μία διεθνής τραπεζική κρίση. Είναι τραπεζική αποκλειστικά παρά το...

  Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Καστοριάς έπιασαν 2 ημεδαπούς στην Κοζάνη με 43 κιλά κάνναβης (βίντεο)

  Μετά από οργανωμένη και συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας...

  Δήμος Καστοριάς: Ξεκινούν 5 νέα έργα

  Το «Πράσινο φως» για την κατασκευή πέντε ακόμη έργων του Δήμου Καστοριάς δόθηκε με...