18.1 C
Kastoria
spot_img

  Ρεύμα: Στα 163 ευρώ η μεγαβατώρα με «μοιρασμένο» ενεργειακό μίγμα

  Πώς διαμορφώνεται η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα - Σε χαμηλά 17 μηνών το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

  spot_img
  spot_img

  Στα επίπεδα πέριξ των 160 ευρώ η μεγαβατώρα κινείται τις τελευταίες μέρες η τιμή του ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά στη χώρα μας.

  Μάλιστα για σήμερα Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 163,09 ευρώ/MWh καταγράφοντας μείωση κατά 4,04% σε σχέση με χθες (169,96 ευρώ/MWh), με τη χαμηλότερη στα 132,12 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 206,99 ευρώ/MWh.

  Το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής μέρας είναι το «μοιρασμένο» ενεργειακό μίγμα που σε ένα βαθμό λειτουργεί σταθεροποιητικά για τις τιμές. Έτσι, την πρώτη θέση κατέχουν οι ΑΠΕ με 26,48% (28,63% μαζί με τις ΑΠΕ της Κρήτης), ακολουθούν οι εισαγωγές με 24,14%, το φυσικό αέριο βρίσκεται στην τρίτη θέση με 23,55% και έπεται ο λιγνίτης με 19,68% και τέλος τα υδροηλεκτρικά με 2,04%.

  LNG PLOIO 1

  Σε κάθοδο το αέριο στην Ευρώπη

  Την ίδια ώρα, το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά κατέγραψε χθες νέα πτώση. Έτσι στο σημείο αναφοράς του TTF η τιμή του φυσικού αερίου έκλεισε για τον Μάρτιο στα 51,61 ευρώ/MWh, με μείωση κατά 4,32% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση. Αντίστοιχα, όσον αφορά τα συμβόλαια του Απριλίου έκλεισαν στα 52,05 ευρώ/MWh και του Μαΐου στα 52,4 ευρώ/MWh.
  Όπως αναφέρει και το Bloomberg, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο υποχωρεί σε χαμηλό 17 μηνών και συγκεκριμένα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη για ενεργειακή σταθερότητα στην περιοχή κατά το υπόλοιπο του χειμώνα.

  Η ύφεση δείχνει μια αξιοσημείωτη τροπή των γεγονότων για την Ευρώπη, η οποία μόλις πριν από έξι μήνες είδε τις τιμές του φυσικού αερίου να ξεπερνούν τα 300 ευρώ, με τις χώρες να προετοιμάζονται για χειμερινούς περιορισμούς και διακοπές ρεύματος. Αυτό δεν συνέβη, λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών και των σταθερών εισαγωγών LNG για την κάλυψη των χαμένων ροών αγωγών από τη Ρωσία. Τα αποθέματα είναι πλέον πολύ υψηλότερα από το συνηθισμένο για την εποχή του έτους.

  BLOOMBERG 13.2.23

  Επιπλέον, αρκετοί πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι τώρα και πάλι σε λειτουργία στη Γαλλία, η οποία αντιμετώπισε εκτεταμένες διακοπές το προηγούμενο διάστημα. Η επιστροφή του γερμανικού αντιδραστήρα Emsland πριν από το οριστικό κλείσιμό του τον Απρίλιο, μαζί με μια μονάδα στη Σλοβακία, ήταν επίσης ευεργετική, σύμφωνα με την ελβετική Axpo Solutions AG.

  Παράλληλα, το εργοστάσιο της Freeport LNG στο Τέξας έχει επαναλάβει τις αποστολές από δεξαμενές, ένα ορόσημο προς την πλήρη επανεκκίνηση, ενώ στη Νορβηγία, έληξε μια απρογραμμάτιστη διακοπή στο κοίτασμα Troll, ενισχύοντας τον εφοδιασμό από τον βασικό πάροχο φυσικού αερίου της Ευρώπης.

  Οι άμεσες τιμές μειώθηκαν επίσης καθώς η παραγωγή αιολικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία αναμένεται να αυξηθεί από Τρίτη έως Παρασκευή, ενώ ήπιος καιρός προβλέπεται στη βορειοδυτική Ευρώπη μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

  Πηγήnewmoney.gr

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img

  Παρόμοια αρθρα

  Σταθερό στα 15,5 λεπτά το τιμολόγιο της ΔΕΗ τον Οκτώβριο

  Aμετάβλητο παραμένει το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Οκτώβριο, το οποίο θα διατηρηθεί στα 15,5 λεπτά ανά KWh...

  Ανατροπές στην επιδότηση ρεύματος: Τι αλλάζει και πότε

  Η αποκλιμάκωση των τιμών έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των κονδυλίων επιδότησης των καταναλωτών...

  Τι αλλάζει στους λογαριασμούς του ρεύματος από τον Ιούνιο – Ερχονται μειώσεις τιμών και μηδενικές επιδοτήσεις

  Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021 και περίπου 30 ευρώ από τα...

  ΔΕΗ: Νέα μείωση στην τιμή του ρεύματος τον Μάιο – Στα 15,9 σεντς η κιλοβατώρα

  Περαιτέρω μείωση στα 15,9 σεντς ανά κιλοβατώρα για το τιμολόγιο ρεύματος του Μαΐου, ανακοίνωσε...

  Διαβάστε ακόμη

  Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Καταιγίδες και χαλάζι σε 7 περιοχές

  Στην επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για την κακοκαιρία Elias που σαρώνει τη χώρα προχώρησε...

  ΕΦΕΤ: Γιατί ανακάλεσε γνωστά μπισκότα (pic)

  Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για...

  Πρώτα ανεπίσημα (και ανεπιβεβαίωτα) αποτελέσματα: Πρώτος ο Κασσελάκης σε όλα τα εκλογικά τμήματα

  Είναι τα πρώτα αποτελέσματα και είναι ανεπίσημα. Είναι από δημοσιογράφους του ΣΥΡΙΖΑ που γράφουν στα social...

  Παράταση στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 9 το βράδυ

  Παράταση δόθηκε στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 9 το βράδυ λόγω της μεγάλης...