15.5 C
Kastoria

  Ρεύμα: Τι θα ισχύει από αύριο στα τιμολόγια λιανικής

  Οι ταρίφες των παρόχων, οι μεγάλες διακυμάνσεις τιμών και οι αυστηρές κυβερνητικές προειδοποιήσεις για λελογισμένα μέτρα εν αναμονή ευρωπαϊκής λύσης

  spot_img

  Σε επίπεδα προ κρίσης και ακόμη φθηνότερα παρά την αστρονομική εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου τις μέρες του Αυγούστου, θα προσαρμοστούν οι νέες τιμές ηλεκτρισμού που μπαίνουν από αύριο 1η Σεπτεμβρίου σε εφαρμογή και θα ισχύουν μέχρι τα τέλη του μήνα. Οι καταναλωτές όχι μόνο θα προσπεράσουν τις «υπερπτήσεις» των τιμών φυσικού αερίου που εκτοξεύτηκαν ακόμη και πάνω από τα 340 ευρώ η μεγαβατώρα αλλά κάποιοι θα φτάσουν να απολαμβάνουν σχεδόν τζάμπα την ηλεκτρική ενέργεια χάρη στις γενναιόδωρες επιδοτήσεις της πολιτείας.

  Για τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση θα καταβάλλει για την ελάφρυνση των νοικοκυριών την μεγαλύτερη επιδότηση στην ιστορία της 12μηνης ενεργειακής κρίσης, φτάνοντας για πρώτη φορά τα 1,9 δισ, ευρώ από τα οποία μόνο το 1,1 έως 1,2 δισ. προέρχεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τα υπόλοιπα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πάντως, όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, οι πόροι αυτοί δεν είναι ανεξάντλητοι και τα μέτρα θα είναι «μετρημένα» το επόμενο διάστημα ώστε να μην ναρκοθετήσουν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Για το σύνολο του έτους υπολογίζεται πάντως ότι θα φτάσουν και ενδεχομένως θα ξεπεράσουν τα 2 δισ.

  Όπως μάλιστα επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, η λύση στο πρόβλημα με τον ενεργειακό πόλεμο δεν μπορεί να είναι άλλη από την ευρωπαϊκή λύση με την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και αποσύνδεσης αυτών από τις τιμές του ηλεκτρισμού. Μια πρόταση που η ελληνική πλευρά κατέθεσε πριν από επτά μήνες στην ΕΕ και σήμερα κατόπιν εορτής και δυσβάσταχτου κόστους για την ευρωπαϊκή οικονομία σπεύδει να μελετήσει σοβαρά η Κομισιόν.

  Ενισχύεται ο ανταγωνισμός

  Με τις νέες χρεώσεις, για πρώτη φορά οι καταναλωτέςκαλούνται να επιλέξουν από το καλάθι των προσφορών πάμφθηνες τιμές που ξεκινούν από 2 λεπτά η κιλοβατώρα που είναι η τιμή της  Φυσικό Αέριο Αττικής, μετά τις επιδοτήσεις και την έκπτωση συνέπειας ακόμη και αρνητικές τιμές όπως στην περίπτωση της «Ηρων» για τους νέους πελάτες και στα σιωπηλά και για τους παλιούς. Η εταιρεία προσέφερε τιμολόγιο με 75 λεπτά/κιλοβατώρα, το οποίο μετά την έκπτωση συνέπειας 20%, περιορίζεται στα 60 λεπτά. Με την αφαίρεση της επιδότησης διαμορφώνεται στα 11 λεπτά και η τιμή για τους συνεπείς πελάτες γίνεται αρνητική στα -3,9 λεπτά.

  Η πλειοψηφία πάντως των καταναλωτών θα συνεχίζει να απολαμβάνει τιμολόγια με χρεώσεις στα επίπεδα Αυγούστου αλλά και προ κρίσης που είναι 0,14 έως και 0,16 ευρώ η κιλοβατώρα.

  Στελέχη του κλάδου μιλούν για ενίσχυση του ανταγωνισμού, πολιτική που αβαντάρει και η κυβέρνηση δια στόματος και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα δεν δίστασε να προτρέψει τους πολίτες να αλλάξουν πάροχο ακόμη και αν δεν έχουν εξοφλήσει τα χρέη τους προς τις εταιρείες που μέχρι πρότινος τους ηλεκτροδοτούσαν.

  Σύμφωνα με τον κ. Θανάση Γκίκα επικεφαλής της ιστοσελίδας σύγκρισης τιμών allazorevma.gr, οι τιμές που πρόσφεραν οι πάροχοι στον μέσο όρο τους ήταν αυξημένες και, με αύξηση υψηλότερη από το δικό τους κόστος προμήθειας. Αυτό, όπως αναφέρει σε σχετική ανάλυση, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των περιθωρίων μικτού κέρδους τους. Κάτι που εξηγεί και γιατί ορισμένοι πάροχοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επιθετική εμπορική πολιτική προσφέροντας ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές – εστιασμένες σε νέους πελάτες.

  Υπολογίζεται ότι η διαφορά στο ετήσιο όφελος του φθηνότερου προγράμματος με το ακριβότερο, ξεπερνά τα 760€ για μέση κατανάλωση 1.250kwh/4μηνο.

  Όσο για την γενναιοδωρία του κράτους, ο κ. Γκίκας παρουσιάζει συνοπτικά στοιχεία των λιανικών τιμών και των επιδοτήσεων στην Ελλάδα, την Μ. Βρετανία και την Γερμανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η Μ. Βρετανία επιδοτεί το 19,46% των τιμολογίων, η Γερμανία το 20,33% και η Ελλάδα σχεδόν το 57% συμπεριλαμβανομένων των ανταγωνιστικών και ρυθμιστικών χρεώσεων και του ΦΠΑ.

  Η ακριβή ΔΕΗ

  Τη διαφορά στα τιμολόγια κάνει για αυτό το μήνα η ΔΕΗ, η οποία διαμορφώνει τις ακριβότερες τιμές και είναι αυτή που ανέβασε το ύψος των κρατικών επιδοτήσεων. Με τα νέα τιμολόγια η Επιχείρηση, εμφανίζεται ο ακριβότερος πάροχος σε σχέση με τον Αύγουστο, που η ταρίφα ήταν 48,4 λεπτά/κιλοβατώρα. Πλέον το κόστος της κιλοβατώρας ανέβηκε στα 78,8 λεπτά για τις καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες και σε 80 λεπτά για τις πάνω από 500. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διατηρηθούν τα τιμολόγια στο κόστος των 14 και των 17 λεπτών/κιλοβατώρα και να χορηγηθούν μεγάλες επιδοτήσεις.

  Στους υπόλοιπους παρόχους στα 4,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνεται το τιμολόγιο της Elpedison μετά τις εκπτώσεις και τις επιδοτήσεις, στα 4,8 λεπτά της ZeniΘ, στα 4,5 λεπτά της Watt&Volt, στα 6 λεπτά της Elin, στα 10,9 λεπτά της NRG. Πιο «τσιμπημένα» είναι τα τιμολόγια της Protergia στα 14,31 λεπτά, της Volterra στα 13,9 λεπτά η κιλοβατώρα και της Volton στα 35 λεπτά.

  Πώς θα αποζημιωθούν οι μονάδες

  Χθες δημοσιοποιήθηκαν και οι τιμές για τις αποζημιώσεις που θα εισπράξουν τον Σεπτέμβριο οι ηλεκτροπαραγωγοί μετά την εφαρμογή του πλαφόν στην χονδρεμπορική, τιμές αυξημένες λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Κατόπιν αυτών το κόστος για τις λιγνιτικές διαμορφώνεται σε 214,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 205,38 τον Αύγουστο). Για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου 564,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 422,39) και ανοιχτού κύκλου σε 797,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 594,76). Για τα υδροηλεκτρικά και τις ΑΠΕ, οι τιμές παραμένουν στα 112 και 85 ευρώ αντίστοιχα.

  Η διαφορά της τιμής του ρεύματος που διαμορφώνεται καθημερινά στο Χρηματιστήριο από τις ανώτατες τιμές που καθορίζει μηνιαία η ΡΑΕ κατευθύνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και χρηματοδοτεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Χθες η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε στα 254 ευρώ η μεγαβατώρα την ώραμάλιστα που τα προθεσμιακά συμβόλαια ηλεκτρισμού σημειώνουν μεγάλη πτώση μετά τις τελευταίες εξαγγελίες της Κομισιόν.

  Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι θα υπάρξει ένας μόνιμος ανασχεδιασμός της ευρωπαϊκής αγοράς, ο οποίος αναμένεται να παρουσιαστεί προς τα τέλη του επόμενου μήνα.

  Οι δηλώσεις αυτές καλλιέργησαν ένα τόνο αισιοδοξίας στα χρηματιστήρια ενέργειας καθώς το γαλλικό συμβόλαιο για το 2023 υποχώρησε από τα 1.130 ευρώ στα 920 ευρώ, ενώ το γερμανικό από τα 985 στα 760 ευρώ.

  Πτώση υπήρξε και πιο βραχυπρόθεσμα, καθώς το συμβόλαιο Δεκεμβρίου στη Γερμανία μειώθηκε από τα 1147 στα 937 με πτωτική τάση, ενώ το γαλλικό από τα 2.097 στα 1.739.

  Πηγήnewmoney.gr
  spot_img








  Παρόμοια αρθρα

  Νέες μειώσεις 15% στα τιμολόγια του ρεύματος – Πόσα πληρώνουμε τον Απρίλιο ανά εταιρεία – Μηδενίζονται οι επιδοτήσεις

  Μεγάλες μειώσεις στα τιμολόγια λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Φεβρουάριο ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΗ...

  Ξεκινά η επιδότηση συστημάτων φυσικού αερίου σε νοικοκυριά της Φλώρινας

  Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα (ΦΕΚ, Τεύχος B’ 1094/28.02.2023), ξεκινάει η δράση «Αντικατάσταση συστημάτων...

  Εορδαία: Καταγγελία για την διαδικασία απαλλοτριώσεων και αποζημιώσεων του αγωγού φυσικού αερίου

  Την μεθοδολογία που ακολουθεί ο διαχειριστής του έργου για την κατασκευή του αγωγού Φυσικού...

  Σκρέκας: 40 ευρώ επιδότηση ανά μεγαβατώρα για όλους τον Μάρτιο – Δείτε τις τιμές των παρόχων

  Τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τον μήνα Μάρτιο ανακοίνωσε ο υπoυργός Περιβάλλοντος και...

  Διαβάστε ακόμη

  Κ. Μητσοτάκης για εκλογές: Οι πρώτες κάλπες τον Μάιο, οι δεύτερες τον Ιούλιο

  Το Μάιο θα στηθούν οι πρώτες κάλπες όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός χωρίς να προσδιορίζει...

  «Καλάθι των νονών»: Από τις 29 Μαρτίου με λαμπάδες, παιχνίδια, σοκολατένια αυγά

  Την 21η εβδομάδα λειτουργίας του καλαθιού του νοικοκυριού σημειώνεται αύξηση σε 60 προϊόντα, μείωση...

  Η Ολυμπία Τελιγιορίδου μιλά στο Δίκτυο1 και στην Ολομέλεια της Βουλής για το νερό (βίντεο)

  Ομιλία Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου...

  «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Αναρτήθηκε ο Οδηγός – Προϋποθέσεις και δικαιούχοι

  Αναρτήθηκε σήμερα Πέμπτη 16 Μαρτίου στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας https://ypen.gov.gr/anakyklono-allazo-thermosifona/ ο Οδηγός του...