24.4 C
Kastoria

  Ψυχρολουσία με τις ασφαλιστικές εισφορές!

  Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ενεργοποιούν διάταξη του ν. Βρούτση που προβλέπει αυξήσεις ίσες με τον (υψηλό) πληθωρισμό

  spot_img

  Στα ύψη θα διαμορφωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές το 2023, καθώς θα αυξηθούν κατά περίπου 9%, με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος Βρούτση.

  Ενώ εξαγγέλθηκε η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς, την ίδια ώρα τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, ετοιμάζονται να υλοποιήσουν τη διάταξη του νόμου 4670/2020, η οποία συνδέει το ύψος των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών με τη διακύμανση του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους.

  Ειδικότερα, ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένα, ότι από την 1-1-2023 τα ποσά των εισφορών για κάθε κατηγορία στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης θα προσαυξάνονται με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση αρνητικής τιμής του ως άνω ποσοστού, το ποσό της εισφοράς θα παραμένει στα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

  Από την 01.01.2025 και εφεξής τα ως άνω ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών θα προσαυξάνονται κατ’ έτος κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών.

  Σημειώνεται ότι το θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών από το 2023 είχε προαναγγελθεί από εγκύκλιο του ΕΦΚΑ που είχε εκδοθεί τον περασμένο Μάιο και είχε αναδείξει το Σin, η οποία ανέφερε ακριβώς την προοπτική αύξησης των εισφορών από τον Ιανουάριο του 2023.

  Αυτό σημαίνει ότι για το 2023, θα ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός του 2022, ο οποίος με βάση και τις τελευταίες εκτιμήσεις θα κυμανθεί σε μέσα επίπεδα στο 9%.

  Πρόκειται  για μια τεράστια επιβάρυνση που θα επηρεάσει περίπου 1.200.000 αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα δουν τις εισφορές τους να αυξάνονται κατά περίπου 9%, από τον προσεχή Ιανουάριο.

  Δηλαδή, θα αυξηθεί κατά 20 ευρώ η ελάχιστη μηνιαία εισφορά που είναι σήμερα στα 210 ευρώ για την κύρια ασφάλιση και υγεία, ενώ κατά 50 ευρώ, θα αυξηθεί η εισφορά για την υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, η οποία σήμερα κοστίζει 566 ευρώ τον μήνα.

  Η προοπτική αυτή αναγκάζει τους ελάχιστους (10-15%) ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που έχουν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία από τη 2η έως την 6η, να επιλέξουν την ελάχιστη.

  Σημειώνεται πως το ύψος της αναπροσαρμογής των εισφορών θα καθοριστεί στα μέσα Ιανουαρίου, όταν θα ανακοινωθεί ο μέσος πληθωρισμός του 2022.

  Εντός του Ιανουαρίου του 2023, οι υπόχρεοι θα κληθούν να επιλέξουν και την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία θα ενταχθούν το 2023. Όσοι δεν επιλέξουν, θα παραμείνουν στην κατηγορία που είχαν επιλέξει για το 2022.

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Ασφαλιστικό: Νέες εισφορές επικούρησης για δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς και υγειονομικούς (πίνακας)

  Αλλαγές επέρχονται – από την 1η Ιανουαρίου 2023 – στις εισφορές επικούρισης 250.000 έμμισθων...

  Πακέτο στήριξης 800 εκατ. ευρώ έως το καλοκαίρι – Οι κρίσιμες ημερομηνίες και οι δικαιούχοι

  Μάρτιο πληρώνεται το επίδομα σε όσους δεν έχουν δει αυξήσεις στις συντάξεις τους, ενώ όσοι χρωστούν στο δημόσιο...

  Έκτακτο μπόνους προσωπικής διαφοράς έως €300 σε 850.000 συνταξιούχους έως τα τέλη Μαρτίου

  To μπόνους (πιθανότατα έως 300 ευρώ), το οποίο αναμένεται να εξαγγείλει σήμερα ο πρωθυπουργός, θα καταβληθεί έως...

  «Τραβούν» ξανά την ανηφόρα οι τιμές των καυσίμων

  Η αύξηση των διεθνών τιμών αποτυπώνεται και στις τιμές των καυσίμων, με τις τιμές...

  Διαβάστε ακόμη

  Από 1η Ιουνίου 2023 ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022

  Σκοπός του καθεστώτος «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» είναι η ενίσχυση του συνόλου των επενδυτικών...

  Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πότε πληρώνονται οι ενστάσεις – Ποιοι θα επιστρέψουν ολόκληρο το δάνειο

  Προθεσμία μέχρι το τέλος Μαΐου έχουν χιλιάδες επιχειρήσεις προκειμένου να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής που πήραν....

  “Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους”: Νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 32.500 ευρώ – Οι προϋποθέσεις

  Σε λειτουργία τίθεται από την επόμενη Πέμπτη 18 Μαΐου ένα πρόγραμμα στήριξης των νέων,...

  Σήμερα ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες και επιχορήγηση 14.800 ευρώ

  Σήμερα, Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 και ώρα 13:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων γιατον...