6.4 C
Kastoria

  Προσωπικός γιατρός: Ερχονται δωρεάν εξετάσεις για χρόνια νοσήματα

  Οσοι έχουν ενταχθεί στον θεσμό θα έχουν τη δυνατότητα να ελεγχθούν για διαβήτη και για καρδιαγγειακά νοσήματα

  spot_img

  Σε ένα πακέτο δωρεάν προληπτικών εξετάσεων θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν άμεσα τέσσερα εκατομμύρια πολίτες που έχουν ήδη «κλειδώσει» τον προσωπικό γιατρό τους. Ετσι, στο μικροσκόπιο μπαίνουν χρόνια νοσήματα, όπως είναι τα καρδιαγγειακά και ο διαβήτης, ώστε παράλληλα με τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να ξεκινήσει ένα στοχευμένο πρόγραμμα screening στον γενικό πληθυσμό.

  Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Οκτωβρίου, όταν θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα των ραντεβού, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από τον προσωπικό γιατρό τους να τους συνταγογραφήσει μια σειρά από κρίσιμες εξετάσεις που θα είναι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, οι εξής: τεστ τροπονίνης χοληστερίνης και εξέταση της ορμόνης NT-proBNP (αιματολογική εξέταση που υποδεικνύει την καταπόνηση ή αλλιώς το στρες της καρδιάς), ενώ παράλληλα θα διερευνάται η αρτηριακή πίεση και τυχόν διαβήτης.

  Ετσι, με το παραπεμπτικό που θα φέρει την υπογραφή του προσωπικού γιατρού οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν το συγκεκριμένο πακέτο δωρεάν σε ιδιωτικές δομές, χωρίς καθυστερήσεις.

  Οπως, άλλωστε, έχει επισημάνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στόχος της δρομολογούμενης αλλαγής είναι να ανατραπεί η κουλτούρα, εστιάζοντας στην πρόληψη από νεαρή ηλικία, ώστε το σύστημα Υγείας να πάψει να είναι νοσοκομειοκεντρικό, υιοθετώντας πρακτικές που θα διατηρούν τους πολίτες υγιείς.

  Tο πρώτο ραντεβού

  Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το πρώτο ραντεβού θα έχει διπλάσια διάρκεια – δηλαδή 30 λεπτά – ώστε γιατρός και ασθενής να έχουν τον απαραίτητο χρόνο στη διάθεσή τους για να συμπληρωθεί ο ατομικός φάκελος υγείας. Εκτοτε, όμως, ο χρόνος που ορίζεται ανά επίσκεψη είναι 15 λεπτά, που όμως, σύμφωνα με τους ιδιώτες γιατρούς (όπως επισημάνθηκε σε ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής), είναι ανεπαρκής.

  Σε κάθε περίπτωση, ο νέος θεσμός που φιλοδοξεί να αλλάξει το άναρχο τοπίο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να στήσει ανάχωμα στα νοσοκομεία, ώστε σε αυτά να απευθύνονται μόνον όσοι ασθενείς χρειάζονται πραγματικά τριτοβάθμια φροντίδα, αντιμετωπίζει στην πράξη σημαντικά εμπόδια.

  Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, οι πολίτες φαίνεται να είναι εκείνοι που επενδύουν περισσότερο στα οφέλη που τους παρέχονται, με μία σημαντική, εντούτοις, μερίδια ιδιωτών γιατρών να αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ως ευχολόγιο χωρίς αντίκρισμα.

  Είναι ενδεικτικό πως, βάσει των δεδομένων του υπουργείου Υγείας, τα τελευταία 24ωρα 60.000 πολίτες κατά μέσο όρο συνδέονται στο ηλεκτρονικό σύστημα, με αποτέλεσμα χθες να σπάσει το φράγμα των 4 εκατ. εγγραφών. Αντιστρόφως ανάλογα, η «μαύρη τρύπα» των προσωπικών γιατρών – με έμφαση στην Αττική – συρρικνώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς.

  Συγκεκριμένα, για τις ανάγκες του πληθυσμού της πρωτεύουσας πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα τουλάχιστον ακόμη 500 γιατροί, όμως σε διάστημα μίας εβδομάδας μετά βίας προστέθηκαν άλλοι 40. Ετσι, σήμερα στο σύνολο της χώρας είναι διαθέσιμοι λιγότεροι από 3.300 προσωπικοί γιατροί, όταν για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού χρειάζονται περίπου 5.500.

  «Plan b» και ποινές

  Αυτός είναι, εξάλλου, και ο λόγος που ο υπουργός Υγείας ενεργοποίησε μόλις την περασμένη Τετάρτη το «plan b», που ξεκλειδώνει την είσοδο ακόμη 10 ειδικοτήτων – καρδιολόγων, πνευμονολόγων, ενδοκρινολόγων, διαβητολόγων, αιματολόγων κ.ο.κ. – στον νέο θεσμό. Με την κίνηση αυτή, η ηγεσία της οδού Αριστοτέλους φιλοδοξεί να δελεάσει ακόμη περισσότερους γιατρούς αλλά και πολίτες, δίνοντας τη δυνατότητα σε χρονίως πάσχοντες (π.χ. ασθενείς με καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά προβλήματα) να έχουν ως σημείο αναφοράς έναν… προσωπικό επιστήμονα, με ειδίκευση στην πάθησή τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το ενδιαφέρον που θα επιδείξει η νέα «στρατιά» παραμένει αμφίβολο.

  Εν τω μεταξύ, τα κενά που έχουν προκύψει – καθώς μόνο στην Αττική το 45% των πολιτών άνω των 16 ετών αποκλείεται στην πράξη από το σύστημα, καθώς οι εγγεγραμμένοι γιατροί δεν επαρκούν – «πάγωσαν» τις ποινές. Ετσι, παρότι ο νομοθέτης προέβλεπε πως από τον ερχόμενο μήνα εκείνοι οι πολίτες που θα γύριζαν την πλάτη στον νέο θεσμό θα επιβαρύνονταν με αύξηση 10% επί της προβλεπόμενης συμμετοχής τους σε φάρμακα και εξετάσεις, τα αντικίνητρα στην πράξη αναστέλλονται έως ότου υπάρξει η δυνατότητα εγγραφής του συνόλου των πολιτών χωρίς ταλαιπωρία.

  Σύμφωνα, ωστόσο, με τον υπουργό Υγείας, τα κίνητρα θα εφαρμόζονται κανονικά. Συγκεκριμένα, όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1ης Ιανουαρίου 2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

  Πηγήin.gr

  spot_img


  Παρόμοια αρθρα

  Ζήσης Τζηκαλάγιας: Στην Υγεία μετά τον προσωπικό γιατρό συνεχίζουμε με τομές στα νοσοκομεία

  Θέμα πρώτης προτεραιότητας και επικαιρότητας των επόμενων ημερών αποτελεί το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας...

  Προσωπικός γιατρός: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις 10 νέες ειδικότητες – Πότε ξεκινούν εγγραφές οι πολίτες

  Από την Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου, έχει ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, με δέκα...

  Προσωπικός Γιατρός: Αυτές οι ειδικότητες εντάσσονται

  Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υπέγραψε σήμερα την απόφαση για την ένταξη στον Προσωπικό Γιατρό,...

  Εγγραφή στον Προσωπικό Ιατρό μέσω φαρμακείων από σήμερα 08-09-2022

  Επισημάνσεις για τη διαδικασία εγγραφής των πολιτών στον Προσωπικό Ιατρό μέσω των Ιδιωτικών  Φαρμακείων...

  Διαβάστε ακόμη

  Τουρισμός για όλους: Αντίστροφη μέτρηση για τα voucher για χειμερινές διακοπές

  Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για να ανοίξει η πλατφόρμα «Τουρισμός για όλους». Πρόκειται για τον...

  Κορονοϊός: 45 οι νέοι θάνατοι και 50 οι διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα – 1 νεκρός από γρίπη

  Στους 45 από 27 αυξήθηκαν οι θάνατοι από τον κορονοϊό στη χώρα μας, σύμφωνα...

  Νέο «χτύπημα» στην πειρατική συνδρομητική τηλεόραση: Συνελήφθησαν πελάτες με το box… στο χέρι

  Νέο «χτύπημα» στην πειρατική συνδρομητική τηλεόραση: Συνελήφθησαν πελάτες με το box... στο χέρι Έφοδος σε...

  Το 7o Balkan Tattoo Convention τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη

  8, 9 & 10 Δεκεμβρίου 2023  Eκθεσιακός χώρος της ΔΕΘ Επιτέλους! Το 7o Balkan Thessaloniki Tattoo Convention είναι γεγονός! Για τρεις μέρες 8, 9...