Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
8.5 C
Kastoria

  Ψυχρολουσία με τις ασφαλιστικές εισφορές!

  Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ενεργοποιούν διάταξη του ν. Βρούτση που προβλέπει αυξήσεις ίσες με τον (υψηλό) πληθωρισμό

  spot_img

  Στα ύψη θα διαμορφωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές το 2023, καθώς θα αυξηθούν κατά περίπου 9%, με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος Βρούτση.

  Ενώ εξαγγέλθηκε η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς, την ίδια ώρα τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, ετοιμάζονται να υλοποιήσουν τη διάταξη του νόμου 4670/2020, η οποία συνδέει το ύψος των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών με τη διακύμανση του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους.

  Ειδικότερα, ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένα, ότι από την 1-1-2023 τα ποσά των εισφορών για κάθε κατηγορία στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης θα προσαυξάνονται με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση αρνητικής τιμής του ως άνω ποσοστού, το ποσό της εισφοράς θα παραμένει στα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

  Από την 01.01.2025 και εφεξής τα ως άνω ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών θα προσαυξάνονται κατ’ έτος κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών.

  Σημειώνεται ότι το θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών από το 2023 είχε προαναγγελθεί από εγκύκλιο του ΕΦΚΑ που είχε εκδοθεί τον περασμένο Μάιο και είχε αναδείξει το Σin, η οποία ανέφερε ακριβώς την προοπτική αύξησης των εισφορών από τον Ιανουάριο του 2023.

  Αυτό σημαίνει ότι για το 2023, θα ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός του 2022, ο οποίος με βάση και τις τελευταίες εκτιμήσεις θα κυμανθεί σε μέσα επίπεδα στο 9%.

  Πρόκειται  για μια τεράστια επιβάρυνση που θα επηρεάσει περίπου 1.200.000 αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα δουν τις εισφορές τους να αυξάνονται κατά περίπου 9%, από τον προσεχή Ιανουάριο.

  Δηλαδή, θα αυξηθεί κατά 20 ευρώ η ελάχιστη μηνιαία εισφορά που είναι σήμερα στα 210 ευρώ για την κύρια ασφάλιση και υγεία, ενώ κατά 50 ευρώ, θα αυξηθεί η εισφορά για την υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, η οποία σήμερα κοστίζει 566 ευρώ τον μήνα.

  Η προοπτική αυτή αναγκάζει τους ελάχιστους (10-15%) ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που έχουν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία από τη 2η έως την 6η, να επιλέξουν την ελάχιστη.

  Σημειώνεται πως το ύψος της αναπροσαρμογής των εισφορών θα καθοριστεί στα μέσα Ιανουαρίου, όταν θα ανακοινωθεί ο μέσος πληθωρισμός του 2022.

  Εντός του Ιανουαρίου του 2023, οι υπόχρεοι θα κληθούν να επιλέξουν και την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία θα ενταχθούν το 2023. Όσοι δεν επιλέξουν, θα παραμείνουν στην κατηγορία που είχαν επιλέξει για το 2022.

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Εγνατία: Από 28% έως 32% οι αναπροσαρμογές στα διόδια

  Στην αναπροσαρμογή των διοδίων της Εγνατίας Οδού από 28% έως 32% προχωρεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,...

  Ποια επιδόματα αυξάνονται με κατώτατο μισθό στα 830€ – Ανεβαίνει και το κόστος πλασματικών ετών

  Του Κώστα Κατίκου Αυξήσεις μαζί με τον νέο κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο...

  Ακρίβεια: Έρχονται νέες αυξήσεις εως 22% σε 200 προϊόντα – Η λίστα «φωτιά»

  Οι νέες αυξήσεις τιμών σε ποσοστό 6% με 7% θα έχουν περάσει στα ράφια...

  Έρχονται αυξήσεις στα τέλη διανομής λόγω μηνιαίας καταμέτρησης

  Του Χάρη Φλουδόπουλου Αυξήσεις στα τέλη δικτύου διανομής που πληρώνουμε στους λογαριασμούς ρεύματος, φέρνει η...

  Διαβάστε ακόμη

  Εγνατία: Από 28% έως 32% οι αναπροσαρμογές στα διόδια

  Στην αναπροσαρμογή των διοδίων της Εγνατίας Οδού από 28% έως 32% προχωρεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,...

  Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

  Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του...

  Ποια επιδόματα αυξάνονται με κατώτατο μισθό στα 830€ – Ανεβαίνει και το κόστος πλασματικών ετών

  Του Κώστα Κατίκου Αυξήσεις μαζί με τον νέο κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο...

  Έρχονται κίνητρα για φορολογούμενους, επιχειρηματικότητα, καινοτομία και προσλήψεις σε ΔΕΚΟ

  Με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα...