16.9 C
Kastoria

    Προϋπολογισμός: Δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετες παρεμβάσεις 1,2 δισ. ευρώ – Ποια μέτρα εξετάζονται

    Δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετες παρεμβάσεις 1,2 δισ. ευρώ αφήνει ο Προϋπολογισμός 2022. Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι.

    spot_img
    spot_img

    Περιθώρια για νέες ενισχύσεις στα νοικοκυριά, μετά το τέλος Φεβρουαρίου που θα κλείσει το οικονομικό έτος, φαίνεται πως αφήνει ο περυσινός προϋπολογισμός, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης κατά το 12μηνο του 2022.

    Η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων σε συνδυασμό με το περίσσευμα των πόρων από το αποθεματικό για την ενέργεια, δημιουργούν νέο δημοσιονομικό «μέρισμα» της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ.

    Λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, εκτιμάται ότι θα μείνουν αδιάθετα περίπου 600 εκατ. ευρώ, από το 1 δισ. ευρώ που έχει εγγραφεί στο προϋπολογισμό για την προστασία των νοικοκυριών από την ενεργειακή ακρίβεια.

    Επιπροσθέτως, τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ προβλέπεται ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία λόγω της ισχυρότερης ανάπτυξης (κοντά στο 5,5%), τα φορολογικά έσοδα και την περιστολή των δαπανών. Μεγέθη, τα οποία θα οδηγήσουν το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 στα επίπεδα του 1,3% – 1,4% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 1,6% του ΑΕΠ.

    Η μείωση του ελλείμματος κατά 1,8 δισ. ευρώ συγκριτικά με το στόχο οφείλεται στην υπέρβαση των εσόδων κατά 180 εκατ. ευρώ στο 12μηνο του 2022 και στην εξοικονόμηση δαπανών ύψους 1,98 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Μάλιστα η υπέρβαση των εσόδων θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν δεν δίνονταν η δίμηνη παράταση έως το τέλος του Φεβρουαρίου για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, από τα οποία το υπουργείο Οικονομικών αναμένει 905 εκατ. ευρώ επί συνόλου 1,217 δισ. ευρώ.

    Οι αποφάσεις για τις νέες παρεμβάσεις σαφώς και δεν έχουν ληφθεί ακόμα. Ωστόσο, έχουν αρχίσει ασκήσεις …επί χάρτου στην κατεύθυνση:

    • Του «κουρέματος» ή και της πλήρους κατάργησης του Τέλους Επιτηδεύματος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
    • Της μείωσης της προκαταβολής του φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
    • Της καταβολής των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους από τις περικοπές σε Δώρα και επικουρικές συντάξεις για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως το Μάιο του 2016. Το κόστος είναι υψηλό καθώς αγγίζει τα 2,4 δισ. ευρώ και ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η αποπληρωμή των αναδρομικών σε 4 ετήσιες δόσεις με αφετηρία το τρέχον έτος.

    Στο τραπέζι βρίσκονται ακόμα:

    • Ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος που θα υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίας με τη πρώτη δέσμη να ενεργοποιείται από το 2024 και να περιλαμβάνει ελαφρύνσεις στη φορολογία για μισθωτούς με παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές.
    • Μείωση του φόρου για επιχειρήσεις.
    • Αναπροσαρμογή συντελεστών ΦΠΑ
    • Αυξήσεις μισθών για δημοσίους υπαλλήλους με την εφαρμογή νέου μισθολογίου από την 1-1-2024.

    Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

    Πηγήertnews.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    «Εξοικονομώ 2023»: Εντάσσεται το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν – Αυξάνεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος

    Εντάσσονται στο «Εξοικονομώ 2023», ως καταρχήν επιλέξιμες, όλες οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του...

    Προϋπολογισμός 2024: Ανάπτυξη 2,9%, επενδύσεις, αυξήσεις σε μισθούς, Υγεία και Παιδεία

    Ευχάριστες εκπλήξεις και μετά την ψήφισή του «υπόσχεται» ο νέος κρατικός Προϋπολογισμός. Το «σήμα» έστειλε –στο “παρά...

    Προϋπολογισμός: Κατατέθηκε στη Βουλή – Τι περιλαμβάνει

    Τα μέτρα στήριξης και οι μακροοικονομικές προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό Κατατέθηκε στη Βουλή το...

    Προϋπολογισμός 2024: «Χρυσή τομή» για μισθούς, ακρίβεια, αναβαθμίσεις και καταστροφές (πίνακας)

    Προσχέδιο προϋπολογισμού για… «σεμινάριο» εν μέσω ενεργειακής και κλιματικής κρίσης, κατέθεσαν στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής οικονομίας...

    Διαβάστε ακόμη

    Εγνατία: Από 28% έως 32% οι αναπροσαρμογές στα διόδια

    Στην αναπροσαρμογή των διοδίων της Εγνατίας Οδού από 28% έως 32% προχωρεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,...

    Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

    Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του...

    Ποια επιδόματα αυξάνονται με κατώτατο μισθό στα 830€ – Ανεβαίνει και το κόστος πλασματικών ετών

    Του Κώστα Κατίκου Αυξήσεις μαζί με τον νέο κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο...

    Έρχονται κίνητρα για φορολογούμενους, επιχειρηματικότητα, καινοτομία και προσλήψεις σε ΔΕΚΟ

    Με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα...